Helló március! Ugyan itt nálunk még bőven tél van, de a fejemben már néha tavasz. Lehet túl korán kezdeni a tavaszi-nyári ruhatár tervezgetését?

Idén is folytatom a kapszulagardróbozást. És remélem, a ruháim többet jutnak ki az utcára, mint 2020-ban.

A mostani, téli ruhatáram április végéig tart, és majd csak májustól kezdem a következőt, de addig is, szabad perceimben szívesen gondolkodom azon, hogy mit is szeretnék majd hordani, ha egyszer melegebb lesz.

Tavaly készítettem magamnak egy nyomtatható kapszularuhatár-tervezőt és már alig várom, hogy újra kinyomtassam és írogathassak bele🙂 Pár extra kérdéssel is kibővítettem utána, hogy titeket is inspiráljon. A tervezőt teljesen ingyen letölthetitek.

Töltsd le te is, ha szükséged van egy kapaszkodóra a ruhatárad megtervezéséhez, és ha idén tudatosabb gardróbbal szeretnél nekiindulni a tavaszi-nyári szezonnak.

Az elmúlt pár hónap kapszulagardrób-tapasztalatai

Jelenleg is egy gondosan összeállított kapszulagardróbból öltözködöm, ha épp kiteszem a lábam az utcára. De egyrészt alig történik utcán csámborgás, másrészt, ha mégis, egy térd alá érő pufikabátot kapok magamra, és ezt nem veszem le sehol, mivel nem megyek beltérre. Tehát gyakorlatilag egy kabát, pár nadrág, pár cipő, és sapka-sál-kesztyű, ami látszik az outfitemből november óta, egészen napjainkig. Szóval vágyom már rá eléggé, hogy kicsit jobban kreatívkodhassak az öltözködésemmel kültéren is. És amíg egy nagy pufikabát vagyok, addig ez bizony lehetetlen küldetés.

Tavaszi és nyári gardróbtervek

Tavaly nyáron kezdtem a kapszulagardróbozást. Akkor még azért boldogan lehetett menni ide-oda, leginkább biciklivel, sőt még közeli utazásokra is eljutottunk olykor-olykor. Úgyhogy bőven volt lehetőségem tesztelni, hogy vajon mennyire sikerült jól életem első kapszulagardróbjának összeállítása. Tanultam belőle pár dolgot, és ezeket mindenképp figyelembe fogom venni a következő gardrób tervezésénél. Már most tudom például, hogy a tavalyi ruhák közül mit nem fogok beválogatni az ideibe.

Cipők

Cipőfronton például elég csehül állok. Végtelenségig nyúztam a három kedvenc nyári cipőmet, és már elővenni is félek őket a tárolókból, mert emlékszem, hogy mindegyik lukas. „De ha úgy szereted őket, tartsd meg!” – szólal meg az angyalka az egyik vállamon. „Dobd ki mindet! Ne járj már lukas cipőben!” – kontráz rá az ördög a másikon.

Szóval azt hiszem, nyári cipőt kell vennem. De előbb el kell szánnom magam, hogy valóban képes legyek megválni a lukas, javíthatatlan állapotú, ezer éve vásárolt daraboktól.

Színek

Írtam tavaly egy olyat, hogy túl sok fehér felsőt válogattam be a kapszulába, és hiányoltam a nem fehér, egyszínűeket, amik lehetőleg nem is feketék. Persze, hogy hiányoltam őket, mivel akkor még 1 olyan se volt a szekrényemben, amit szeretnék és megfelelt volna ennek a kritériumnak. Azóta már amúgy beszereztem egy szép, sötétkék pólót és bizonyára visszaköszön majd a kapszulában. Azokat pedig végre ki kéne már selejteznem, amiket nem is szeretek. Az örök probléma.

Biciklibarát darabok

Ami még fontos szempont, hogy nagyobb arányban szeretnék biciklibarát ruhákat beválogatni a ruhatárba, mivel állandóan biciklizünk városon belül. Ez nálam sok zárt nyakú felsőt jelent. Ha előre dőlök a bicón, ne bámulja az utca népe, mi van a pólómban. Kerek nyakú felsők, ingek előnyben.

A sortok pedig ne legyenek túl rövidek, mert akkor túlságosan hozzátapadok a nyereghez és úgy nem kényelmes tekerni. Szűk miniszoknyák, midi szoknyák, maxi szoknyák, papucsok és vékony/csúszós talpú cipők kilőve, mint mindig. Kivéve azt az 1-2 darabot, amiket a bicómentes napokra tartogatok.

To-do lista

Ennyi tervem van egyelőre a következő szezont illetően. Márciusban és áprilisban olyan feladatok várnak rám, mint:

  • kitölteni a gardróbtervezőt
  • kiselejtezni az eldobozolt nyári ruháim közül, aminek már nem jó a mérete/stílusa/állapota
  • venni egy cipőt
  • átgondolni, hogy kell-e még valamit pótolnom a cipőn kívül
  • és ha mindezzel megvagyok, összeállítani a kapszulát és írni róla egy blogbejegyzést🙂

Kapcsolódó cikkek a Patreonon

Nyári gardróbtervek – Mit, miért és hogyan változtatok a tavalyi ruhatáramhoz képest?

2024.02.19.

Tavaly májusban Európába utaztam egy hónapra, és bepakolásnál rá kellett döbbennem, hogy a nyári ruháim nagyon nem passzolnak a jelenlegi stílusomhoz. Ebben a cikkben elmesélem, hogy mi volt a baj a nyári ruháimmal és az utazós gardróbommal. Illetve azt is, hogy ezen hogyan változtatok idén, és hogy miféle darabokat szerzek be, és miért.

Hogyan állítottam össze utazós kapszulagardróbot egy több hetes, kézipoggyászos nyaraláshoz?

2024.03.23.

Mikor Európába utaztam 30 napra egy kézipoggyásszal, az útra összeállítottam egy kapszulagardróbot. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan választottam ki a ruhákat, és leírom lépésről lépésre a folyamatot, így remélem neked is tudok segíteni abban, hogy összerakd a következő utazós gardróbodat!


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top