Hogy is fog kinézni életem első karácsonya, amit nem a szüleimmel töltök? Összeírtam magamnak a kis listámat, hogy mivel szeretném tölteni december 24-ét.

 • Egész nap karácsonyi zenéket hallgatok – Már november közepe óta hallgatom a karácsonyi dalokat néha-néha, mert mindig jobb kedvre derítenek. És 24-én az a terv, hogy egész nap szólnak majd a jól megszokott slágerek.
 • Nem dolgoznom – Hajlamos vagyok még karácsonykor is dolgozgatni valami saját projekten, de idén úgy döntöttem, megpróbálom kikapcsolni az agyam és nem csinálni semmiféle, dolgozásnak minősített tevékenységet.
 • Közösen sütünk-főzünk – A konyhánk az én felségterületem, de sokszor Panzit is segítségül hívom, hogy vágjon fel ezt-azt. Ketten gyorsabban végzünk, úgyhogy a háromfogásos ünnepi vacsit is közös erővel fogjuk elkészíteni.
 • Kiöltözünk az ünnepi vacsorához – Régi családi hagyomány minálunk, hogy kiöltözünk szentestén. A filmnézéshez persze már mindenki kényelmesbe vált, de a vacsoránál felveszünk valami szebbet. Ezt most is tartani szeretném, hogy csak ketten ünneplünk. Egyébként is, ki kell nézni valahogy a családi videózáson.
 • Videóbeszélgetek a szüleimmel – Bizony-bizony, úgy alakult, hogy idén csak videón láthatom a családomat. Én még csak a reggelinél fogok tartani, amikor ők már az ünnepi vacsora mellett üldögélnek, de azért időeltolódással együtt is megoldjuk ezt a szentesti csevejt.
 • Társasjátékozunk – Ketten sose szoktunk társasozni itthon, de most szeretnék kivételt tenni. Vagy 24-én vagy 25-én előkotrom a társasjátékokat, aztán hadd szóljon!
 • Reszkessetek betörőket nézünk – Általában nem bírom ki karácsonyig úgy, hogy nem nézem meg a Reszkessetek betörőket. Emellett szenteste is mindig előkerül, így van olyan is, hogy kétszer látom egy évben. Idén még direkt nem néztem meg. Csak és kizárólag szentestére tartogatom.
 • Karácsonyi könyvet olvasok – Ezt a szokást tavaly kezdtem. Decemberben elolvastam Dickens Karácsonyi énekét. Emlékszem, üldögéltem a montréali reptéren és olvastam a Karácsonyi éneket. Épp Magyarországra tartottunk karácsonyozni. Az a tervem, hogy idén újra elolvasom. Ja, és pár napja befejeztem a Diótörő olvasását is.
 • Családi fotót készítünk – Minden évben készül karácsonyi fotó. Ahány helyen karácsonyozunk, mindig mindenhol készül egy fotó. Idén sem lesz ez másképp. Beállunk egymás mellé Panzival, felkapjuk a cicát, háttérben a csodaszép karácsonyfánkkal. Csíz.

Hallgassátok meg a podcastunk karácsonyi epizódját!

De hát ott van a csapban, nem? Gondolatok a globális vízkrízisről Nüansz

Egy kis szünet után most újabb adással jelentkezünk. Sőt, nem kis témával indítjuk az új évadot: a vízkrízist, és néhány azzal kapcsolatos, fontosabb aspektust beszélünk át. Tudtad, hogy a Föld vízkészletének csupán 1%-a édesvíz? Azt, hogy több mint 100 liter "vízbe kerül", hogy egy csésze kávét igyunk, vagy hogy 2500 literbe, hogy elkészüljön a pamutpólónk? Ezekről, és még sok minden másról is beszélgetünk. Ezeket említjük: 🟢 Netflix, Explained – World's Water Crisis (angol) 🟢 Ivóvíz, WHO (angol) 🟢 Vízhiány Magyarországon – Forbes 🟢 Az egyik konfliktus a Níluson Kapcsolódó epizód: 🟢 A hús és a fenntarthatóság, avagy mit ehetsz a környezetért Itt érsz el minket: 💻 Facebook 🎥 Youtube
 1. De hát ott van a csapban, nem? Gondolatok a globális vízkrízisről
 2. Költözés: pakolás, selejtezés, utazás – lehet ezt fenntarthatóbban?
 3. Színészek és az aktivizmus, azaz ki mit tesz a környezet védelméért
 4. Szénlábnyom – mit tanultunk a tesztből?
 5. Szénlábnyom – mi kiszámoltuk!

Leave a Reply

Back to Top