A Morning Pages (reggeli oldalak vagy reggeli jegyzetelés) fogalma Julia Camerontól* származik. A szabály egyszerű: reggelente a fürdőszoba és a kávé után első dolgunk legyen, hogy leülünk és gyorsan kiírunk a fejünkből mindent, ami csak benne kavarog.


Ez nem kreatív írás, nem művészet. Ez csak braindump. Agykiürítés, ha úgy tetszik. Felkelsz, majd leírod papírra a dolgokat, amik eszedbe jutnak. Olyasmiket, hogy: Meg kell fürdetni a kutyát. Elfelejtettem levinni tegnap a szemetet. Szépen süt ma a nap. De utálom, ha fáj a fejem. A szomszéd néni mostanában minket hesszel az ablakból, nem hiszem el, hogy nincs jobb dolga.

Az eredeti szabály szerint 3 oldalt kell teleírni, A4-es papíron. Lehet rondán írni, lehet helytelenül írni. Írhatsz félmondatokban. Végig is káromkodhatod a három oldalt, ha épp olyan napod van. Ha pedig nem tudsz mit írni, leírhatod egymás után 80-szor, hogy nem tudok mit írni nem tudok mit írni. Ha lassan írsz és kis betűkkel, és/vagy nincs sok időd reggelente, akkor kevesebb oldalt is írhatsz. Amennyi épp belefér. A kevés is jobb annál, mintha semmit sem írtál volna.

Fontos, hogy úgy írj, hogy senki sem olvashatja el rajtad kívül. Miután kész vagy, dobd ki, esetleg égesd el. Nem lesz már szükséged rá. Ha világmegváltó ötlet jelentkezik a sorok között, azt feljegyezheted külön. De hidd el, nem akarsz rá időt pazarolni a jövőben, hogy visszaolvasd múltbéli szenvedéseidet.

A reggeli jegyzetelés előnyei:

  • kitisztul az agyad
  • túljutsz a félelmeiden, rossz hangulatodon
  • nyugodtabb leszel
  • kreatívabb leszel
  • elmélyíti az önismeretedet
  • új ötletek jutnak eszedbe

„ A sok mérges, kicsinyes nyavalygás, amit ilyenkor reggel leírunk, ez mind ott áll köztünk és a kreativitásunk között. Aggódunk, hogy elveszthetjük az állásunkat, idegesít a mosás, a baljós zörej a kocsink motorjából, szerelmünk fura pillantása – mindez lekerül a tudattalanunkba és szennyezi a napjainkat. Ki vele, a papírra. ”

(Julia Cameron – A művész útja*)

***

*Ez a poszt affiliate linkeket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogyha veszel egy terméket a *-gal jelölt linken keresztül, akkor valamennyi jutalékot kapok a vásárlásod után, és ez neked nem kerül plusz költségbe. A blogomon csak olyan termékeket ajánlok neked, amiket én is szeretek, használok, és szerintem te is szeretnéd őket. Köszönöm, hogy támogatod a munkámat!


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top