Rengeteg kreatív, minimalista podcastot hallgattam az elmúlt héten, amellett, hogy felvettük a saját podcastunk új epizódját is. A mai posztban pár, fenntarthatóság témájú kedvencemet fogom nektek ajánlani.

The Minimalists

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus beszélget a podcastban mindenféléről, ami kapcsolódik a minimalizmushoz. Többek között arról, hogyan vedd körül magad kevesebb tárggyal, hogy több időd maradjon a valóban fontos értékekre, kapcsolatokra, élményekre, kreativitásra, nyugalomra. De nem csak a tárgyakra fókuszálnak. Egyik legújabb epizódjuk például az online minimalizmusról szól. Arról, hogy iratkozzunk le hírlevelekről, emberekről, cégekről, ha már nem képviselnek értéket számunkra.

A podcast csak egy a srácok sok-sok projektje közül. Könyveket publikálnak, Netflixre készítenek filmeket, tanfolyamokat hoznak létre. Ja, és plusz pont, hogy a podcast-epizódokban nincs reklám.

306 | Shopping Addiction The Minimalists Podcast

Joshua and Ryan talk about resisting the incessant tug of consumerism while striving to simplify, and they answer the following questions: How do we overcome our shopping addiction? (00:00) What are the three prime indicators of compulsive buying? (04:00) What is consumerism? (06:45) When does something become an addiction? (09:39) Why do people have shopping addictions? (19:17) When creating a capsule wardrobe and running up against challenges regarding durability, should we buy more clothes at once or purchase clothes more often? (19:35) What is Project 333? (21:33) How do I adjust my shopping habits so they better align with my minimalist practices? (26:01) Detailed show notes: minimalists.com/podcast Support The Minimalists: minimalists.com/support
 1. 306 | Shopping Addiction
 2. The Minimalists' Gift Getting Rule
 3. 305 | Beauty Is Essential
 4. Our Goals Lead to Disappointment
 5. 304 | Toxic Positivity

The Wardrobe Crisis

A podcast fókuszában a fenntartható divat áll. Az adásokat több különböző host vezeti és érdekesebbnél érdekesebb beszélgetőpartnereket hívnak meg.

Pár napja például egy olyan részt hallgattam meg tőlük, ahol egy bangladesi nővel, Nazma Akterrel beszélgettek, aki 11 éves korától kezdve az egyik helyi ruhagyárban dolgozott, ma pedig már egy alapítvány igazgatója és több mint 30 éve harcol a bangladesi ruhagyárakban dolgozó nők jogaiért.

Wardrobe Crisis néven létezik egy magazin is, ahol cikkek formájában is okosodhatsz a témában. Illetve 2016-ban egy könyvük is kijött ugyanezzel a címmel, amely angol nyelven elérhető, akár e-könyvként is.

Sustainable Fashion is a Lie Without Garment Workers at the Table – Nazma Akter

Welcome to another episode of series 5 – #sharethepodcastmic Don’t forget to hit subscribe and if you value these conversations, please share them with your communities. Your guest host this week is Ayesha Barenblat, founder of ReMake, and she is in conversation with Nazma Akter, founder and Executive Director of the Awaj Foundation.

A ruhagyárak munkakörülményeikről egyébként mi is beszéltünk már a saját podcastunk fenntartható divatról szóló epizódjában, magyar nyelven.


Kacatmentes Otthon

Bitay Andi, a Maison Blog írója 2019-ben létrehozta a podcastját, Kacatmentes Otthon néven. Sajnos viszonylag ritkán vesz fel új epizódokat, de ezeket mindig örömmel hallgatom. Különböző vendégekkel beszélget a fenntartható otthonhoz kapcsolódó, inspiráló és hasznos témákról.

