Ha az ember már túl van Marie Kondón, de még szívesen olvasna minimalista szemléletű könyveket, akkor előbb-utóbb belebotlik valamiféle amerikai, minimalistának álcázott műbe. Ezek úgy kezdődnek, hogy „kipakoltuk az 500 négyzetméteres házunk garázsát”, és úgy végződnek, hogy „képzeld, Kedves Olvasó, rájöttem, hogy elférünk 300 négyzetméteren is!”. Na, ez a bejegyzés NEM ilyen könyvekről fog szólni.

Szóval a fenti példát tartalmazó könyveket nem szeretem, mert az égvilágon semmi újat nem tudnak mondani nekem, és valószínűleg más európainak sem. De vannak azok a könyvek, amik úgy kezdődnek, hogy „egy bélyeg méretű londoni lakásban éldegéltünk a barátommal”. Na ez már más! Ezzel tudok azonosulni.

És vannak olyanok is, amik habár amerikaiak, mégis van mélységük, értelmük, és igenis tudnak inspirálni. Amiket ma hoztam, kiterjednek az élet több szegletére is, és nem állnak meg ott, hogy pakold ki a házad és hajtogasd minden ruhádat téglalap alakúra. Az egyik egy angol szerző műve, a másik egy amerikaié, a harmadik pedig egy angolé, aki Amerikában él.

Courtney Carver – Soulful Simplicity

Courtney könyvét 2018-ban olvastam először, de azóta is belenézek időnként. Akkoriban viszonylag az elején tartottam ennek a minimalizmus, egyszerűsítés dolognak, és emlékszem, hogy ez a könyv nagyon inspirált. Nem bírtam letenni, csak olvastam és olvastam, éjszakába nyúlóan. Courtney egészségügyi okok miatt döntött úgy, hogy változtat az életmódján. Megvált tárgyaktól, stressztől, és elkezdett koncentrálni arra, hogy mi is az igazán fontos. Megsúgom: nem, nem a tárgyak.

Csak angolul érhető el. Magyarországon a Bookline-nál vagy a Libristónál. Minden más változatot, e-könyvet és hangoskönyvet is beleértve, Courtney weboldalán tudtok megnézni.

Greg McKeown – Lényeglátás

A „mi is az igazán fontos az életben” kérdéskörét feszegeti Greg McKeown is a Lényeglátásban. Korábban annyi rossz könyvet olvastam már hasonló témában, hogy ezt nem csak úgy találomra választottam ki, hanem az egyik kedvenc bloggerem ajánlotta a hírlevelében. Sőt, később másoknál is láttam, hogy olvassák és szeretik. És tényleg! Ez egy jó könyv. Arról szól, hogy hogyan találjuk meg az életünkben a rengeteg, nem fontos dolog között azt, ami valóban számít. Amire valóban időt és energiát akarunk szánni.

A könyv megjelent magyarul is. A Líra oldalán már kapható a 2020-as kiadás. Az angol verziót pedig itt érhetitek el.

Anna Newton – An Edited Life

Annát évek óta követem Youtube-on és mikor megjelent a könyve, biztos voltam benne, hogy egyszer majd elolvasom. Most, hogy teljesen ingyen kölcsönözhetek e-könyveket a helyi könyvtárból, végre erre a könyvre is sor került. Pár napja kezdtem olvasni, és még nem értem a végére, de nagyon kis kellemes az összhatás eddig, és biztos vagyok benne, hogy végig ilyen lesz. Ez nem egy komoly mű, nem is annak szánták. Kedves, poénos, olyan annás. Én úgy fogom fel, hogy Anna a nem létező nővérem, aki tanácsokat ad egy egyszerűbb, rendszerezettebb, rendezettebb, összeszedettebb élethez.

A könyv csak angolul jelent meg. Elérhető például a Book Depository-n, vagy a Kobo-n e-könyvként.


Leave a Reply

Back to Top