Ma van az utolsó napja a három hónapos nyári kapszulagardróbomnak. Mindenképp szeretném folytatni a kapszulázást, ezért össze fogok állítani egyet a hideg időre is. Október 1-jén kezdek, a blogra pedig szeptemberben hozom az erről szóló bejegyzést.

A kapszulagardrób előnyei számomra

  • Segít bebizonyítani magamnak, hogy még mindig túl sok ruhám van.
  • Segít megválni a felesleges ruháimtól.
  • Segít kreatívabban variálni a ruhadarabokat.
  • Gyorsabban felöltözöm, ha menni kell valahova.
  • Szeretem, ha kevés tárgy vesz körül az otthonomban. Ez alól nem képeznek kivételt a ruhák sem. Jobb érzés belenézni a szekrényembe úgy, hogy nem az összes ruhám lóg benne, csak 25-30 darab. Pont ezért szeretnék megválni még több és több ruhától, hogy tényleg csak azok maradjanak, amiket hordok és szeretek. Ezáltal még több hely szabadul fel a lakásban, a szekrényben, a fiókban.

Augusztusi tapasztalatok

Az első két hónap tapasztalatai nem nagyon változtak augusztusban sem. Amiket két hónapig egyszer sem vettem fel, azokat utána sem. Nem adtam hozzá és nem cseréltem ki egy darabot sem hónap közben. Viszont többször hordtam hosszú nadrágot és hosszú ujjút, mivel olykor-olykor 12-14 fokok voltak napközben.

Őszi-téli ruhatárterveim

  • Úgy döntöttem, nem hozok létre külön őszi ruhatárat. Inkább összevonom az őszit és télit, sőt még a tavaszit is hozzácsapom. A montréali időjárás számomra csak hidegből és melegből áll, leegyszerűsítve télből és nyárból. A tavasz és az ősz annyira elenyésző, hogy nincs szükségem külön ruhatárra.
  • Október 1-jén kezdem az őszi-téli kapszulát, és egészen április 30-ig ebből fogok öltözködni.
  • Az a tervem, hogy karácsony után minimálisan frissíteni fogom a kapszulát. Ez abból áll, hogy elcsomagolok mindent, ami rénszarvasos vagy piros, és a helyükre igény szerint berakok pár, más színű darabot. Ez kb. 4-5 ruhadarabot jelent. A kapszula többi részét változatlanul hagyom.
  • A mostani szeptembert kinevezem amolyan próbálgatós időszaknak. A „talán” kupacba sorolt őszi-téli ruháim közül próbálok hordani minél többet, hogy rájöjjek, kényelmesek-e, szükségem van-e rájuk, jól érzem-e magam bennük. Ha nem, akkor mennek adományba vagy ruhacserére.

Mit hordtam tavaly ősszel és télen?

Szeptemberben még jó idő szokott lenni. Néha elég csak a póló, néha rá kell venni egy pulcsit vagy bőrdzsekit. Aztán októberben előkerülnek a gyapjú pulcsik, nagy sálak. Novemberben pedig rendszerint megérkezik az első hó és átváltunk télre.

A tavaly hordott ruháim egy részét direkt az első kanadai telem túléléséhez vettem. Sajnos rá kellett jönnöm ugyanis, hogy a magyarországi téli ruháim közül édeskevés az, amit itt is tudok hordani. Egész egyszerűen nem tartottak elég melegen, nem voltak praktikusak. Így nem sikerült túl változatosra a tavaly téli öltözködésem.

Mivel 6-7 hónapig tart a hideg, idén szeretnék még 1-2 téli ruhát beszerezni, hogy ne mindig ugyanazokat hordjam. Persze, esélyes, hogy a nyárhoz hasonlóan, ebben az évszakban is kiselejtezek párat a régi ruháim közül. Olyanokat, amik a tavalyi szezont még túlélték, de már akkor se használtam ki őket.

A ruhadarabokat second hand boltokban vagy kanadai fenntartható márkáktól tervezem beszerezni, de biztosan tartunk ruhacserét is a lányokkal.


Hamarosan hozom a blogra az őszi-téli kapszulámat, addig is hangolódásként olvasgathatod a tavaly őszi 10×10 gardróbkihívásról írt cikkemet.

Emellett le tudod tölteni az általam készített, 6 oldalas gardróbtervezőt is, ha szeretnéd tudatosan megtervezni a ruhatáradat a következő szezonra. Ülj le egy bögre teával vagy kávéval, és töltsd ki. Még az is lehet, hogy rádöbbensz valami fontosra a ruháiddal kapcsolatban.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top