Hogy is fog kinézni életem első karácsonya, amit nem a szüleimmel töltök? Összeírtam magamnak a kis listámat, hogy mivel szeretném tölteni december 24-ét.

 • Egész nap karácsonyi zenéket hallgatok – Már november közepe óta hallgatom a karácsonyi dalokat néha-néha, mert mindig jobb kedvre derítenek. És 24-én az a terv, hogy egész nap szólnak majd a jól megszokott slágerek.
 • Nem dolgoznom – Hajlamos vagyok még karácsonykor is dolgozgatni valami saját projekten, de idén úgy döntöttem, megpróbálom kikapcsolni az agyam és nem csinálni semmiféle, dolgozásnak minősített tevékenységet.
 • Közösen sütünk-főzünk – A konyhánk az én felségterületem, de sokszor Panzit is segítségül hívom, hogy vágjon fel ezt-azt. Ketten gyorsabban végzünk, úgyhogy a háromfogásos ünnepi vacsit is közös erővel fogjuk elkészíteni.
 • Kiöltözünk az ünnepi vacsorához – Régi családi hagyomány minálunk, hogy kiöltözünk szentestén. A filmnézéshez persze már mindenki kényelmesbe vált, de a vacsoránál felveszünk valami szebbet. Ezt most is tartani szeretném, hogy csak ketten ünneplünk. Egyébként is, ki kell nézni valahogy a családi videózáson.
 • Videóbeszélgetek a szüleimmel – Bizony-bizony, úgy alakult, hogy idén csak videón láthatom a családomat. Én még csak a reggelinél fogok tartani, amikor ők már az ünnepi vacsora mellett üldögélnek, de azért időeltolódással együtt is megoldjuk ezt a szentesti csevejt.
 • Társasjátékozunk – Ketten sose szoktunk társasozni itthon, de most szeretnék kivételt tenni. Vagy 24-én vagy 25-én előkotrom a társasjátékokat, aztán hadd szóljon!
 • Reszkessetek betörőket nézünk – Általában nem bírom ki karácsonyig úgy, hogy nem nézem meg a Reszkessetek betörőket. Emellett szenteste is mindig előkerül, így van olyan is, hogy kétszer látom egy évben. Idén még direkt nem néztem meg. Csak és kizárólag szentestére tartogatom.
 • Karácsonyi könyvet olvasok – Ezt a szokást tavaly kezdtem. Decemberben elolvastam Dickens Karácsonyi énekét. Emlékszem, üldögéltem a montréali reptéren és olvastam a Karácsonyi éneket. Épp Magyarországra tartottunk karácsonyozni. Az a tervem, hogy idén újra elolvasom. Ja, és pár napja befejeztem a Diótörő olvasását is.
 • Családi fotót készítünk – Minden évben készül karácsonyi fotó. Ahány helyen karácsonyozunk, mindig mindenhol készül egy fotó. Idén sem lesz ez másképp. Beállunk egymás mellé Panzival, felkapjuk a cicát, háttérben a csodaszép karácsonyfánkkal. Csíz.

Hallgassátok meg a podcastunk karácsonyi epizódját!

Közösségi kertek, avagy egy megoldás sok problémára Nüansz

Tudtad, hogy Kelet-Európa öt legszebb közösségi kertjében van egy budapesti is? A mai adásban arról beszélgetünk, hogy mik azok a közösségi kertek és a városi gazdaságok. Amellett, hogy ezek megoldást jelentenek élelmiszerellátási gondokra, rengeteg más előnyük is van. A beszélgetés végére mindketten kedvet kaptunk beszállni egy ilyen kezdeményezésbe 🙂 Ezeket említjük: Kis videó a földhasználatról, City Farm – Chicago (angol) https://www.youtube.com/watch?v=XaEKJ5Vv3Zg A közösségi kertekről http://kozossegikertek.hu/ Közösségikert-típusok (angol) https://www.youtube.com/watch?v=OeHgrIIPF9M Rob Greenfield, az aktivista (angol) https://www.robgreenfield.org/ Itt érsz el minket: Facebook: https://www.facebook.com/nuanszpodcast Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCNo4EEzkH9D3xo_xvm-L6kA Email: hellonuansz@gmail.com
 1. Közösségi kertek, avagy egy megoldás sok problémára
 2. Tippek, trükkök a fenntartható nappalihoz és fürdőhöz
 3. Tippek, trükkök a fenntartható konyhához
 4. Zero waste? Nem is nulla!
 5. Kidobom, de hova is kerül? A hulladék probléma.

Leave a Reply

Back to Top