A havas kanadai télben nézegettem a tavasz hangulatú, szlovén szilveszteres képeinket, és rögtön kedvet kaptam, hogy belepakoljam őket egy blogposztba.

Nyugis szilveszter a szlovén tengerparton

December utolsó napjait Piranban, Koperben és Triesztben töltöttük. Kiruccanásunk igazán nyugisra sikeredett, sok-sok tengerparti sétával a napsütésben, finom ételekkel, olasz kávéval, társasozással és esti beszélgetésekkel.

Télen még sosem jártam a szlovén tengerparton. Az elmúlt két évben a hegyeket céloztunk meg szilveszterkor, azzal a céllal, hogy havat lássunk. De mostanában látok eleget belőle, úgyhogy inkább a tengert hiányoltam.

Olyan jó érzés, mikor sokadik alkalommal jársz egy városban, és nem az a célod, hogy megnézd a látnivalókat, hanem csak úgy békésen sétálgatsz, vagy üldögélsz a sétány egyik kiülős bárjában a reggeliddel és élvezed a pillanatot, miközben a sós tengeri levegő átjárja a tested.

A parton reggelizős pillanatról egyből Málta jutott eszembe. Legutóbb ott volt részünk hasonló élményben. És persze Piran pont ugyanannyira olasz hangulatú, mint Málta. Apropó, sosem írtam Máltáról a blogban. Lehet, hogy kéne?

Megérkezés Piranba

Este érkeztünk Piranba Pestről négyen, kocsival. A dombtetőn, az olajfaligetek szomszédságában, karácsonyi fényekkel díszített apartmanunkban gyorsan lepakoltunk, összehaverkodtunk a helyi macskusszal, Mimivel, majd elindultunk a városba tengeri herkentyűket enni. A pirani látogatásokhoz ugyanis szorosan hozzátartoznak a tenger gyümölcsei. Vacsi után bedőltünk az ágyba, hogy másnap frissen és üdén vehessük nyakunkba a környéket.

Séta Portorozba

Első pirani reggelünkön felkeltem, kinyitottam az ablakot, napsütés, juhú! „Ú, látszik a tenger az ablakunkból! Jó reggelt, Mimi cica, aki az udvar egyik székében napfürdőzöl!” Mimi mondta, hogy nekem is jó reggelt, majd indult mindenki a dolgára.

Piranos sétánkba beiktattuk azt a bizonyos, napsütésben elfogyasztott reggelit, majd Portoroz felé vettük az irányt. A part mentén sétáltunk majdnem 4 kilométert oda, aztán vissza is. Közben még egy medúzát is láttam! Ezután, a napi séta tiszteletére mindenki elfogyasztott egy-egy pizzát és sört Szlovénia egyik legrégebbi pizzériájában. Ezután felsétáltunk a szálláshoz és társasozással zártuk a napot.

Trieszt

December 31-én legtöbb időnket Triesztben töltöttük, de erről egy külön bejegyzésben fogok beszámolni.


Tetszett a poszt? Támogasd a munkámat a Patreonon!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top