Papír- és füzetmániámnak köszönhetően több üres vagy félig üres (félig teli?) füzet is fellelhető itthon, a legkülönbözőbb méretekben. Valószínűleg sosem fogom megunni a kézzel írást, a jegyzetelést, rajzolást, festést, így előbb-utóbb minden papírt elhasználok valamire. De most például felmerült bennem a kérdés: mi mindenre tudok még használni egy üres füzetet?

Ebben a bejegyzésben egyrészt felsorolom, hogy én mire használom vagy használtam korábban a füzeteimet, illetve egyéb ötleteket is gyűjtöttem, hogy mit szeretnék kipróbálni a jövőben. Ha már te is gondolkoztál azon, hogy mire használd az üres füzeteidet, remélem sikerül innen inspirációt merítened 🙂

Bullet journalben vezetett naplóim és listáim

Habár a listáknak akár saját füzeteket is lehetne dedikálni, én ezeknek egy részét inkább a bullet journalömben vezetem, hogy minden egyben legyen. Ezekről már több blogbejegyzésben is írtam, de pár mondatban összefoglalom újra, hogy miről is van szó.

Hálanapló

Minden este felírok 5 dolgot, amiért hálás vagyok, amit szerettem aznap. Ezek lehetnek olyan apróságok, mint a reggeli teám, vagy hogy segítettem egy néninek megtalálni egy utcát, vagy hogy jógáztam.

Edzésnapló

Szintén naponta vezetem, hogy mennyit mozogtam. 4 km séta? 30 perc jóga? 2 óra bicó? 60 guggolás? 10 km túra? Ezek mind mennek a listára. Szeretem egyben látni, hogy szinte minden nap mozogtam valamennyit. Ez inspirál, hogy még többet mozogjak, és emlékeztet arra, hogy számomra a sport prioritás.

Outfit napló

Minden nap feljegyzem, mit viseltem aznap. Ez arra jó, hogy minden évszak végén képben legyek, mit hordtam és mit nem, mit szeretek, mit nem, mit kell kiselejteznem, mit nem.

Heti visszatekintő

Vasárnap összeírok pár dolgot pontokba szedve, ami a héten történt. Ezekre a kérdésekre szoktam válaszolni: Mit ittam? Mit ettem? Hova mentem? Mit tanultam? Mit vártam? Min gondolkodtam? Mit éreztem? Mit ünnepeltem? Mit néztem? Mit hallgattam? Mit olvastam? Mit viseltem? Mit alkottam? Sőt, még olyat is választok, hogy A hét embere, aki olyan ismerős, barát, családtag, akivel a héten jót beszélgettem online vagy élőben. Korábban pedig A hét idézetét is választottam, de már nem.

Ha szeretnél emailben értesülni az új blogbejegyzésekről, iratkozz fel!


Külön füzetben vezetett naplóim és listáim

Klasszikus napló

Nem úgy kezdek minden oldalt, hogy „Kedves Naplóm”, és nem is írok bele minden nap, de van egy füzetem, ahol összefüggő szöveg formájában írok le dolgokat, amik történtek velem aznap, amik foglalkoztatnak, amit gondolok, amit érzek. A Nagy Otthonmaradás alatt kezdtem el ezt a fajta naplózást. Úgy gondoltam, jó lesz visszaolvasni egyszer, mi történt 2020-ban, a Covid évében. Persze, azóta is vissza-visszatérek és írok bele. Ha betelik, az a tervem, hogy kezdek egy újat.

Reggeli Oldalak (Morning Pages)

Egy ideig a Julia Cameron-féle Reggeli Oldalaknak szántam egy füzetet, ahova szabadon és szerkesztés nélkül kiírtam a fejemből mindent. Aztán mikor végeztem, kitéptem a lapot és ment a kukába. A Reggeli Oldalak nem az alkotásról szólt, csak arról, hogy ne az agyamban legyenek a dolgok, hanem egy papíron.

