Ez itt az első interjú a blogom több mint 10 éves történetében. Megkértem Andi barátnőmet, aki lelkes bullet journal használó, hogy válaszoljon pár kérdésre és meséljen nektek egy kicsit a saját bullet journaljéről.

Andit még az egyetemi gólyatáborból ismerem. Magát leginkább gémer-nyelvész/nyelvész gémerként szokta aposztrofálni. Videójátékok nyelvezetét vizsgálja és ezekből tanulmányokat is ír. Emellett jelenleg home office-ban dolgozik, és szabadidejét a játékokon kívül edzéssel, olvasással, illetve sok-sok zenehallgatással tölti.

Megkérdeztem Anditól, hogyan és miért kezdett el bullet journalt vezetni, milyen noteszt választott erre a célra, és milyen nehézségekkel találta szembe magát, mikor belevágott a naplózásba.

Fogadjátok sok szeretettel🙂


Mikor és miért kezdtél el bullet journalt használni?

2018 augusztusában váltottam a gyűrűs naptáramról a Moleskine Classicomra. A mozgatórugó igazából az volt, hogy már nem mindig állt kézre a gyűrűs naptár. Kicsit nagyobb papírt szerettem volna, mint a közepes méretű gyűrűs, de a nagy gyűrűsbe annyira nem tudtam beleszeretni.

Ezzel párhuzamosan, már régebben is szerettem volna egy Moleskine-t. Nagyon jókat olvastam róla és kifejezetten tetszett, hogy letisztult, elegáns és alakítható.

” A bujo rendszerben is a rugalmasság és a kreativitás tetszett. Már a gyűrűs naptáramat is azért választottam, mert nem igazán vagyok kompatibilis a papírba vésett évekkel „

Az én tervezési-archiválási szokásaimhoz sokkal közelebb áll az, ha én adhatom meg, hogy milyen ütemben haladok. Nem követem teljesen pontosan az eredeti bullet journal szabályokat, de a szellemiséget igyekszem megtartani. A füzetem egyszerre napló és naptár is, így szeretek hibrid megoldásokat használni.

Mik a szempontjaid füzetválasztásnál?

2020 novemberében betelt a Moleskine-om, azóta pedig egy Dot for You – Budapest Firkát használok.

DOT for you BUDAPEST FIRKA pontozott jegyzetfüzetek

Dot for you Firka pontozott füzet bullet journal naplózáshoz, Budapest térképes dombornyomással a borítón. Többféle színben.

Borító – Amikor nincs karanténhelyzet, akkor szinte mindig magammal viszem a naptáramat, így mindenképpen olyat kerestem, aminek kemény a borítója, hogy ne sérüljön a táskámban véletlenül se.

Méret – Nekem az A5-ös méret az igazi. Ez az írási szokásaimnak is kényelmes, se nem nagy, se nem kicsi.

Minőség – Amikor választok, akkor a kötést szoktam jobban megnézni. Sokat nyitogatom, lapozgatom a bujót, bírnia kell a strapát. Emellett a papír minőségét is nézem. A Moleskine és a Dot for You is savmentes, pontozott papírt használ a füzeteihez.

Könyvjelző – Ha lehet, olyan füzetet választok, aminek van könyvjelzője is.

Lapok száma – Mivel elég hosszan használok egy naplót, így szerintem egy 30-40 oldalas füzetben nem kezdenék neki. A Dot for You Firka kicsit vékonyabb, 160 oldallal, a Moleskine pedig 240 volt.

Ár – Az árral úgy voltam, hogy mindkettő hosszútávú befektetés, és eddig megtérültek 🙂

Helyi márka – A Firkánál külön örültem, hogy hazai márkát tudtam venni.

Dizájn – És hát, a praktikus szempontok mellett szeretem a szép dizájnt is. A Firka prégelését például évek óta imádom. De ezeken kívül is nagyon sok szépséges naplót láttam és látok ma is.

Mi volt a legnehezebb a bullet journal elkezdésében?

” Talán az, hogy elengedjem a maximalizmusra való törekvést: láttam a gyönyörű naplókat online és láttam az én kis naplócskámat magam előtt „

Időt szánni rá – Egyrészt el kellett fogadnom, hogy az üres lapok általi szabadság az én kezembe adja, hogy mit és hogyan szeretnék, viszont ez minden pozitívuma mellett felelősség is saját magammal szemben. Ha éppen szeretnék szép rajzokat, akkor le kell ülnöm, meg kell találnom rá az időt és próbálkoznom kell.

