Írtam korábban Caroline blogjáról és a kapszulagardróbról általánosságban, most pedig következzék a második rész, ami arról fog szólni, hogy szerintem mennyire valósítható meg az említett 37 darabos ruhatár az őszi–téli szezonban.

Caroline jelenlegi (október–december) kapszula kollekciója így fest:

No Title

No Description

Nagyon sok szép, kétségkívül praktikus, könnyen párosítható darabot tartalmaz. De nekem hiányzik a játékosság, hiányoznak a színek. Persze én is imádom a minimalista stílust. Feketén, fehéren és szürkén alapul a jelenlegi ruhatáram is, de ha most rögtön össze kéne dobnom a saját kapszulagardróbomat, lenne benne királykék, mustársárga, bordó is. A cipőmennyiséget megnyirbálnám mondjuk, helyettük több felsőt és pulcsit választanék. Nem vagyok az a tipikus cipőmániás, tök jól elvagyok 4-5 darabbal, úgyhogy nekem biztosan nem lenne szükségem ennyi lábbelire.

Caroline blogját követve nagyon jó kis inspirációt kaphatunk a variálhatóságot illetően, és persze elég gyorsan belezúghatunk 1-2 darabba. Én is így vagyok ezzel, úgyhogy most már szerepel az őszi-téli „must have” listámon egy cocoon kardigán, egy fekete midi szoknya és egy bőrhatású leggings is (pedig azt milyen régóta szeretnék!), a tökéletes fehér blúz és fekete blézer.

És most jöjjenek a felmerülő kérdések a kapszulagardrób megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Minden ruha passzoljon mindenhez?

Hogyha a saját ruhatáramra szeretném alkalmazni a kapszulagardrób projektet, előtte egy csomó mindent át kéne gondolni, jó alaposan. Az a része nagyon tetszik a dolognak, hogy nem vásárolunk felesleges ruhákat, és az is, hogy minőségre hajtunk a mennyiség helyett, azaz főleg időtálló, klasszikus, akár több évig hordható darabokba ruházunk be. Viszont nekem arra nincs igényem, hogy minden ruhám passzoljon mindenhez. Épp ezért, hiába állítanám össze a magam kis 37 ruhás-cipős változatát, biztosan lenne benne 1-2, ami tuti üti egymást. És nagyon nem lenne kedvem választani a mustársárga nadrágom és a mustársárga pulcsim közt, de 99%, hogy együtt nem venném fel őket, mivel semmiképp sem szeretnék egy flakon mustárra hasonlítani. Úgy gondolom tehát, hogy ebben a formában ez a projekt nekem nem fekszik. Viszont mivel az alapkoncepció tetszik, saját szabályok alapján indulnék. És ebben igenis benne lenne a nem kizárólagosan kombinálható pár kedvencem is.

Hogyan mossak ésszerűen?

Másik felmerülő kérdésem a mosással és száradással kapcsolatos. Van annyi ruhám, hogyha elindítok egy teli mosógépet, még akkor is marad pár mosógépnyi cucc a szekrényben, így nyilván mindig van mit felvennem. De ha mondjuk csak 30 darabból válogathatok? Állandóan 3-4 felsővel indítsam el a mosógépet, hogy legyen tiszta ruhám? És akkor még nem gondoltam bele a színek vs. mosás vs. kevés ruhadarab kérdésbe. Kevesebbszer kell mosni? Simán felveszek egy nadrágot többször, ha nem koszos, de a munkahelyen egész nap hordott pólót azért nem vállalnám be még egyszer. Állandóan itt csücsülnék egy szál melltartóban, hogy mikor szárad már meg a 30 darabos gardóbom legalább egyik pólója. Szóval a mosás sem működne szerintem.

No Title

No Description

És mi van az időjárással?

Elég fázós típus vagyok, ezért pl. hideg időben minden esetben trikóval/ujjatlan felsővel kezdem a beöltözést, mert utálom, ha nincs betűrve a derekamhoz semmi, ezért kell a trikó. Caroline-nak könnyű dolga van Texasban, még november elején is harisnya nélkül, szandálban rohangászik. Én viszont egy őszi–téli ruhatárba meglehetősen sok felsőrészt pakolnék be, egyrészt a fent említett mosás mizéria miatt, másrészt a réteges öltözködés miatt. De ha fehérneműnek számítom a trikókat, akkor még hűségesek is vagyunk a szabályokhoz.

Emellett azt is el kéne dönteni, hogy a mi időjárásunkhoz passzol-e az a hónapbeosztás, amit Caroline használ, ez valószínűleg csak közben derülne ki. Tehát például az október, november és december jó helyen van-e egy szezonban, vagy jobb lenne-e, ha szeptemberrel cserélnénk a decembert?

Három hónapig ne vegyek ruhát?

Ez a rész is átgondolásra szorul. Ha a projekt kezdete előtt elköltök 100 ezret a tökéletesen rám illő, minőségi ruhákra, akkor valóban nem szükséges három hónapig vásárolnom. Nade, mi értelme van egyben megvenni mindent, mikor szezon közben is ugyanezeket szerzem be, csak külön-külön? Legalábbis én manapság már nem nagyon költök hordhatatlan vagy nem passzoló ruhadarabokra, ehhez próbálom tartani magam minden hónapban, a későbbiekben kicsit még jobban ügyelve a minőségre. Sőt, inkább akad ruhára költhető 10-15 ezrem minden hónapban, mint egyszerre kifizetve ötször ennyi mondjuk. Mert télre csizma kell, mert télre kabát kell, vastag pulcsi, sapka, sál, kesztyű. Ha egyben vennék meg mindent, lehet nem ennék egy hónapig:D Úgyhogy a saját szabályom valami olyasmi lenne, hogy havonta egy dolgot vehetek, és a szezon végén is megszabnék egy számot. Így vannak határok, de legalább nem irreálisak, és beilleszthetők az életmódomba.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top