Rengeteg kreatív, minimalista podcastot hallgattam az elmúlt héten, amellett, hogy felvettük a saját podcastunk új epizódját is. A mai posztban pár, fenntarthatóság témájú kedvencemet fogom nektek ajánlani.

The Minimalists

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus beszélget a podcastban mindenféléről, ami kapcsolódik a minimalizmushoz. Többek között arról, hogyan vedd körül magad kevesebb tárggyal, hogy több időd maradjon a valóban fontos értékekre, kapcsolatokra, élményekre, kreativitásra, nyugalomra. De nem csak a tárgyakra fókuszálnak. Egyik legújabb epizódjuk például az online minimalizmusról szól. Arról, hogy iratkozzunk le hírlevelekről, emberekről, cégekről, ha már nem képviselnek értéket számunkra.

A podcast csak egy a srácok sok-sok projektje közül. Könyveket publikálnak, Netflixre készítenek filmeket, tanfolyamokat hoznak létre. Ja, és plusz pont, hogy a podcast-epizódokban nincs reklám.

283 | Sentimental Stuff The Minimalists Podcast

Joshua and Ryan discuss minimizing and letting go of sentimental stuff, and they answer the following questions: How do we tactfully and appropriately address loved ones regarding stuff they’ve given us that we’re giving away—especially those things they consider of significant sentimental value? (08:37) How do we avoid arguments with loved ones regarding possessions? (14:40)  Why does our brain try so hard to hold us back from releasing sentimental possessions? (18:03) What do we do with all of the things associated with a loved one when we’ve lost them in a particularly tragic, traumatic way? (21:01) Detailed show notes: minimalists.com/podcast Support The Minimalists: minimalists.com/support
 1. 283 | Sentimental Stuff
 2. How to Stop Self-Sabotage
 3. 282 | Healing
 4. What should I do with useless sentimental items?
 5. 281 | Emergency Items

The Wardrobe Crisis

A podcast fókuszában a fenntartható divat áll. Az adásokat több különböző host vezeti és érdekesebbnél érdekesebb beszélgetőpartnereket hívnak meg.

Pár napja például egy olyan részt hallgattam meg tőlük, ahol egy bangladesi nővel, Nazma Akterrel beszélgettek, aki 11 éves korától kezdve az egyik helyi ruhagyárban dolgozott, ma pedig már egy alapítvány igazgatója és több mint 30 éve harcol a bangladesi ruhagyárakban dolgozó nők jogaiért.

Wardrobe Crisis néven létezik egy magazin is, ahol cikkek formájában is okosodhatsz a témában. Illetve 2016-ban egy könyvük is kijött ugyanezzel a címmel, amely angol nyelven elérhető, akár e-könyvként is.

Sustainable Fashion is a Lie Without Garment Workers at the Table – Nazma Akter

Welcome to another episode of series 5 – #sharethepodcastmic Don’t forget to hit subscribe and if you value these conversations, please share them with your communities. Your guest host this week is Ayesha Barenblat, founder of ReMake, and she is in conversation with Nazma Akter, founder and Executive Director of the Awaj Foundation.

A ruhagyárak munkakörülményeikről egyébként mi is beszéltünk már a saját podcastunk fenntartható divatról szóló epizódjában, magyar nyelven.


Kacatmentes Otthon

Bitay Andi, a Maison Blog írója 2019-ben létrehozta a podcastját, Kacatmentes Otthon néven. Sajnos viszonylag ritkán vesz fel új epizódokat, de ezeket mindig örömmel hallgatom. Különböző vendégekkel beszélget a fenntartható otthonhoz kapcsolódó, inspiráló és hasznos témákról.

