Rengeteg kreatív, minimalista podcastot hallgattam az elmúlt héten, amellett, hogy felvettük a saját podcastunk új epizódját is. A mai posztban pár, fenntarthatóság témájú kedvencemet fogom nektek ajánlani.

The Minimalists

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus beszélget a podcastban mindenféléről, ami kapcsolódik a minimalizmushoz. Többek között arról, hogyan vedd körül magad kevesebb tárggyal, hogy több időd maradjon a valóban fontos értékekre, kapcsolatokra, élményekre, kreativitásra, nyugalomra. De nem csak a tárgyakra fókuszálnak. Egyik legújabb epizódjuk például az online minimalizmusról szól. Arról, hogy iratkozzunk le hírlevelekről, emberekről, cégekről, ha már nem képviselnek értéket számunkra.

A podcast csak egy a srácok sok-sok projektje közül. Könyveket publikálnak, Netflixre készítenek filmeket, tanfolyamokat hoznak létre. Ja, és plusz pont, hogy a podcast-epizódokban nincs reklám.

How can you declutter family relationships? The Minimalists Podcast

Joshua and Ryan discuss how to appropriately curate family relationships so we can focus on those that are mutually beneficial. Listen to the full episode at patreon.com/theminimalists
 1. How can you declutter family relationships?
 2. 291 | How to Barter
 3. Obtaining New Possessions Creates a Spiral of Consumption
 4. 290 | Wanting
 5. The Minimalists' Thoughts on Health Insurance

The Wardrobe Crisis

A podcast fókuszában a fenntartható divat áll. Az adásokat több különböző host vezeti és érdekesebbnél érdekesebb beszélgetőpartnereket hívnak meg.

Pár napja például egy olyan részt hallgattam meg tőlük, ahol egy bangladesi nővel, Nazma Akterrel beszélgettek, aki 11 éves korától kezdve az egyik helyi ruhagyárban dolgozott, ma pedig már egy alapítvány igazgatója és több mint 30 éve harcol a bangladesi ruhagyárakban dolgozó nők jogaiért.

Wardrobe Crisis néven létezik egy magazin is, ahol cikkek formájában is okosodhatsz a témában. Illetve 2016-ban egy könyvük is kijött ugyanezzel a címmel, amely angol nyelven elérhető, akár e-könyvként is.

Sustainable Fashion is a Lie Without Garment Workers at the Table – Nazma Akter

Welcome to another episode of series 5 – #sharethepodcastmic Don’t forget to hit subscribe and if you value these conversations, please share them with your communities. Your guest host this week is Ayesha Barenblat, founder of ReMake, and she is in conversation with Nazma Akter, founder and Executive Director of the Awaj Foundation.

A ruhagyárak munkakörülményeikről egyébként mi is beszéltünk már a saját podcastunk fenntartható divatról szóló epizódjában, magyar nyelven.


Kacatmentes Otthon

Bitay Andi, a Maison Blog írója 2019-ben létrehozta a podcastját, Kacatmentes Otthon néven. Sajnos viszonylag ritkán vesz fel új epizódokat, de ezeket mindig örömmel hallgatom. Különböző vendégekkel beszélget a fenntartható otthonhoz kapcsolódó, inspiráló és hasznos témákról.

Miként őrizhető meg a mentális egészség vállalkozóként – Katona Eszter Kacatmentes Otthon

Katona Eszter a babyberry és a Pici Piac alapítója, kétgyermekes édesanya, aki arról mesélt, hogyan tudja összeegyeztetni a vállalkozást és a magánéletet. Miért olyan fontos számára a sport és hogyan szervezi úgy a munkanapjait, hogy abba több óra pihenés, feltöltődés is beleférjen?  ——————————————————————————————————– FACEBOOK CSOPORT: https://www.facebook.com/groups/kacatmentesotthon WEBOLDAL: kacatmentesotthon INSTAGRAM: @andibitay
 1. Miként őrizhető meg a mentális egészség vállalkozóként – Katona Eszter
 2. Új otthon, új kezdet – Fatimapanka
 3. Legyen erős jellemed nemet mondani – Majoros Zita
 4. Konyhai rendszerezés egyéni életmódhoz szabva – Cserta Szandra
 5. Barkácsolás a városban és vidéken – Varga Judit

Nüansz

Pár hónapja hoztuk létre a saját podcastunkat fenntarthatóság témában. Mi nem koncentrálunk egy kisebb témakörre, mint például a fenntartható otthon vagy a divat, hanem a fenntarthatóságot egy nagy egységként kezeljük, és minden epizódban kiemeljük és körüljárjuk egy-egy kis szeletét.

Eddigi epizódjainkban beszélgettünk már fenntartható divatról, étkezésről, élelmiszer-vásárlásról, kozmetikumokról, zero waste-ről, csomagolásmentes vásárlásról. Illetve néha mélyebbre is ásunk, és olyan kérdéseket feszegetünk, mint hogy mi is a probléma a hulladékkal, és hova kerül az, amit a kukába dobunk.

Akárcsak A Minimalisták, mi is felvesszük a podcast-felvételeinket és így Youtube-on is meg tudjátok nézni a legújabb epizódjainkat. És persze külön örülünk az új feliratkozóknak is:)

Emellett hallgathattok minket a megszokott podcast appokon is, úgymint Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy az Anchoron.

Szénlábnyom – mit tanultunk a tesztből? Nüansz

Az előző adásban kitöltöttünk egy szénlábnyomtesztet, a mai adásban pedig megnézzük ennek a kiértékelését. Végigmegyünk azon, hogy mit csinálunk jól, s hogy min tudunk még javítani, hogy egy fenntarthatóbb életet éljünk. Ahogy mindig, saját példákat hozunk, s levonjuk a tanulságokat. Tarts velünk! Ezeket említjük: 🟢 Szénlábnyomteszt – Klímahős 🟢 EU-s elvetett törvényjavaslat – 171 Amendment (angol) Kapcsolódó epizódok: 🟢 Szénlábnyom – mi kiszámoltuk! 🟢 A hús és a fenntarthatóság, avagy mit ehetsz a környezetért 🟢 Fenntarthatóság és divat? Mi a fast fashion igazi ára? 🟢 Vásárlási dilemmák: most akkor mit vegyek? Itt érsz el minket: 💻 Facebook 🎥 Youtube
 1. Szénlábnyom – mit tanultunk a tesztből?
 2. Szénlábnyom – mi kiszámoltuk!
 3. Ötletek a tudatos öltözködéshez: a kapszulagardrób és egyéb kihívások
 4. Közösségi kertek, avagy egy megoldás sok problémára
 5. Tippek, trükkök a fenntartható nappalihoz és fürdőhöz

Leave a Reply

Back to Top