Van ez a kérdés, amit lehetetlen elkerülni, ha nem abban az országban élsz, ahol a rokonaid és a barátaid nagy része. Néha tőlem is megkérdezik: „Na, és mikor költözöl haza?”

Egy hónapja telt le az a 2 év, amit terveink szerint mindenképpen Kanadában akartunk tölteni. Ez volt ugyanis az a fordulópont, ami után nem kell visszafizetnünk a férjem munkahelyének az összes pénzt, amit az átköltöztetésünkre költöttek. Persze, sosem állítottam, hogy majd rögtön rohanok vissza Magyarországra 2 év után. Honnan is tudhattam volna akkor, hogy mit akarok x év múlva? Előtte sosem laktam még Pest megyén kívül se, nemhogy egy másik kontinensen.

Most viszont épp itt volt az ideje átgondolnunk, hogy mit is szeretnénk kezdeni a jövőnkkel. Milyen volt ez a 2 év? Milyen itt lakni? Maradunk, nem maradunk? Ha akarunk maradni, tudunk-e egyáltalán? Mit kell azért tenni, hogy maradhassunk? Ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak minket az elmúlt fél évben.

Szerencsére egyöntetűen egyetértettünk abban a férjemmel, hogy Kanadában akarunk maradni, és ezért mindent megteszünk, amit csak tudunk. Nem annyira egyszerű ám a rendszer, ha valaki szeretne letelepedni Kanadában, és főleg Québecben. Erről egyébként szeretnék írni egy külön blogbejegyzést később, amikor már mindent tudok a témában🙂

Szóval jelenleg a letelepedésünket intézzük Québecben. Legjobb esetben maradunk Montréalban. Ha ez nem jön össze, akkor megpróbálunk letelepedni Kanadában máshol, ahol más a rendszer, mint Québecben. Ha mondjuk ez sem jön össze, C tervként még mindig ott van Európa. Csak Magyarországra ne kelljen visszaköltöznöm, légyszi.


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Miket kérdeztek tőlem a magyarok Kanadáról? 2. rész

2024.02.07

Újabb 15 kérdést írtam össze és válaszoltam meg azok közül, amiket a Magyarországon élő barátaim és rokonaim tettek fel nekem. A kanadai letelepedésünkön kívül többek között mesélek arról, hogy miket eszünk, miket főzünk, és hogy hogy zajlik a cicaszittelés.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

3 thoughts on “Na, és mikor költözöl haza?

  1. Valójában szerintem könnyebb QCben letelepedni, pláne 2 év quebeci munkatapasztalat után, mint pontrendszerrel nekiesni egy új folyamatnak. Csak lassú. De Qurbecben érdemes túl is nézni Montréalon esetleg.

    1. Az a probléma, hogy közép szintű francia nyelvtudás nélkül nem maradhatunk Québecben az eredeti rendszer szerint. És egyikünk sem áll ennyire jó szinten még. De most áprilisban indul egy új program, ami IT-soknak szól és oda nem kell franciatudás most, csak egy „hajlandóság a nyelv megtanulására”, azaz például nyelvtanfolyami részvétel. Szóval most épp ezt céloztuk meg.

      1. Egy tanfolyammal (amit lehet a munkáltató is fizetne) 1 év alatt fel lehet hozni a franciát b2-re. Olvassatok híreket, nézzetek filmeket és riportokat, hallgassátok a rádiót, keressetek egy tanárt. Egy év alatt megvan a közép szint. 🙂

Hozzászólnál?

Back to Top