Hideg, téli este. Sötétség, szürkeség, latyak. Máshoz sincs kedvünk, csak hogy teával a kézben beburkolózzunk egy plédbe és lehuppanjunk a kanapéra semmit tenni. De teázás közben, előtt vagy után csomó lehetőségünk van a pihenőidőnk minőségi eltöltésére.

Lehet, hogy csak 10 perc az énidőd, lehet, hogy több óra, de mindenképp fontos, hogy amit csinálsz, pihentető legyen, és jól érezd magad közben.

Ebben a bejegyzésben megosztom veletek azokat az otthoni tevékenységeket, melyeket én beépítettem a heti rutinomba.

Jóga

Ehhez egy jógamatracnyi helyre van csak szükség valamelyik szobában, matracra, és igény szerint egy Youtube-videóra vagy appra.

A jógázás nálam rituálé. Heti legalább két este leterítem a jógamatracot a nappaliban, gyújtok egy gyertyát, hangulatvilágítást kapcsolok, Panzit meg a macskát átküldöm a másik szobába (nem úgy, mint a lenti képeken). Elindítom Boho Beautiful valamelyik videóját Youtube-on, és már kezdem is. Boho videói kb. 20 percesek. Mindig kettőt szoktam csinálni belőlük és legtöbbször a Yin jóga győz.

Olvasás

Kellemes kiegészítő tevékenység a korábban említett tea+pléd+kanapé trióhoz.

Mióta megkaptam Panzitól a régi Kindle-jét, állandóan olvasok. Minden nap fél-egy órát, leginkább elalvás előtt. Korábban az e-könyveket Amazonról töltögettem le. Unlimited előfizetéssel (havi 10 kanadai dollár) ingyen letölthettem bármit az 1 millió kötetből. Manapság már szinte csak a helyi könyvtárból kivehető e-könyveket olvasom. Amennyire ódzkodtam régen az e-bookoktól, most annyira nagy rajongója vagyok.

A papír alapú könyvekről meg közben szépen lassan leszoktam, de azért néhanapján kiveszek egyet a könyvtárból, ha mondjuk e-könyvben nem elérhető. Az egyik ilyen könyvtárazós élményemről írtam a másik weboldalam, a Nüansz blogján is.

Festés, rajzolás

Egyik kedvenc kreatív hobbim téli estékre a rajzolás és a festés. Mostanában leginkább akvarellezni szoktam. A heti rutinomba picit nehezebben tudom beépíteni, mint a jógát vagy az olvasást, de próbálom azért tartani a heti 1 alkalmat. Teljesen kikapcsolja az agyam. Emellett szeretem benne azt is, hogyha épp jól sikerül, a kész képet kirakhatom a falra, sőt lehet, hogy újabb projekteket inspirál, mint például a Februári Tervező, amit egy rajzom inspirált.

Naplózás

Annyira megnyugtató leülni egy naplóval/naptárral, és csak irkálni bele mindenfélét. Hiába szoktam le a papír könyvekről, a papír naplókról nem tudok. Tökéletes esti program az előttem álló hét, hónap megtervezése, gondolatok, ötletek lejegyzése. És persze, amit külön élvezek, a naptár dekorálása.

Forró fürdőzés

Nem telhet el tél forró fürdők nélkül. Nincs is annál jobb, mint mikor bezárkózol egyedül, belemerülsz az illatos vízbe, és csak relaxálsz. Az élmény felturbózható egy bögre kakaóval, chai lattéval, nyugtató zenével, fürdőkádtól megfelelő távolságra elhelyezett laptopon elindított filmmel.


Nyomtatható és online is kitölthető Öngondoskodás Napló sablon

2024.03.15.

Készítettem nektek egy 6 oldalas, színes naplót, amit hívhatunk slow vagy wellness naplónak, részben hálanaplónak is, de végül az Öngondoskodás Napló nevet kapta. A Napló segít, hogy megpróbálj kicsit lelassulni és befelé figyelni, még akkor is, ha csak pár perced van. Online kitölthető a pdf-fájl, és persze ki is tudod nyomtatni, ha szeretnéd.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top