Be kell ismernem, erősen küzdök ezzel a nyári kapszulagardróbbal. Nehéz kijelentenem, de eddig tartott a kapszulázás iránti lelkesedésem. Korábban nagyon élveztem az egészet, de mintha ez az érzés nyomtalanul elmúlt volna, és a helyére stressz került. A nyári kapszulám a gyakorlatban egyszerűen nem működik.

Persze, gondoltam, hogy egyszer eljön az a pont, ahol megunom a korlátok közé szorított öltözködést, a kapszulázást, de nem gondoltam, hogy ez idén nyáron fog bekövetkezni.

A kapszulagardrób egy eszköz volt az életemben arra, hogy tudatosabb legyek az öltözködés terén, és megfigyeljem, mik azok a darabok, amiket igazán szeretek, praktikusak, kényelmesek, illenek az életmódomhoz, belepasszolnak a stílusomba. Azt vártam tőle, hogy segít majd a régi ruháim kiselejtezésében, az elengedésben.

Ezeket a feladatokat egyébként el is látta. Nagyon sok ruhától megszabadultam, és beszereztem pár újat használtan, illetve fenntartható márkáktól. Tanultam magamról, a stílusomról, és lelkesen vágtam bele újabb és újabb kapszulákba. De úgy érzem, most van itt az ideje, hogy leszámoljak velük.

Mi a baj a nyári kapszulámmal?

A legnagyobb problémám még mindig, hogy egész egyszerűen képtelen vagyok előre kitalálni, hogy mit akarok hordani a következő hónapokban. Megpróbáltam, de nem megy. Ezért történt az, hogy már az első hónapban ki akartam cserélni ruhákat. És ki is cseréltem. De ez a csere nem állt meg. Nem hordtam azokat, amiket beleraktam a kapszulába, viszont akartam hordani olyat, ami a fiókban pihent és várta, hogy hátha a következő kapszulámba majd beválogatom.

Kicseréltem egy darabot, kettőt, hármat, négyet, még többet. Sőt, akartam olyan darabokkal is kísérletezni, amihez még csak hasonló sem volt itthon, tehát elmentem a használtruha-boltba és vettem egy topot, aztán beraktam a kapszulámba.

Voltak olyanok, amiket egyszer felvettem, és nem voltam velük elégedett. De ezeket nem cseréltem ki (még), mert olyat nem cserélek ki, amit már hordtam. Ez a saját szabályom a kapszuláimban.

Ezek között, a „nem működő” ruhadarabok közt volt szétrepedni akaró nadrág, átlátszó nadrág, széltől folyton felrepülő szoknya, vállról folyton leeső kardigán, meg pár top, amit mindig ki kell vasalni, amihez lusta vagyok.

Szóval a gondosan kitervelt nyári kapszulám kezdett egy totál csődtömeghez hasonlítani. A konklúzió az, hogy képtelen vagyok gondosan kitervelni kapszulákat, tehát a jövőben inkább nem is foglalkozom ilyesmivel.

Persze, tanultam dolgokat a stílusomról, meg arról, hogy mi praktikus, és mi nem, de ma már nem érzem azt, hogy ehhez a tanuláshoz szükségem lenne egy következő kapszularuhatárra. A nyárit még végigcsinálom, aztán adieu.

Mi lesz a kapszulázás után?

Ebben, a szigorúan számszerűsített változatában felhagyok a kapszulázással, és őszre meg télre már nem állítok össze ilyesmit.

Azok a tevékenységek, amiket a jövőben is folytatok az öltözködéssel kapcsolatban:

2 évszakos ruhatár
Nyáron továbbra is eldobozom a téli cuccokat, és fordítva. Ezt már nagyon régóta így csinálom, és bevált. A különbség a kapszulához képest csak az, hogy az évszakban hordható ruhákon belül nem szabok olyan határt, hogy hány darab lehet a szekrényemben.

10×10 gardróbkihívás
Kapszulagardrób, csak kicsiben. 10 ruhadarab, 10 nap, 10 különféle outfit. Ha kihívást akarok magamnak, ez lesz az, amit újra meg újra végigcsinálok.

Mit vettem az évben?” lista
Vezetek egy listát arról, hogy mit vásároltam ebben az évben. Tavaly kezdtem el, és még mindig úgy gondolom, hogy segít, ha év végén egyben látom, miket vettem. Próbálok egyre kevesebbet és kevesebbet vásárolni.

Cladwell outfit napló
A Cladwell appban és/vagy papíron mindig feljegyzem, mit hordok aznap. Az itthon hordott ruháimat nem írom fel, csak azokat, amikben utcára megyek. Ez a szokás abban segít, hogy lássam, mi az, amit egyáltalán nem hordok. A további selejtezéseket megkönnyíti.

Használt és fenntartható ruhák
Továbbra sem vásárolok fast fashion boltokban, ehhez nagyon jól tudom tartani magam. Igazából nem is hiányoznak. Megvannak a saját kis bevált használtruha-boltjaim, és a legtöbb cuccot onnan szerzem be a jövőben is. Amit pedig nem találok, azt fenntartható és lehetőleg helyi márkáktól fogom megvásárolni, ahogy eddig is.

A többi kapszulagardróbos blogbejegyzésemet
ITT TALÁLOD


Kapcsolódó cikkek a Patreonon

Nyári gardróbtervek – Mit, miért és hogyan változtatok a tavalyi ruhatáramhoz képest?

2024.02.19.

Tavaly májusban Európába utaztam egy hónapra, és bepakolásnál rá kellett döbbennem, hogy a nyári ruháim nagyon nem passzolnak a jelenlegi stílusomhoz. Ebben a cikkben elmesélem, hogy mi volt a baj a nyári ruháimmal és az utazós gardróbommal. Illetve azt is, hogy ezen hogyan változtatok idén, és hogy miféle darabokat szerzek be, és miért.

Hogyan állítottam össze utazós kapszulagardróbot egy több hetes, kézipoggyászos nyaraláshoz?

2024.03.23.

Mikor Európába utaztam 30 napra egy kézipoggyásszal, az útra összeállítottam egy kapszulagardróbot. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan választottam ki a ruhákat, és leírom lépésről lépésre a folyamatot, így remélem neked is tudok segíteni abban, hogy összerakd a következő utazós gardróbodat!


🎧 Ha pedig érdekelne egy beszélgetés is a kapszulagardróbról és egyéb kapszulakihívásokról, hallgasd meg a podcastunk kapcsolódó epizódját, ahol saját tapasztalataimról mesélek


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top