Új otthon, új kezdet – Fatimapanka Kacatmentes Otthon

Németh-Hindi Fatima mindig arra törekszik, hogy értékes videókat állítson elő a YouTube-ra, ahol sokat mesél a vegánságról, tudatos életmódjáról és a pozitív életszemléletéről. Az évad első epizódjában mesélt arról, hogy milyen ikerbabák anyukájának lenni, hogyan érezték magukat angliai albérletükben és arról is, hogy milyen lesz az épülő házuk. Hallgassátok szeretettel! Ha még nem követitek Fatimapankát, akkor irány a YouTube csatornája és az Instagram.  ——————————————————————————————————– FACEBOOK CSOPORT: https://www.facebook.com/groups/kacatmentesotthon WEBOLDAL: kacatmentesotthon INSTAGRAM: @andibitay
 1. Új otthon, új kezdet – Fatimapanka
 2. Legyen erős jellemed nemet mondani – Majoros Zita
 3. Konyhai rendszerezés egyéni életmódhoz szabva – Cserta Szandra
 4. Barkácsolás a városban és vidéken – Varga Judit
 5. Környezetbarát otthonosság – Krivarics Ditta

Nüansz

Pár hónapja hoztuk létre a saját podcastunkat fenntarthatóság témában. Mi nem koncentrálunk egy kisebb témakörre, mint például a fenntartható otthon vagy a divat, hanem a fenntarthatóságot egy nagy egységként kezeljük, és minden epizódban kiemeljük és körüljárjuk egy-egy kis szeletét.

Eddigi epizódjainkban beszélgettünk már fenntartható divatról, étkezésről, élelmiszer-vásárlásról, kozmetikumokról, zero waste-ről, csomagolásmentes vásárlásról. Illetve néha mélyebbre is ásunk, és olyan kérdéseket feszegetünk, mint hogy mi is a probléma a hulladékkal, és hova kerül az, amit a kukába dobunk.

Akárcsak A Minimalisták, mi is felvesszük a podcast-felvételeinket és így Youtube-on is meg tudjátok nézni a legújabb epizódjainkat. És persze külön örülünk az új feliratkozóknak is:)

Emellett hallgathattok minket a megszokott podcast appokon is, úgymint Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy az Anchoron.

Tippek, trükkök a fenntartható nappalihoz és fürdőhöz Nüansz

Sok kis aprósággal tehetsz azért, hogy fenntarthatóbbá tedd a lakásod. Ebben az epizódban a nappalihoz és a fürdőhöz kapcsolódó szokásainkról, trükkjeinkről beszélgetünk. Tudtad, hogy hóval locsolhatod a virágaidat, vagy hogy újraöntheted a gyertyáidat? És azt, hogy zokniba rakhatod a szappanmaradékokat, hogy elhasználd azokat? Ezekről, és még sok másról is beszélünk. Ezeket említjük: Cipőjavítás házilag https://pohoka.com/2021/03/29/cipojavitas-hazilag-egy-toms-ujjaszuletese/ WC-papír gurigából palántatartó https://kertinfo.com/wc-papir-guriga-palanta-tarto/ Locsold hóval a szobanövényeket! https://gardenista.hu/2018/01/17/a-szobanovenyek-imadjak-a-holevet/ Gyertyakészítés maradék viaszból https://pohoka.com/2020/10/26/hogyan-keszits-gyertyat-hazilag-maradek-viaszbol/ Zero Waste Mindennapok Facebook-csoport https://www.facebook.com/groups/566319840414956 Earth Love mosótabletta https://earthlovehome.ca/ Itt érsz el minket: Nüansz Youtube https://www.youtube.com/channel/UCNo4EEzkH9D3xo_xvm-L6kA Email: hellonuansz@gmail.com
 1. Tippek, trükkök a fenntartható nappalihoz és fürdőhöz
 2. Tippek, trükkök a fenntartható konyhához
 3. Zero waste? Nem is nulla!
 4. Kidobom, de hova is kerül? A hulladék probléma.
 5. Jó nekem, jó mindenkinek? A tudatos bőrápolás kérdései

Leave a Reply

Back to Top