Annak ellenére, hogy Montréal délebbre fekszik, mint Budapest, itt bizony hidegebbek, hosszabbak a telek. Mindenképpen fel kellett készülnünk a hírhedt kanadai időjárásra, és beszereznünk pár fagyálló hacukát.

Mennyire van hideg?

Novembertől decemberig -16 volt a leghidegebb, amiben ki is merészkedtem az utcára. Most januárban -19 fok (hőérzet: -26). A hőmérséklet egyébként váltakozó. Egyik nap -17 a legmelegebb nappali hőmérséklet, a következőn -2 vagy 0.

Mit tudok hordani a magyar téli ruháim közül?

Mikor eldöntöttük, hogy költözünk, kutatásba kezdtem, majd listát írtam a ruhadarabokról, amik segítenek túlélni a montréali teleket. Hamar egyértelművé vált, hogy a magyar ruháim nagy része kb. -5 fokig hordható kényelmesen. Egy-két kivétel azért akadt.

Az unokatesóm által kinőtt Columbia túrabakancs nagyszerűen szuperál -20-ban és nagy hóban is. Ezen kívül pár thermo leggings, gyapjú pulcsi és a régi sáljaim még bírják velem a hideget. Nadrágból is jól állok. Mivel sokat bicikliztem a téli Pesten, fontos volt, hogy legyen több olyan nadrágom, amik alá befér egy-két vastag leggings. Ezek itt is tökéletesen működnek.

Milyen téli ruhákat vettünk?

Mindkettőnknek kellett kabát, cipő, sapka, kesztyű, aláöltözők és vastag zoknik.

Én sokkal fázósabb vagyok, mint Panzi, meg jobban is érdekel az öltözködés, ezért én még vettem két pulcsit, egy garbóruhát, egy gyapjú szoknyát, és egy vékony merinó sportsálat.

Tavasszal költöztünk, és én már nyáron nekiálltam a téli ruhák beszerzésének. Az efféle minőségi, téli daraboknál számított, hogy 50%-kal olcsóbban hozzájutottunk szezonon kívül.

Miért jó a merinógyapjú?

Az általunk vásárolt legtöbb ruha 100% merinógyapjúból készült. Ezeket fenntartható márkáktól szereztem be, de ha nagyon nagy szerencsénk van, second hand boltokban is rájuk lelhetünk. A lejjebb említett Icebreaker termékein kívül kanadai márkáknál is vásároltunk. Panzi sapkája Muttonhead, az enyém Gibou, a garbóruhám pedig FIG Clothing.

A merinógyapjú egy csodálatos, imádnivaló anyag. Nagy rajongója lettem. Természetes, szellőzik, télen fűt, nyáron hűt, puha, az izzadságot elvezeti, és mivel antibakteriális/öntisztító tulajdonsággal is rendelkezik, ezért a belőle készült ruhadarab sokszor hordható egymás után, mosás nélkül, mivel nincs szaga. Ha mégis mosni kell, bedobom a mosógépbe. Fektetve szárítom, így nem nyúlik ki.

Milyen kabátot vettünk?

Nem, nem vettünk Canada Goose kabátot. Nem szerettem volna olyan tollkabátot, amely nem újrahasznosított tollból készül. És nem szerettem volna prérifarkasból készült kapucnibélést sem.

Mindkettőnknek fenntartható márkáktól választottunk kabátot. Panzié Patagonia, az enyém Icebreaker.

A Patagonia árul olyan kabátokat, melyek 100%-ig újrahasznosított anyagokból készülnek. Újrahasznosított toll a bélésük, a külsejük pedig újrahasznosított poliészter. Ha mostanában vásárolnál téli kabátot, a Patagoniát nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Az Icebreaker-kabát ennyire azért nem spéci, és nem is annyira meleg, mint a Patagonia, de szeretem, célnak megfelel. A bélése merinó, a külseje pedig szintén poliészter, csak nem újrahasznosított. Viszont mivel a nyári leárazásban találtam, árban majdnem a negyede a Panzi kabátjának.

Milyen cipőt vettünk?

Végül a Blundstone bakancsai mellett döntöttünk. Mindketten ilyet vettünk, annak ellenére, hogy a Good On You szerint a Blundstone nem túl fenntartható márka. Viszont a bakancsai tartósak, melegek, vízállóak, kényelmesek, és stílusosak. Kanadában nagyon elterjedt ez az ausztrál márka. Úgy gondoltam, hogyha nekik megfelel, akkor nekem is jó lesz.

Egyébként egyetlen egy helyi, fenntartható, téli cipős márkát találtam csak, de nem tetszettek a cipői, szóval hiába. Maradt a Blundstone.

Októberben vettem a bakancsot, már majdnem 50-szer volt rajtam, és imádom. Bírja a mínusz 20-at, bírja a vizet, esőt, havat. Ha minden jól megy, sok-sok évig jó barátok leszünk, és akkor remélem, elmondhatom, hogy összességében fenntartható volt a bakancsvásárlásom is.

Mit veszek fel -20 fokban?

Ha több merinó felsőt és pulcsit veszek egymásra, a legtetejére pedig a kabátot, akkor már simán bírom a -20-at. Remélem, hogy az az alatti hőmérsékletet is, de olyan hideget még sosem láttam közelről.

A farmer alá két leggings-t veszek fel, ha nagyon hideg van. Ha melegebb, akkor csak egyet. Az egyik merinó, a másik pedig egy régi, műszálas thermo.

Tehát összefoglalva:

Felülre: pamut trikó, vékony merinó aláöltöző, két merinó pulcsi, kabát

Alulra: thermo leggings, merinó leggings, farmer

Kiegészítők: Gyapjú sapka, vastag sál (műszál vagy gyapjú). Bőrkesztyű, ha zsebre van téve a kezem. Gyapjú kesztyű, ha nincs zsebre téve a kezem. Gyapjú zokni, bakancs.

Ez így alkalmas arra, hogy fázás nélkül sétáljak fél órát. Többet nem próbáltam. Már csak azt kéne kitalálni, hogy a szemgolyó fázását hogy lehet kiküszöbölni…


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Miket kérdeztek tőlem a magyarok Kanadáról? 1. rész

2024.01.03.

Nyáron, mikor legutóbb Magyarországon jártam, összeírtam több mint 30 kérdést, amit a magyar ismerőseim, rokonaim kérdeztek tőlem Kanadáról és az itteni életünkről. Íme, az első 15 közülük, amiket megválaszoltam, rövidebben, hosszabban, mindenféle témákban.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top