Megtalálni a tökéletes formát – Találnom kellett egy olyan keretet, formát, ami megfelel az én szokásaimnak. Mert például nekem sokszor nincs szükségem igazán hatalmas, éves és havi tervezőre, vagy órákra lebontott, napi oldalakra. Viszont nagyjából két hétre előre egészen jól kell látnom, hogy mi hogy lesz.

Mi az, ami segített?

Ami nagyon sokat segített, az egy tanács, amit már sajnos elfelejtettem, hogy hol olvastam. Két irányból vezetem a füzetet. Elölről és hátulról is. Elölről a naptárrész van, hátulról pedig a mindenféle tematikus oldalak és rövidebb-hosszabb jegyzetek, feljegyzések.

Amikor rátaláltam erre a struktúrára, az hatalmas segítség volt, mert így külön tudtam elkezdeni fejleszteni a részeket. Hiába no, általában a legegyszerűbb dolgokat veszem észre a legnehezebben és ezek segítenek a legtöbbet 🙂

Mire és hogyan használod most?

Teendők – A naplózás segít rendszerezni a gondolataimat és a teendőimet akkor is, ha nem is mindent ide írok fel. Már az is nagy segítség, hogy szánnom kell arra időt, hogy a naplóval foglalkozzak.

Magánélet – A munkámat igyekszem kihagyni a bujóból, hacsak nem az időbeosztáshoz nélkülözhetetlen. Szakmai célra elsősorban a Notiont használom.

1 oldalas heti tervező – A mostani felosztásban vízszintesen tagolok, és 1 oldal = 1 hét. Ez elég arra, hogy a napi emlékeket is vezessem.

Listák – Ha valamilyen dal megragad a fejemben, azt mindig fel szoktam jegyezni. A játékokat és az edzéseimet is itt vezetem.

Használtad-e korábban máshogy, másra?

Washi-gyűjtemény – A füzet hátsó részén kísérleteztem, hogy milyen szokásnaplókat és tematikus listákat vezessek külön. Ezek közül volt, amit még a tervezéskor elvetettem, mert rájöttem, hogy van már hasonlóm, vagy éppen nem olyan jelentős, hogy használjam. Volt, amit megcsináltam, használtam is, de végül nem mentettem még át az új füzetbe. Ilyen például a washi-gyűjteményem.


Más forma és beosztás – A naplónál az időtartamokkal és az oldalbeosztásokkal kísérleteztem sokat. Volt nálam már 1 hét 1 oldalon, 2 oldalon, függőlegesen, vízszintesen, keverve. Sőt, a karantén elejétől hosszú ideig 2 hét ment 1 oldalon, mert csak annyit volt kedvem feljegyezni.

Más díszítés – Eleinte nagyon színes voltam, sok washit és filcet használtam. Volt néhány rajz, és utána előtérbe kerültek a matricáim. A mostani matricáim főleg két magyar művésztől vannak, Lola’a Art-tól és Fanni Mézes Illustrations-től.

Szokásnapló – Eleinte a heteknél volt habit tracker/szokásnapló. Ezt elhagytam egy idő után, pedig nagyon hasznos volt, de igazából beépültek azok a cselekedetek a mindennapokba. Úgy éreztem, nincs szükség rá, hogy külön is jelöljem őket.

Milyen új dolgokat szeretnél kipróbálni 2021-ben?

Kalligráfia és rajzok – 2021-ben lehet megpróbálkozom a kalligráfiával és azzal, hogy legyenek kis rajzok a szöveg mellett. Egyelőre úgy látom, hogy a matrica éve lesz, de szeretném megtalálni a többi lehetőség helyét is.

Havi tervező – Most nagyon jó a heti tervező, de ha esetleg lesz lehetőségünk visszaállni a hagyományosabb, esetemben nem home office munkabeosztásra, akkor lehet kísérletezek egy új havi tervezővel is majd.

Karácsonyi tervező – A karácsonyi ajándékok tervezésének többször is nekifutottam 2020-ban, de nem találtam meg a legkényelmesebb változatot. Idén majd újra kísérletezek, valószínűleg összevonom az egyéb alkalmakkal.

Ötletek feljegyzése– A doktorimat még nem vezettem át teljesen az új füzetbe, annak a helyén és felépítésén még gondolkodom, mert sokszor rengeteget segít, ha papírra írom a gondolataimat, de a munka többségét online csinálom, egyszerűbb ott hivatkozni.


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Íme az idei fekete papíros naplóm! Hogyan és mire használom?

2024.01.14.

Minden év novemberében elkezd motoszkálni a fejemben a gondolat, hogy mégis milyen határidőnaplót szeretnék az új évre. Idén, hasonlóan a 3 évvel ezelőttihez, ismét egy fekete papíros füzetre esett a választásom.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top