Az elmúlt 2 évben viszonylag nagy százalékban vásároltam online a ruháimat. De minden egyes alkalommal aggódom, hogy vajon jó lesz-e a méret és reménykedem, hogy nem kell egy csomó időt és energiát szánnom a termék visszaküldésére. Mert valljuk be, az online ruha- és cipővásárlás nem is olyan egyszerű ám. Nézzük, mi az, amire én figyelni szoktam.

Ha ruhavásárlásról van szó, elsősorban használtan próbálom beszerezni a terméket. Ha ez épp nem jön össze, helyi márkától vásárolok, lehetőleg helyben gyártott ruhadarabot. És végső esetben veszek olyat, ami külföldi, fenntartható márkától származik. A fast fashiont évek óta kerülöm, és erről írtam is korábban, sőt podcast-epizódot is vettünk már fel ebben a témában.

Miért vásárolok online?

  • Sok fenntartható és helyi márkának nincs boltja abban a városban, ahol élek. Vagy csak online árusítanak.
  • Épp nincs bolti készlet abból a termékből, amit online kinéztem.
  • Online használt ruha boltokban célzottan tudok keresni bizonyos termékekre.
  • Covid miatt zárva tart a bolt, ahol amúgy vásárolnék.
  • Covid miatt nem lehet ruhákat próbálni a boltban, ahol amúgy vásárolnék.

Miket vásárolok online? Mire figyelek a vásárlásnál?

Nadrág

Amikor a Covid miatt bezárt a kedvenc használtruha-boltom, egy ideig nem vettem sehol semmit. Aztán mikor kinyitott, de a próbafülkék zárva maradtak, elszomorodtam, hogyha például nadrágot szeretnék venni, pont ugyanannyi esélyem van a méret eltalálására próba nélkül, mintha online vásárolnék.

Talán a nadrág az egyik legeslegtrükkösebb ruhadarab az összes közül. Még akkor is nehezen talál pont jó nadrágot az ember, ha felpróbál 20-at a helyszínen. Próba nélkül meg szinte lehetetlennek tűnik. De nem az!

Ennek ellenére az elmúlt 2 évben az összes nadrágomat felpróbálás nélkül vásároltam. Ha jól számolom, 9 darabot. Ebben van farmer, sort, leggings, macinaci és sportnadrág is.


Ha szeretnél emailben értesülni az új blogbejegyzésekről, iratkozz fel!


Erre szoktam figyelni:

  • A gumis derekú nadrágokat nagyobb százalékban merem megrendelni, mert nagyobb az esélye, hogy jó lesz rám. Ezért van a gardróbomban ennyi gumis derekú nadrág:) Meg mert kényelmesek.
  • Az elasztán a barátunk. Persze, nem azért mert kőolajszármazék, hanem azért, mert nagyobb esélyem van jó méretet találni, ha sztreccses az anyag.
  • Ha online rendelek, mindig megnézem a nadrág méreteit, úgymint belső szárhossz, derék szélessége, ülepmagasság. Ha nincs kiírva a méret, rá tudok kérdezni.
  • Használtruha-boltokban, próbálás nélkül csak ránézésre próbálom eldönteni, hogy jó lesz a méret. Ez az esetek 2/3-ában szokott sikerülni.
  • Előny, ha az adott márkától már van nadrágom, és ismerem a megfelelő méretet. Így vásároltam például egy tökéletes méretű Levi’s farmert próba nélkül.

Cipő

Cipőt nagyon-nagyon-nagyon ritkán vásárolok online. Egyszerűen annyira kicsi az esélye, hogy egy ismeretlen márkánál eltalálom a méretemet próbálás nélkül.

Jelenleg 4 cipőm van, amit online vettem, az elmúlt 4 évben. Ebből az egyiknél ismertem a méretemet. A másiknál felpróbáltam egy hasonló darabot belőle, hogy képben legyek a méretemmel. A maradék kettőnél pedig szerencsém volt. És persze történt már olyan is, hogy túl nagy lett a választott cipellő.

Erre szoktam figyelni:

  • Megnézem az összes méretet a termékről, amit csak találok. Lemérem a cipőimet is, hogy hasonló talphosszúságú méretet keressek.
  • Ha valahol fel tudom próbálni a márka hasonló termékét, akkor mindenképp felpróbálom.
  • Van pár márka, ahol ismerem a méretemet. Így bátran rendelhetem online ugyanazokat a fazonokat, akár használtan is.

Póló, pulcsi

Ezek nem szoktak túl kockázatos vásárlások lenni. A legegyszerűbb feladat felsőket venni online. Talán egyszer fordult elő, hogy túl nagy lett a top, amit vettem és elajándékoztam inkább, mint hogy visszaküldjem.

Erre szoktam figyelni

  • A méretek, amire leginkább figyelni szoktam, az a felső hossza és a mellbősége.
  • Oversize darabok előnyben! Ott igazán nem számít sokat, ha egy mérettel mellélövök véletlen.

Ing, blézer, kabát

Párszor előfordult, hogy inget vagy kabátot rendeltem online. Sőt, blézert is! És csodák csodájára, mindennek eltaláltam a méretét.

Erre szoktam figyelni:

  • A strukturáltabb daraboknál figyelni szoktam a vállszélességre.
  • Ha vannak vélemények a termékről, végigolvasom az összeset. Itt gyakran leírják, hogy milyen a méretezés, lefele vagy felfele menjek inkább a választott mérettel.
  • Más oldalakon is rá szoktam keresni 1-1 termékre, hogy ott is elolvassam a véleményeket.
  • Általában eggyel nagyobbat veszek, mint ami például a pólóméretem. Az nem szokott baj lenni, ha kicsit nagyobb a blézer vagy a kabát. Viszont ha kicsi, azzal nem tudok mit kezdeni.

Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top