Üdv, kedves október!

Ezennel hivatalosan is megnyitom az őszi szezont a blogon. A két héttel ezelőtti 26 fok gyorsan átváltott 8-15 fokra, a fák elkezdtek színesedni, a boltokban megjelentek a tökök, a járókelők pedig felvették egyik kedvenc viseletüket, a pufi dzsekit. Hamarosan az egész város elkezd Halloween-lázban égni, de még előtte itt van nekünk a kanadai Hálaadás, amiről ma írni fogok.

A kanadai Hálaadás története

Kanada őslakosai már az európai telepesek érkezése előtt fesztiválokat tartottak a betakarítás után, ünnepelve a termést. Magát a hálaadás hagyományát azonban 1578-ra vezetik vissza, amikor egy angol felfedező, Martin Frobisher sikeresen túlélte az expedíciót, és ennek örömére rendezett egy lakomát Új-Fundlandon. Frobishert az Észak-nyugati átjáró felfedezésével bízták meg. Azt ugyan nem találta meg, de legalább elneveztek róla egy öblöt Kanada északi vizeinél.

1879 után minden évben ünnepeltek hálaadást Kanadában, viszont mai időpontja – október második hétfője – csak 1957-ben állandósult.

Mit csinál egy kanadai Hálaadáskor?

Míg az USA-ban november végén ünneplik a Hálaadást (Thanksgiving), addig Kanadában október közepén. Ezt a kellemes, őszi hosszú hétvégét a kanadaiak családlátogatással, hálaadásnapi ételekkel és kirándulással, egyesek pedig horgászással töltik. Mások nyaralóikban múlatják az időt, kihasználva ezzel a talán utolsó lehetőséget még a tél beállta előtt.

Az ünnep körül nincs akkora felhajtás, mint az USA-ban. Sokan már ilyenkor is a Halloweenen pörögnek, és ezt a hétvégét arra használják, hogy műanyag pókokkal és csontvázakkal dekorálják a házat, vagy épp a tökföldeken válogatják az idei, faragnivaló tökeiket.

Québecben a Hálaadást Action de grâce néven illetik. Errefelé még annyira se ünneplenek, mint Kanada többi részén. Persze, biztos nem panaszkodnak a hosszú hétvége miatt és a Halloweent itt is imádják, ezért sok program közül lehet válogatni. A montréali botanikus kertben minden ősszel megcsodálható a Gardens of Light nevezetű esemény (szeptember 6–október 31). A kínai kertet ilyenkor szobrokkal rakják tele, melyek sötétedés után világítanak. Szintén a botanikus kertben rendezik a tökkiállítást (október 4–31), amely főleg a gyerekeknek izgalmas, de azért egyszer érdemes megnézni. Tavaly mi is belebotlottunk, mikor a botanikus kertben bóklásztunk.

A botanikus kert világító szobrai nappal

Hálaadásnapi ételek

Kanadában többnyire pulyka van terítéken, esetleg egyéb sült húsok, krumplipüré, szezonális zöldségek, meg tökös pite. Montréal szokás szerint különcködik. Itt állítólag a füstölt makréla a nyerő, amely többféle formában képviselteti magát az ünnepi asztalon. Tálalhatják meleg burgonyasalátával vagy tartármártással, ezen kívül szokták pirítósra rakni, sőt pástétomot is készítenek belőle.

Hogy ünneplünk mi?

Nekem mindig is szimpatikus volt a Hálaadás ünnepnek az „összegyűlünk és hálát adunk” része. Az összes tudásomat az amerikai filmekből és sorozatokból szedtem fel, a kanadai verzióról nyilván fogalmam se volt eddig. De most, hogy itt lakunk, úgy döntöttem, szeretném ünnepelni a Hálaadást. Semmi nagy felhajtás, csak egy kis ünnepi lakoma két főre, meg pár dísztök az asztalon. A makrélás receptet ugyan nem találtam meg eddig, de valami hasonlót kerítek majd az internet bugyraiban. Előételnek meg kotyvasztok egy sütőtök-krémlevest.

Tetszett a poszt? Támogasd a munkámat a Patreonon!
Become a patron at Patreon!

1 thought on “Hálaadás Kanadában

  1. A pulyka fo A fustolt makrela az egy fajta fustolt hal amit megvehetsz a boltokban Csak felszolgalod es kesz nem kell elkesziteni

Hozzászólnál?

Back to Top