To-do listák

A Reggeli Oldalakat egyszer csak abbahagytam, viszont ugyanazt a füzetet elkezdtem to-do listákhoz használni. Ez egy A4-es, vonalas spirálfüzet, könnyen kitéphető lapokkal. Pont alkalmas arra, hogy pontokba szedve felírjam a tennivalóimat. Mikor betelik a papír, és mindent kipipáltam, kitépem és mehet a szelektívbe. Nem tudom megmagyarázni, miért esik jobban mostanában papírra firkantani a listáimat, mint a Notionbe, de valamiért jól esik, tehát folytatom.

Ezeknek a to-do listáknak nincs esztétikai értéke. Csak egymás után leírom a teendőket mindenféle rendszerezés vagy határidő nélkül. Ha valamit elvégeztem, kihúzom. Mikor betelik mindkét oldala a papírnak, újat kezdek. Amit nem fejeztem be, de még mindig aktuális, átírom az új papír tetejére. Ha pedig nem fontos, akkor nem írom át.

Utazónapló

3 évvel ezelőtt, mikor sokat utazgattunk Európában, elkezdtem Utazónaplót vezetni. Minden utazásnak szántam pár oldalt. Begyűjtöttem az ingyenes magazinokat, tájékoztatókat az adott országról, aztán pedig kivágtam belőle képeket, térképeket. Elraktam az utazás során kapott jegyeket, teafilterek papírját, karszalagokat, logóval ellátott szalvétákat, és minden mást is, ami ragaszthatónak tűnt. A füzetet az utazások során készítettem folyamatosan. Esténként leírtam, hol jártunk és mit csináltunk aznap. Milyen idő volt és milyen ruhát vettem fel. Mit ettünk, mit ittunk, mit szerettünk és mit nem. Vicces beszólások, helyi szavak, érdekes sztorik. Írtam, rajzoltam, színeztem és ragasztottam. És annyira jól esett!

Receptes füzet

A receptes füzet az egy olyan dolog, amit már ezer meg ezer éve elkezdtem, de nem vezetem rendszeresen. Leginkább fiókban lapuló papír fecniként végzik az új receptek. Habár egy nagyon távoli, elvégzendő feladatként lebeg a szemem előtt az is, hogy „receptes füzetbe beírni a recepteket”. Talán egyszer rászánom magam.

Ezeket szeretném kipróbálni

Idézetes napló

A Notionben már régebben létrehoztam egy oldalt a kedvenc idézeteimnek, de mostanában elgondolkoztam, hogy papír alapon is lenne kedvem vezetni őket. Most, hogy minden nap olvasok könyvet, emellett online cikkeket is, elég sok idézet ragadja meg a figyelmemet. Minden hónapnak nyitnék egy külön részt és alá ömlesztve mehetnének az idézetek, mindegyik más színű tollal.

Nyelvtanulós füzet

Ez a fajta füzet különösen aktuális jelenleg, ugyanis hamarosan nyelvvizsgázom angolból. Felmerült annak az ötlete bennem, hogy elkezdek egy füzetet, amibe minden nap írok egy oldal összefüggő szöveget angolul. Mindennapi történésekről, gondolatokról, vagy választott témáról. Ha az angol nyelvet vesszük, az írást gyakorlom legritkábban, ezért lenne hasznos, ha naponta írogatnék.

Korábban egyébként a franciának is nyitottam egy füzetet, de azzal már jó rég leálltam. Abba úgy jegyzeteltem, mint annó a suliban. Haladtam a nyelvkönyvben meg a Duolingóban párhuzamosan, és felírtam új szavakat, nyelvtant, mindent.

Szótárfüzet

Már gondoltam olyanra is, hogy egy kicsi füzetbe minden nap feljegyezhetnék egy angol szót jelentéssel együtt, amit aznap tanultam. Annyi angol tartalmat fogyasztok, hogy minden nap akad több szó is, amit korábban nem ismertem vagy nem jegyeztem meg a jelentését.


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Íme az idei fekete papíros naplóm! Hogyan és mire használom?

2024.01.14.

Minden év novemberében elkezd motoszkálni a fejemben a gondolat, hogy mégis milyen határidőnaplót szeretnék az új évre. Idén, hasonlóan a 3 évvel ezelőttihez, ismét egy fekete papíros füzetre esett a választásom.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top