November közepe óta tervezgetem az idei, nyugis karácsonyunkat. Ez lesz életem első karácsonya, amikor nem találkozom a szüleimmel, és az első karácsonyom, amit nem Magyarországon töltök. Édeshármasban fogunk ünnepelni a férjemmel és a cicánkkal.

Ide azzal a karácsonyi hangulattal!

Már jó előre összeírtam, mire van szükségem ahhoz, hogy karácsonyi legyen a hangulatom. Mit szeretnék nézni Netflixen, mit szeretnék sütni, főzni? Milyen fát szeretnék, mi lesz a fán? Mivel dekorálom a lakást? Miket kell beszereznem a dekorhoz és a menühöz? Melyek azok a szokások, amiket szeretnék áthozni a budapesti életemből, és milyen új szokásokat szeretnék teremteni?

Ilyesmi kérdéseket tettem fel magamnak, és szép lassan kezd összeállni a kép. Már bőven az alkotás/kivitelezés folyamatánál tart a Nagy Karácsony Projekt. A tervezési szakaszon már túljutottam 🙂 Persze, olyan is előfordul, hogy új ötletek pattannak ki a fejemből, és kissé módosul a terv.

Tavaly készítettem egy letölthető, karácsonyi bakancslista bingót is azokról a dolgokról, melyeket ebben az időszakban szeretnék megvalósítani. Idén nem készítek ilyen kis kedves, dizájnos bingót, viszont karácsonyi blogbejegyzések várhatóak egészen december 21-ig, minden hétfőn.

Milyen fa, milyen díszek?

Magyarországon évekig műanyag fát állítottam a lakásban, mert a karácsonyom általában a családról szólt, és nem volt igényem valódi fenyőfára. Ja, és a tűlevelek takarítása sem tartozott a kedvenc tevékenységeim közé.

Ehelyett inkább évről évre feldíszítettem ugyanazokkal a díszekkel a műfenyőt, felraktam rá ugyanazt az égősort, és ezzel le is tudtam a fakérdést. Ez a bizonyos fenyő már régóta családi tulajdon, így mindenképp ez volt a legfenntarthatóbb megoldás. Sőt, egyik évben kölcsön is kaptam egy még kisebb műfenyőt, mert akkor éppen csak annyi helyem volt a polc tetején, hogy egy aprócska fát odabiggyesszek a könyvek közé.

Idén nincs családlátogatás, nincs máshol karácsonyozás, így sokkal erősebb vágyat érzek, hogy dekoráljak, tervezzek, és hogy megteremtsem a legvarázslatosabb karácsonyi hangulatot, amit csak tudok.

Panzi közölte, hogy ő szeretné megvenni a legnagyobb vágott fenyőfát, ami csak befér a lakásba. Mivel pont van egy üres sarkunk a nappaliban, ezért én rávágtam, hogy persze, drágám, vegyük meg a legnagyobb fát.

Skandináv stílusú, minimalista karácsonyi dekorban gondolkodom elsősorban, és biztos voltam benne, hogy egy darab díszt sem szeretnék vásárolni a fenyőfánkra.

Óriási pazarlásnak érzem ugyanis azt, hogy megveszek valamit, amit csak 1 vagy 2 hónapig használok egész évben. Ezért nem jöhet szóba semmi olyan dekor vásárlása sem, ami kizárólag karácsonyi.

Összesen 2, szívecske alakú díszt birtoklok jelenleg, melyeket egy magyar alkotótól vásároltam a Vörösmarty téri vásárban, pár éve. Ezek állandó dekorációk a hálószobánkban, ahol is a szekrény fogantyúján lógnak. Ezüstös fehér textilből készültek, és egész évben szeretem nézni őket. És igen, mindenképp a fenyőfánkon lesz a helyük decemberben.

Mivel dekorálok?

De hát, ha nem veszek semmi karácsonyit se a fára, se a lakásba, akkor mégis mivel díszítek?

  • Égősorok – Jelenleg 4 égősorunk van itthon. 3 beltéri, 1 kültéri. Az a helyzet, hogy én egész évben fent hagyom az égősorokat. Az egyik a tükröt keretezi, egy a nappali ablakát, és a legújabb pedig a másik szoba ablakát. A kültéri, napelemes pedig tavasztól egészen az első nagy havak érkezéséig az erkélyen világít.
  • Gyertyák – Minden mennyiségben. Szintén egész évben égetem a gyertyákat. A maradék viaszból pedig új gyertyákat készítek.
  • Párnahuzatok – Vásároltam a téli szezonra pár pihe-puha díszpárnahuzatot. Viszont egyik sem karácsonyi mintás, így egész ősszel és télen tudom őket használni, nem csak 1-2 hónapig.
  • Kézzel készült díszek – Olyan alapanyagokból alkotok, amilyet itthon találok. Például WC papír gurigából, gyufásdobozból. Illetve van itthon akrilfestékem, barna és fehér papírjaim, cérnám, fonalam, anyagdarabok, pár színes szalag. Lehetőségeim szinte végtelenek, az időm viszont nem, tehát nem fog mindenből dísz készülni. Az a lényeg, hogy semmiféle alapanyagot ne kelljen vásárolnom a díszekhez.
  • Utcán gyűjtött tobozok, fenyőágak – A kedvenceim. Tavaly egy szatyornyi fenyőágat találtam a közeli park fenyőfái alatt, a földön. Ezeket utána az adventi gyertyák mellé pakolgattam, illetve a tükör köré is felaggattam őket.
  • Fűszerek, szárított gyümölcsök – Ha kiszárítom a citrom- és narancskarikákat, remek karácsonyfadíszek válnak belőlük. Ugyanígy a korábban már felhasznált és kiszárított fahéjrudak is alkalmasak fenyőfadísznek. Csak egy madzagot kell kötni rájuk, és kész a tökéletesen minimalista dísz.

Leave a Reply

Back to Top