Egy év kihagyás után újra bullet journalözésre adom a fejem. Ebben a bejegyzésben arról fogok mesélni nektek, hogy miért fekete füzetet választottam erre a célra, hol vehettek ti is ilyet, illetve tollakat, ceruzákat, filceket és festékeket fogok tesztelni fekete papíron.

Szögezzük le, nagyon-nagyon lelkes vagyok ezzel a témával kapcsolatban, ezért még azt sem bírtam kivárni a poszt megírásával, hogy megérkezzen a megrendelt füzetem. De már így is rengeteg mondani- és írnivalóm van:)

*Sok márka sok termékét fogom linkelni ebbe a bejegyzésbe, és ezek közül némelyik affiliate link, ami azt jelenti, hogyha veszel egy terméket a *-gal jelölt linken keresztül, akkor valamennyi jutalékot kapok a vásárlásod után, és ez neked nem kerül plusz költségbe. Köszönöm, hogy támogatod a munkámat!

Milyen füzetet választottam?

Idén a Quo Vadis fekete papíros naplójába fogok írogatni. Na de, miért is fekete?

Az a helyzet, hogy tavaly óta imádok fekete papírra festeni. Ha festeni támad kedvem, legtöbbször a fekete papírhoz nyúlok. És nagyon-nagyon szeretném kipróbálni bullet journal formátumban is ezt a remek szokásomat. Ez az én kis kreatív kihívásom erre az évre.

Hol vehetsz fekete füzetet?

Bullet journalözéshez pontozott füzetet ajánlok. Fekete, pontozott füzetet én egyébként nem sok márkánál találtam. Helló, tervezők, itt egy piaci rés! Van ilyen a francia Rhodiánál és a szintén francia Quo Vadis-nál, akinek a füzetét végül én is választottam, a másik pedig az amerikai Archer & Olive.

Ha nem ragaszkodsz a pontokhoz, sima fekete füzetet és rajztömböt több helyen is találsz, akármelyik országban is élsz. Magyar márkák közül pl. a MonoNotes-nak van fekete lapos füzete. Európai márkák közül például a Nuunának, Cansonnak, Derwentnek, Clairefontaine-nek, Fabrianónak. Illetve a japán Sakurának is.


Mivel lehet írni/festeni/rajzolni fekete papírra?

Színes ceruzával, zselés tollal, vízfestékkel, gouache-sal, akrilfestékkel, akril filcekkel, csillogós filcekkel, körömlakkal, zsírkrétával, meg még egy csomó dologgal, amiről még én sem tudok.

Mivel még nem kaptam kézhez a naplómat, ezért egy másik márka fekete papírján fogom tesztelni, hogy is néz ki, ha fekete papírra írsz, rajzolsz, festesz.

A papír, amit használok, a Fabriano Black Black Black nevezetű rajztömbjéből való. Igaz, ez egy vastag, 300 g-os papír, a fekete füzetpapírok pedig általában vékonyabbak, 90-160 g között mozognak. Így nem árt figyelni arra, hogy fekete bullet journalben csak minimális vizet használjatok.

Toll- és festékteszt

A tesztelés tanulsága

✏️ Az akrilfestékeim és a vízfestékeim nem mutatnak túl jól 1 rétegben ezen a papíron. Szerintem legalább három réteg kéne, hogy elnyerje a tetszésemet.

✏️ A gouache nagyon szép és jól fed. Kár, hogy csak 1 szín van itthon.

✏️ Ha egyetlen egy tollat vásárolsz a fekete papírodhoz, a Molotow Liquid Chrome-ja legyen az. Egyszerűen imádom ezt a tollat! Még a festékek tetejére is tudsz írni vele. Második kedvencem pedig a Faber-Castell Pitt metálszínű filcei*, leginkább a kék, de a többi színt is szeretem.

✏️ Bármilyen világosabb és élénkebb színes ceruza remekül mutat fekete papíron. Íráshoz és rajzoláshoz is tökéletes. Még jó, hogy van itthon egy csomó belőle. Ezeket még gyerekkoromban kaptam. Ha nem lenne itthon színes ceruzám, valami ilyesmit vennék*, mert nagyon szép színeket tartalmaz, meg mert persze Faber-Castell*, és még sosem csalódtam abban a márkában.

✏️ A Finetec Pearlcolor miatt kezdtem fekete papíron festeni még tavaly, és azóta is nagyon szeretem ezeket a festékeket. Biztos, hogy a bujóban is sokat fogom használni őket.

✏️ Örülök, hogy kipróbáltam a körömlakkot is. Festegetéshez jó lesz. Nagyon szeretném elhasználni azokat, amik itthon vannak, viszont a körmeimet már nem festem.

Ezeket a termékeket használtam a teszteléshez

Festékek

✏️ Finetec Coliro Pearl Color akvarellfesték – Rose, Fiji, Moonlight, Midnight blue

✏️ Winsor & Newton Cotman vízfesték – Cadmium yellow pale hue, Cadmium red deep hue

✏️ Winsor & Newton gouache – Permanent white

✏️ Winsor & Newton Galeria akrilfesték – Titanium white, Permanent green deep, Silver, Cerulean blue hue, Pale umber

✏️ Liquitex Soft Body akrilfesték – Naples yellow hue, Iridescent rich copper

Tollak és ceruzák

✏️ Molotow Liquid Chrome 1 mm

✏️ Sharpie bronz, arany és ezüst filcek*

✏️ Pébéo fehér akril filc 1,2 mm

✏️ Faber Castell PITT Artist pen 1,5 mm, kék. Szettben ITT* tudod megvenni.

✏️ ezer éves színes ceruzák, vegyes márkák

Körömlakkok: régiek, amiket itthon találtam

Bullet journal inspirációért látogass el a Pinterest oldalamra, ahol egy egész táblát szentelek a bullet journalöknek, köztük a fekete laposaknak is:)


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Íme az idei fekete papíros naplóm! Hogyan és mire használom?

2024.01.14.

Minden év novemberében elkezd motoszkálni a fejemben a gondolat, hogy mégis milyen határidőnaplót szeretnék az új évre. Idén, hasonlóan a 3 évvel ezelőttihez, ismét egy fekete papíros füzetre esett a választásom.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top