Azok közé az emberek közé tartozom, akik szeretik a karácsonyt. Rendszerint már november közepén elkezdek hangolódni, és most sem történt ez másképp. Idén kicsit nyugisabb az egész készülődés, mint tavaly volt. Mert immáron nem ez az első karácsonyunk, amit Kanadában töltünk, így már van egy elképzelésünk, hogy mit is szeretnénk.

Tavaly friss lappal indultunk, és ki kellett találni, milyen is legyen a kettesben töltött karácsonyunk. Mi az, amit szeretnénk megtartani a családi hagyományokból, és milyen újakat vezessünk be. Mivel idén is édeskettesben töltjük az ünnepeket, és mivel tavaly is nagyon elégedettek voltunk a nyugis karácsonyunkkal, idén is hasonló a terv.

Favásárlás december elején

Persze tanultunk pár dolgot tavaly óta. Például azt, hogyha ismét vágott fát szándékozunk gyalog hazahozni, akkor ne várjunk december közepéig a vásárlással, mert akkor már sokkal messzebb kell menni érte. Úgyhogy idén még pont elcsíptük az utolsó 8 darab, vágott fa egyikét a legközelebbi árusnál és boldogan hazasétáltunk vele. Felpakolgattam rá a tavaly készített díszeimet, meg a tavalyi égősort, ami egyébként egész évben az ablak fölött lóg, és kész is a fa.

Gruyère helyett sült lazac

Az ünnepi menü is jól sikerült 2020-ban, de csak részben lesz ugyanaz az idei. A zserbót, homárlevest és dinsztelt káposztát most is elkészítem, viszont a  Gruyère sajtos rakott krumpli helyett a sült lazacra esett a választásom, krumplisalátával. A sült hal + krumplisaláta kombó egyébként a kanadai Hálaadásos menünk, de mivel idén Hálaadáskor Magyarországon voltam, ez kimaradt. Úgyhogy karácsonyra úszik át a hálaadásos halacska.

Fenntarthatóbb adventi gyertyák

Egy dolgot fenntarthatóbbá tettem tavaly óta, mégpedig az adventi gyertyákat. Úgy döntöttem, idén nem vásárolok 4 új gyertyát csak ezért. Van itthon több használt gyertyám is, mivel ősszel és télen szinte minden nap meggyújtok legalább egyet, meg ugye mindig újraöntöm a használt gyertyáimat, ezért mindig újjászületnek a régi viaszok. Tehát viszonylag feleslegesnek tűnt az advent miatt 4 darab új gyertyát vásárolnom. Helyette inkább megnéztem, mik vannak itthon, és végül 3 fehér és egy világosbarna gyertyát használtam. Hogy zavart-e, hogy már félig le vannak égve? Nem. Viszont az zavart volna, ha 4 új gyertyát kellett volna vennem úgy, hogy tudom, hogy van már itthon csomó.

Decemberi emléknaplózás

Az egyetlen új hagyomány, amit az idei ünnepi szezonban felvettem, az a decemberi naplózás, amire Via December Napjai nevezetű albuma inspirált. Fogtam egy üres, A5-ös füzetet, és rögtön advent első vasárnapja után elkezdtem írni bele minden nap. Ez nem olyan, mint a bullet journalöm, nem pontokba szedve írogatok bele, nem ragasztok bele matricákat, nem rajzolok, nem színezek. Ez most csak egy sima írott napló az ünnepi szezonra. Annyi az extra benne, hogy színes tollal írok, és néha váltogatom a színeket. Az esti rutinomba igazán belefér, hogy feljegyzek pár mondatot a napomról. Néha 1 oldalt, néha 4-et. Hova mentünk, mit csináltunk, kivel találkoztunk, mit ettünk, mit ittunk, hogy éreztem magam, milyen filmet néztem, mit hallgattam, mit olvastam, milyen ruhát vettem fel… Mindig ami épp eszembe jut. Aztán kb. egy hét után elkezdtem címet is adni a napjaimnak. Azóta úgy sorakoznak a füzetben, mint kis fejezetei a jelenlegi életemnek.


Ha pedig szeretnél még jobban belemerülni a karácsonyi hangulatba, itt találod a többi karácsonyi blogbejegyzésemet. Sőt, tavaly felvettünk egy podcast-epizódot is fenntartható karácsony témában!


Kapcsolódó termék a Patreonon

Karácsonyi bakancslista bingó 2023

2023.12.12.

Készítettem egy új karácsonyi bakancslistát! Fenyőfa, kandalló a háttérben, tea és könyv a kézben, kutyus a fotelben. Az a pillanat ihlette a dizájnt, amikor a decemberi hajtásban találunk valahol az időbeosztásunkban pár órácskát, amit magunkra fordíthatunk. Amikor leülünk egy könyvvel, és csak élvezzük a csendet, nyugalmat, a pihenést.


Tetszett a poszt? Támogasd a munkámat a Patreonon!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top