Hamarosan április. Előkerülnek a tavaszi ruhák, aludni mennek a téliek. Selejtezünk, rendszerezünk, inspirálódunk. De az idei tavasz más. Karantén van. „Maradj otthon” van. Az utcai ruhák sem nagyon mennek utcára. Most a játszós ruháké a terep. Összeállítottam egy otthoni kapszularuhatárat kényelmes, praktikus, ámde kellően csinos darabokból.

„Öltözz az életmódodhoz” – szokták mondani. Hát, a világ életmódja megváltozott. Az övé, a tiéd, a miénk. Mindenkié. A változást nem tudjuk kontrollálni. De azt, hogy mit veszünk fel reggel, azt igen.

Te milyen ruhákat hordasz otthon? Én eddig nem fordítottam túl nagy figyelmet az otthoni viseletre. Biztos, hogy vagyunk így ezzel egy páran. Legyen vége a kinyúlt pólók és bolyhos pulcsik korszakának.

Az otthonmaradós mindennapjaimban az egyik dolog, ami boldoggá tesz, hogy reggelente rendes ruhába öltözöm. Megcsinálom a hajam, fújok magamra a parfümömből és felveszek egy színes zoknit.

Vedd fel a legszebb virágos ruhádat te is, ha ahhoz van kedved. Menj a boltba a kedvenc cipődben. Az is számít, hogy csak 5 percet sétálsz benne. Rakj fel ékszert vagy rúzst, ha neked az adja a pluszt.

Öltözködj a szekrényedből. Hidd el, mindig lapul benne olyan variáció, amire még sosem gondoltál. Legyen a divat is fenntartható!


Ha tetszik ez a cikk, extra írásokért,
letölthető tervezőkért és bakancslistákért
látogass el a Patreon-oldalamra!

Hogy tervezek ruhatárat?

Először a Cladwellen kezdtem összeállítani a ruhatárat. Mivel ott majdnem az összes ruhadarabom szerepel már, így csak egy új csoportot hoztam létre. Nagyon szeretem ezt az alkalmazást. Rendszeresen használom kb. másfél éve. Ruhatártervezéshez és utazásokhoz kifejezetten jól jön. A legjobb benne, hogy megtudom, mennyire keveset hordok 1-1 darabot. Így nagyobb eséllyel selejtezem ki őket legközelebb. Sajnos már fizetős az alkalmazás, de 7 napig ki tudod próbálni ingyen.

Milyen szempontok alapján állítottam össze a kapszulagardróbot?

A ruháknak az összes napi tevékenységemet bírniuk kell anélkül, hogy napközben át kelljen öltöznöm. A jógát, a főzést, a takarítást, a kanapén olvasást, az ágyon fetrengve blogolást. Fontos, hogy könnyen ki tudjam mosni őket, és ne nagyon látszódjon rajtuk a macskaszőr. Kényes anyagok kilőve.

Fő szempont a kényelem, praktikusság és a könnyű kezelhetőség. És az, hogy jól nézzenek ki, mert ugye pont az a célom, hogy ne ugyanabban az uncsi macinaciban flangáljak nap mint nap.

Ezenkívül szomszéd-kompatibilisnek kell lenniük. Azaz, ha a szomszéd is kint ül az erkélyén, akkor ne érezzem úgy magam, mintha pizsamában lennék. Ennek az általános megfelelője az szokott lenni, hogy „úgy öltözz fel otthon, hogy ajtót merj nyitni, ha valaki csönget”. Nos, az idegeneknek ajtót nyitás vírus miatt elmarad. Így csak az erkélyen üldögélő szomszéd számít.

Nekem nincs home office, mert a cicaszittelést, amivel amúgy foglalkozom, nem lehet távmunkában végezni. Tehát munkahelyi videokonferencián nem kell részt vennem, de mindenképp jót tesz a napi produktivitásomnak, ha azért figyelek az öltözködésemre.

Ha szeretnél emailben értesülni az új blogbejegyzésekről, iratkozz fel!


Milyen ruhadarabok kerültek a gardróbba?

Pár darabot az utcai ruháim közül emeltem át, de a nagy részét évekkel ezelőtt vásárolt, utcán már nem, vagy csak ritkán hordott, jó állapotú darabok alkotják.

A színeket tekintve minimalista, mint mindig. A szokásos fekete–fehér–szürkén kívül kapott egy leheletnyi púderrózsaszínt és kéket a paletta.

A „nadrág” szekcióba leggings-ek kerültek. Tudom, sokan szeretnek otthon is farmert hordani, de nekem nem vált be. Néha előfordult, de mindig megbántam utólag, amikor át kellett öltöznöm az esti jóga előtt. Farmerben és a legtöbb nadrágomban nem lehet kényelmesen jógázni, így azokat mind kilőttem már az elején. Inkább olyasvalamit kapok magamra, amiben bármikor kedvemre jógázhatok vagy nyújthatok. Akár főzés közben is!

Felsőkhöz pólókat, hosszú ujjúkat, pulcsikat és kardigánokat válogattam. Kiegészítőnek zoknikat, és az egyetlen papucsomat, amit télen és tavasszal zoknival hordok. A kanadai tavasz annyira nem meleg, így pulcsi és zokni nélkül nem szoktam rohangászni a lakásban.

18 ruhadarab lett a vége. Ebből rengeteg outfit összeállítható, nem csak az a 12, melyet a képen láttok.


Készítettem egy 6 oldalas gardróbtervezőt, melyet te is letölthetsz és kinyomtathatsz. Ha szívesen összeállítanád a saját kapszulagardróbodat, vagy megterveznéd a ruhatáradat a következő szezonra, ülj le egy bögre teával vagy kávéval, és töltsd ki. Még az is lehet, hogy rádöbbensz valami fontosra a ruháiddal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk a Patreonon

Hogyan állítottam össze utazós kapszulagardróbot egy több hetes, kézipoggyászos nyaraláshoz?

2024.03.23.

Mikor Európába utaztam 30 napra egy kézipoggyásszal, az útra összeállítottam egy kapszulagardróbot. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan választottam ki a ruhákat, és leírom lépésről lépésre a folyamatot, így remélem neked is tudok segíteni abban, hogy összerakd a következő utazós gardróbodat!


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top