Ha turistaként Kanadába szeretnél utazni, a repjegyen kívül szükséged lesz érvényes útlevélre, illetve elektronikus beutazási engedélyre, úgynevezett eTA-ra. Ezen kívül, nem árt, ha utasbiztosítást is kötsz.

Budapest és Kanada között közvetlen járat tudtommal csak Torontóba repül, az Air Canada által, áprilistól októberig. A Montréalt, Vancouvert megcélzó utazóknak át kell szállniuk vagy Torontóban, vagy valamelyik szimpatikus, európai fővárosban. Például Bécsben, Párizsban, Amszterdamban, Londonban vagy Zürichben.

1. Hogy kell kitölteni az eTA-t?

Ezen az oldalon tudod kitölteni, ahol újabban már magyar leírás és kitöltési útmutató is rendelkezésre áll. 7 kanadai dollárt kell fizetni a kitöltéskor ( ~ 1550 Ft). Nekem pár nap múlva jött a visszaigazolás e-mailben, de a leírás szerint, van, akinek csak pár perc. Az eTA 5 évig érvényes, illetve legkésőbb addig, ameddig az útleveled.

2. Hol keress repülőjegyeket?

Repjegyeket a Skyscanneren vagy a Google Flights-on szoktam nézegetni. De közvetlenül a légitársaságok weboldalán is lehet: Air Canada, Air France, British Airways, KLM, Lufthansa, Swiss Air

3. Milyen áron vannak a retúr repjegyek?

A Budapest–Montréal távra azt szoktuk mondani, hogyha 200.000-ért találsz repjegyet, egy átszállással, az már korrekt ár. Múltkor véletlenül rábukkantam egy májusi retúrra 184-ért is. Sőt, ha vállalod a két átszállást, akkor már akár 167-ért is lehet venni. Nyáron a határ a csillagos ég. Most, ahogy ránéztem Google Flights-ra, a nyáriak 250 és 340 között mozognak. Vancouver és Toronto sem nagyon tér el árban.

Két átszállással, 5-7 órás átszállási időkkel, februárban már 158.000-ért is találtam jegyet! Ha esetleg direkt szenvedni akarsz, ezt ajánlom:)

Ezek az árak mind feladott bőrönd nélküliek. Ha szeretsz sokat pakolni, akkor még pár tízezret dobj rá az árakra irányonként. De inkább pakolj kézipoggyászba!

Ha szeretnél emailben értesülni az új blogbejegyzésekről, iratkozz fel!


4. Mikor érdemes Kanadába utazni?

Április–májust vagy szeptember–októbert javasolnék. A szeptember tulajdonképpen még nyár, májusban virágba borul minden, október pedig a kedvenc hónapom itt.

Novembertől márciusig tél van Montréalban és Torontóban, sőt, még áprilisban is egy kicsit, de az már nem vészes. Könnyen előfordulhat áprilisi hó, ezért hozz magaddal hóálló cipőt és kabátot. Vancouver állítólag melegebb egész évben, de saját tapasztalatom nincs a témában.

A téli időszakban ugyan olcsók a repjegyek, de fázósoknak és olyanoknak, akiknek nincs extrameleg kabátjuk, semmiképp sem ajánlom a téli látogatást. Nem minden nap hideg, de bármikor ébredhetsz mínusz 16-ra.

Viszont mivel mindenki nyáron szeretne ide utazni, júniustól augusztusig felmennek az árak. Szóval ha árérzékeny vagy, akkor inkább a tavaszt és az őszt válaszd.

5. Mennyi időre érdemes utazni?

Két hétnél kevesebbre én nem szívesen utaznék ide Magyarországról. Egy londonos, átszállás nélkülit még bevállalnék rövidebb időre is, ha mondjuk ott laknék.

Az utazási idő mellett a jetlaggel is számolni kell. Néha egy hétig szenvedtem tőle, néha csak 3-4 napig.

Ha neked nem lesz jetlaged 6 óra időeltolódástól, és nem bánod, hogy rengeteget kell utaznod idáig, akkor te bizonyára jól éreznéd magad egy rövid kanadai kiruccanáson is.

6. Mennyi az ideális átszállási idő?

Én a 2 órás átszállási időt tartom kényelmesnek. A másfél is jó lehet, de csak ha egyáltalán nem, vagy keveset késik az európai géped. Mikor először utaztam Montréalba, ráadásul egyedül, a Budapest–Zürich járatom késett egy órát, és azon stresszeltem, hogy mi lesz, ha nem érem el a kanadai gépet. Másfél órám volt átszállni, de ebből egy óra ugye kiesett a késés miatt. Elértem végül. Én voltam az utolsó beszálló, és nagyon kellett futnom.

Ha az első gép késése miatt nem éred el a csatlakozó járatot, ingyen átraknak másik járatra, amivel előbb-utóbb célba érsz, csak ugye ki tudja, mikor. Nekem ilyen tapasztalatom még nem volt. De próbálom elkerülni, ezért például nem foglalnék repjegyet 1 órás átszállási idővel. Nem szeretek rohanni. Inkább olvasok, kávézom plusz 2 órát a reptéren, csak ne legyen semmi kiszámíthatatlan átpakolgatás másik járatokra.

7. Hány óra a repülési idő Európa és Kanada között?

Montréalba az európai repterekről 6,5–9,5 óra szokott lenni a repülés. Torontóba és Vancouverbe 8,5–10,5 óra. A Budapest–Torontó közvetlen járat menetideje 9 óra 40 perc.

