A nagy karácsonyi tervezgetés közben az egyik nagy kérdőjel a menü volt. Korábban soha nem kellett magamnak összeraknom egy egész ünnepi menüt. Az évnek ebben a szakaszában általában a vendég szerepében szoktam tetszelegni, nem a vendéglátóéban. Kivéve 1-2 alkalmat, mikor vállaltam, hogy sütőtökkrémlevest vagy hagymakrémlevest főzök az egész családnak.

Magyar vagy kanadai?

Idén kreatív izgatottsággal nyugtáztam a tényt, hogy bizony új karácsonyi hagyományokat teremtünk. A bőség zavarában hirtelen azt sem tudtam, mit akarok főzni. Bizonyára az lenne a legkézenfekvőbb, ha a Magyarországon megszokott karácsonyi ételeket próbálnám reprodukálni valahogy. De én azért ennél kísérletezőbb típus vagyok.

Másrészt mivel nem eszem se szárnyast, se emlőst, a legtöbb magyar étel úgyis kiesett. Marad a halászlé meg a lazac. De nincs kedvem hagyományos halászlét főzni, lazacot meg gyakran szoktunk enni, így nem érzem túl ünnepinek.

Egy valamiben voltam csak biztos: szeretnék levest, főételt és desszertet is.

Alternatív halászlé homárral

Utánanéztem a québeci karácsonyi fogásoknak, de a húsos pite–pulyka–sertés–marha vonalról itt is nehezen láttam kiutat. Aztán egyszer csak kilyukadtam Nova Scotia tartomány karácsonyi ételeinél, és boldogan felkiáltottam: „Ez az! Homárt fogunk enni! „. A homárleves lesz a mi modern kori halászlevünk.

Állítólag a franciák és a dél-olaszok is előszeretettel fogyasztanak tengeri herkentyűket szenteste, többek között homárt.

Különösen jó hír, hogy nem kell import homárt vennem, továbbá az is jó hír, hogy darabolt változatban is kapható. Arra nem vállalkoznék, hogy szétszedek egy egész homárt. Ez bizonyára meghaladná a képességeimet.

A recept egyébként nem tűnik bonyolultnak. Oyan egyszerű hozzávalókból áll, mint krumpli, hagyma, vaj, homár, só, bors, tej, tejföl, kakukkfű, zeller. És igazán ínycsiklandozóan néz ki a képeken.

Mi legyen a főétel?

Oké, van egy levesünk, menjünk tovább. Az egzotikus vonalon folytatva a tervezgetést, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha olyan receptet keresnék, amely tartalmaz Gruyère sajtot. Ugyanis ez a kedvenc sajtom. Mostanában egyébként a sajtfogyasztásom nagy részét növényi sajtok teszik ki, de a karácsonyi vacsora igazán elbírna egy kis Gruyère-t.

Rátaláltam erre a receptre. A leginkább gombás-sajtos rakott krumplira hasonlító, vegetáriánus étel szerintem tökéletes lesz a homárlevesem után, esetleg valamiféle salátával tálalva. A sajtos receptek közül szóba jöhet még ez és ez is.

Talán a desszert magyar lesz

Desszertek terén több a lehetőségem, mivel azokban nincs hús, így a magyarok közül is szemezgethetek. Ugyan még nem döntöttem el, hogy miféle sütit sütök, de azért a biztonság kedvéért elkértem a nagymamám zserbó receptjét, illetve erősen gondolkozom valamiféle fahéjas csigán, gyümölcskenyéren és mézeskalácson is. Idő kérdése, hogy ebből melyiket tudom majd megvalósítani.


Kapcsolódó termék a Patreonon

Karácsonyi bakancslista bingó 2023

2023.12.12.

Készítettem egy új karácsonyi bakancslistát! Fenyőfa, kandalló a háttérben, tea és könyv a kézben, kutyus a fotelben. Az a pillanat ihlette a dizájnt, amikor a decemberi hajtásban találunk valahol az időbeosztásunkban pár órácskát, amit magunkra fordíthatunk. Amikor leülünk egy könyvvel, és csak élvezzük a csendet, nyugalmat, a pihenést.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top