Egy hete kitaláltam, hogy minimum 1-2 hónapig diétázni fogok. Nem fogyási céllal, hanem csak tenni szeretnék egy kicsit az egészségemért.  Célom, hogy hosszabb távon beépítsek olyan ételeket és étkezési rutint a mindennapjaimba, melyek eddig nem voltak részei.

tojaskremes_kenyer.jpg

Mit nem eszem egyáltalán, és mit ritkán?

A diéta alatt kizárom az étkezésemből a mesterségesen gyártott cukrot és minden édesítőt, a fehér lisztet, továbbá nem iszom alkoholt.

Egyébként édesítésre xilitet vagy steviát lehetne alkalmazni, egyelőre nincs szükségem rá, de majd lehet beszerzem legalább az egyiket.

Az állati termékek fogyasztását erősen csökkentettem, de nem zártam ki. Ritkán eszem tojást (előnyben a nagymama kertjében kapirgáló very happy tyúkok), sajtok közül a kevésbé savasító hatású feta és mozzarella maradt. Tejtermékek közül csak natúr joghurt. A tejet már lecseréltem növényi tejekre. A kávéról nem tudok lemondani, heti 1-2 decit engedélyezek magamnak:) (rizstejjel, cukor nélkül).

Húst eszem néha, de csak csirkét. Halak is ajánlottak a diéta alatt, de nem vagyok túl halas, úgyhogy szerintem ez kimarad.

Ezen kívül semmi olyan bolti terméket nem vásárolok, ami előre csomagolt és tartósítószert, hozzáadott cukrot, vagy egyéb mindenféle dolgokat tartalmaz.

Miből eszem sokat tulajdonképpen?

Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyeret, teljes kiőrlésű tésztákat, barna rizst, bulgurt, kölest, kuszkuszt, zabpelyhet…Meg egyéb olyan gabonákat, amiket még nem is próbáltam, de fogok!

A csapvíz és temérdek mennyiségű (főleg gyógy-) tea mellett váltogatom a rizstejet a szójatejjel, de tervben van a többi bio lötty felfedezése is. Végülis egy botmixerrel fincsi gyümölcsturmixokat is gyárthatok majd…

Legtöbbször wokban kotyvasztom össze a zöldségeket, ehhez vagy a már említett gabonák valamelyikét vagy teljes kiőrlésű tésztát eszem. Lehetőségeim igazából végtelenek, ami épp a hűtőben van, abból kreatívkodom valamit, megszórom a kedvenc fűszereimmel, aztán mindig pompás a végeredmény. Amiket még imádok, azok a levesek. Vagy liszt nélkül, vagy valami speciális liszttel, amit még szintén nem kezdtem el keresni.

Annyira sok időm egyébként nincs főzőcskézni meg sütögetni, szóval kenyeret sütni nem fogok, meg muffint, meg cukor nélküli almáspitét és további, extra időt igénylő dolgokat.

Hol vásárolok?

Van egy Aldi, ami majdnem mindennap útba esik, a zöldségeket, joghurtot és a teljes kiőrlésű tésztákat innen szerzem (néha a bulgurt is), a növényi tejekért, gyógytea füvekért és egyes gabonákért a dm-be megyek. Előbb-utóbb a Müllerbe is eljutok, feltétlenül csekkolni kell a kínálatot. Továbbá a CBA Prímának a bio és paleo polcai is szimpatikusak, már egy ideje szemezek a repceolajjal (ajánlott lecserélni a főzéshez használt napraforgóolajat) és a csicseriborsóval. Persze az lenne a legjobb, ha piacra mászkálnék, meg termelőhöz mennék joghurtért, de hát sajnos ennyire azért nem vagyok időmilliomos.

dieta.jpgBrokkolis-mozzarellás fusilli, sütőtök krémleves

Napi étrend

A reggeli

Ezt a legnehezebb „átdiétásítanom”, mivel legtöbbször az volt jellemző rám, hogy a munkahelyem felé útközben a pékségben vettem egy péksütit vagy szendvicset. Kicsit sem mondható egészségesnek. Most kénytelen vagyok itthon szendvicset készíteni a csupa-csupa bio hozzávalómból, ami annyira nem kényelmes. Tervben van, hogy esetleg gyümölcsös tejberizst főzök reggelire még előző este, aztán reggel gyorsan bekanalazom, vagy zabkását, esetleg natúr joghurtot zabpehellyel és gyümölcsökkel. Gyümölcssalátára is gondoltam már, de egy jó kis görög salit is el tudnék viselni reggel. Ez még majd kialakul.

Példák:

  • Szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, uborkával, paradicsommal, paprikával, kis olívaolajjal, esetleg mozzarellával
  • Tejberizs barna rizsből és rizstejből, gyümölcsökkel, ízlés szerint natúr kakaóporral vagy fahéjjal.
  • Gyümölcssaláta
  • Joghurt magvakkal, zabpehellyel, gyümölcsökkel
  • Bulgursaláta
  • Tükörtojás zöldségekkel

Az ebéd

Ezt még a munkahely éttermében is viszonylag könnyű megoldani. Mondjuk csirkehús krumplival /és vagy salátával. De általában ezt is az előző esti főzőcskézés alkalmával lerendezem. Wokos zöldségek valamivel, kész:)

Példák:

  • Sült csirke krumplival
  • Csirke brassói
  • Fusilli tészta brokkolival és mozzarellával
  • Bulgur pirított padlizsánnal és zöld paprikával
  • Sütőtökkrémleves római köménnyel
  • Zöldborsóleves
  • Sárgaborsó főzelék

bulgursalata_1.jpg

Saláta bulgurral és fetával

A vacsora

Teljesen változó, mit vacsizom. Van, hogy levest, utána pedig még elnyammogok 2 mandarint is, esetleg még a másnapi ebédből is eszem egy adaggal, muszáj megkóstolni még melegen, hogy elég finom-e…

Példák:

  • Héjában sült krumpli avokádókrémmel
  • Görög saláta
  • Pár szem mandarin, grapefruit
  • Tojáskrémes kenyér, főtt tojás zöldségekkel

Édesség

Sosem voltam egy nagy édességzabáló, egyedül a nagymama sütijeinek bírok nehezen ellenállni, de hát most egy kicsit türtőztetem magam. Ha édesre vágyom, gyümölcsöt eszem, vagy rizstejet iszom (merthogy az alapjáraton édes). Van itthon adalékmentes natúr kakaóporom, rizstejjel ugyanolyan mintha tejjel és cukorral innám.

  • Tejberizs gyümölcsökkel
  • Kakaó rizstejből
Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top