8. Hogy történik az átszállás?

Az európai reptéren való landolás után a connection (vagy correspondence és társai) azaz átszállás táblát kell követni. A kijelzőkön, az induló járatok között megkeresed a gépedet. Ha több járat is indul egy időben ugyanabba a városba, akkor a járatszám a fontos. Lehet, hogy a csatlakozó gép egy másik terminálról indul. Ilyenkor a terminálokat jelző táblákat kell figyelni nagyon. Másik terminálokra vagy gyalog jutsz, vagy reptéri busszal vagy reptéri vonattal. Valahol az átszállás során lesz egy útlevél-ellenőrzés is, hogy megbizonyosodjanak, hogy elhagyhatod az EU-t, és nem állsz körözés alatt.

A transzatlanti járatokra általában egy órával az indulás előtt kezdődik a beszállás. Itt is előfordulhat, hogy mielőtt felszállsz, elkezdenek kérdezősködni, miért is mész Kanadába. Egy utolsó útlevél- és jegycsekkolásra számíthatsz a beszállás előtt, aztán indulhat az út a tengerentúlra.

9. Mit csinálsz a gépen 7-10 órán keresztül?

Egyesek jókat tudnak aludni repülőgépeken. Egyesek meg nem. A fedélzeti szórakoztató egység (nekem csak tévé) nagy segítség. Végignézel pár filmet vagy mesét, közben néha eszel, aztán már meg is érkeztél. Ezenkívül én mindig csomó könyvet rápakolok a Kindle-ömre, aztán azt olvasom, amelyikhez épp kedvem van.

Az óceánon átrepülő repülőkön (szerintem vicces az átrepülő repülő) többször is kapsz enni-inni. Először csak rágcsálnivalót, aztán meleg kaját és desszertet, és a végén pedig valami reggelinek megfelelőt. Legutóbb szendvicset kaptunk reggelire, de előfordulhat más is. Közben járkálnak fel-alá innivalókkal is. Lehet kérni vizet, gyümölcslevet, kávét, teát, bort, sört… Ha el tudom kerülni, akkor én nem szoktam ezekből kérni, mert általában műanyag pohárban adják. Ha viszel hordozható bögrét, talán beletöltik abba is. Legutóbb végül nem próbálkoztam vele.

10. Mi történik a kanadai reptéren, amikor megérkezem?

Beállsz egy sorba, ahol kedvesen átirányítanak egy automatához, amelyik épp szabad. Itt kiválasztod az automata nyelvét. Magyarul nem beszél.

Beolvastatod az útleveled, kitöltesz egy kérdőívet, majd a végén az automata készít rólad egy fotót.

Olyan kérdéseket tesz fel, hogy mennyit fogsz az országban tartózkodni, milyen céllal érkezel, van-e nálad, hús, drog, cigi, fegyver, bármi egyéb.

Létezik egy CanBorder nevű app, amin megnézheted a kérdéseket előre, és így fel tudsz készülni rá. Az appot nem frissítették már tíz éve, azóta egyetlen egy új kérdést adtak hozzá az automatához. Mégpedig azt, hogy van-e nálad fű.

Az automata nyomtat neked egy papírt. Ezt utána átnyújtod a határőrnek. Ő még utána kérdezget tőled. Tőlünk például megkérdezte, hogy biztos nincs-e nálunk kaja. Így bevallottuk, hogy a repülőn kaptunk egy vegetáriánus szendvicset, ami még mindig nálunk van. Miután megvizslatta a szendvicsemet a csomagoláson keresztül, közölte, hogy a benne lévő paradicsom szerinte hús. Majd azon vitatkoztam vele, hogy az bizony nem hús, hanem paradicsom. Végül elhitte, és a szendviccsel együtt békében távoztunk.

Kaját hivatalosan nem hozhatsz be az országba. Hallottam, már olyat, akinek sikerült. Nekem sosem volt igényem rá, hogy ehető dolgokat hordjak ide mindenféle országokból, szóval én nem próbálkoztam ilyennel. A repülőn kapott kajákat, vagy amit magadnak csomagoltál az útra, mind meg kéne enned vagy kidobnod, még mielőtt az automatához érkezel.

Ha túl vagy a határőrön, akkor még egy embernek oda kell adnod az automata által nyomtatott papírodat. Ő végre elveszi tőled, és innentől szabad vagy. Üdv Kanadában!


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Miket kérdeztek tőlem a magyarok Kanadáról? 1. rész

2024.01.03.

Nyáron, mikor legutóbb Magyarországon jártam, összeírtam több mint 30 kérdést, amit a magyar ismerőseim, rokonaim kérdeztek tőlem Kanadáról és az itteni életünkről. Íme, az első 15 közülük, amiket megválaszoltam, rövidebben, hosszabban, mindenféle témákban.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Utazás Európából Kanadába – 10 kérdés és válasz

  1. Nagyon köszönöm a kanadai utazásról szóló tájékoztatódat, azt hiszem ennek nagy hasznát veszem. Még soha sem utaztam átszállással, emiatt nagyon aggódom. köszönettel: Valéria

  2. Szia!
    Örülök, hogy segíthettem 🙂 A legfontosabb szerintem az, hogy hagyj magadnak elég átszállási időt, hogy rohanás nélkül, nyugodtabban meg tudd találni a csatlakozó géped. És ha nem is találnád meg rögtön, akkor még van időd segítséget kérni valakitől a reptéren. Jó utat!

Hozzászólnál?

Back to Top