A kiegyensúlyozott otthoni létről HeyJulie-val Kacatmentes Otthon

Inzsöl Júliát valószínűleg a legtöbben HeyJulie néven ismerik a YouTube csatornája révén, ahol gyakori témája a self care, a jól-lét és az otthon alakítása. Ebben az epizódban többek között arról beszélgettünk, hogy mit jelent számára a kiegyensúlyozottság, hogyan alakította ki otthonát a home office-hoz és azt is elárulta, hogy miért érzi nehéznek a rend megtartását.  ——————————————————————————————————- csatlakozz a FACEBOOK CSOPORThoz: https://www.facebook.com/groups/kacatmentesotthon gyere a WEBOLDALra: kacatmentesotthon kövess az INSTAGRAMon: @kacatmentesotthon és @andibitay írj emailt nekem: hello@kacatmentesotthon.hu
 1. A kiegyensúlyozott otthoni létről HeyJulie-val
 2. Miként őrizhető meg a mentális egészség vállalkozóként – Katona Eszter
 3. Új otthon, új kezdet – Fatimapanka
 4. Legyen erős jellemed nemet mondani – Majoros Zita
 5. Konyhai rendszerezés egyéni életmódhoz szabva – Cserta Szandra

Nüansz

Pár hónapja hoztuk létre a saját podcastunkat fenntarthatóság témában. Mi nem koncentrálunk egy kisebb témakörre, mint például a fenntartható otthon vagy a divat, hanem a fenntarthatóságot egy nagy egységként kezeljük, és minden epizódban kiemeljük és körüljárjuk egy-egy kis szeletét.

Eddigi epizódjainkban beszélgettünk már fenntartható divatról, étkezésről, élelmiszer-vásárlásról, kozmetikumokról, zero waste-ről, csomagolásmentes vásárlásról. Illetve néha mélyebbre is ásunk, és olyan kérdéseket feszegetünk, mint hogy mi is a probléma a hulladékkal, és hova kerül az, amit a kukába dobunk.

Akárcsak A Minimalisták, mi is felvesszük a podcast-felvételeinket és így Youtube-on is meg tudjátok nézni a legújabb epizódjainkat. És persze külön örülünk az új feliratkozóknak is:)

Emellett hallgathattok minket a megszokott podcast appokon is, úgymint Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy az Anchoron.

Fenntartható inspiráció – youtuberek és bloggerek Nüansz

Több adásban emlegettünk már olyan csatornákat és blogokat, amiket mi szeretünk, követünk. Ezek nem csak információval szolgálnak számunkra, de sokszor egy megfelelő löketet, motivációt is adnak a fenntarthatóság felé tartó úton való továbbhaladáshoz. Ebben az epizódban bemutatunk egy válogatást ezekből. A lista korántsem teljes, azonban annál inspirálóbb. Te kiket követsz? Ki ad neked pluszt a továbbhaladáshoz? Ezeket említjük: 🟢 ENSZ online önkéntes lehetőségek 🟠 Szeptember 24-i klímasztrájk 🟢 Shelbizleee 🟠 Levi Hildebrand 🟢 Ecofriend.lia 🟠 Vászonzsákoslány 🟢 Bitay Andi Instagram 🟠 Kacatmentes otthon  🟢 Mengyán Eszter, Holy Duck blog 🟠 Fenntarthatódivat.hu 🟢 Alyssa Beltempo 🟠 Naja Sierra 🟢 Cladwell gardróbrendszerező alkalmazás 🟠 Pick Up Limes 🟢 Pick Up Limes, muffin recept 🟠 ClimateAdam Kapcsolódó epizódok: 🟢 Fenntarthatóság és divat? Mi a fast fashion igazi ára? 🟢 Közösségi kertek, avagy egy megoldás sok problémára Itt érsz el minket: 💻 Facebook 🎥 Youtube
 1. Fenntartható inspiráció – youtuberek és bloggerek
 2. Rosszul áll a klímánk – az IPCC-jelentés
 3. Klímakrízis és pszichológia: Miért tesz, aki tesz, és miért nem, aki nem?
 4. De hát ott van a csapban, nem? Gondolatok a globális vízkrízisről
 5. Költözés: pakolás, selejtezés, utazás – lehet ezt fenntarthatóbban?

Leave a Reply

Back to Top