Megszállott teafogyasztóként igencsak tudok örülni, ha a nagymamám a csomagolt sütik mellé pár befőttes üvegnyi szárított citromfüvet vagy fodormentát is bedob a nekem szánt pakkba. Különösen azért, mert az én lakásomban az ilyen jellegű növények szűkös határidőn belül kipurcannak. Viszont az ő kertjében boldogan éldegélnek egymás mellett menták, eprek és paradicsomok. Ma egy csokor friss fodormentát kaptam, ami most éppen szárítás alatt áll, mielőtt finom tea lesz belőle.

***

*Ez a poszt affiliate linkeket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogyha veszel egy terméket a *-gal jelölt linken keresztül, akkor valamennyi jutalékot kapok a vásárlásod után, és ez neked nem kerül plusz költségbe. A blogomon csak olyan termékeket ajánlok neked, amiket én is szeretek, használok, és szerintem te is szeretnéd őket. Köszönöm, hogy támogatod a munkámat!

Mire jó a fodormenta?

Általánosságban emésztésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyugtató, görcsoldó hatással rendelkezik. Teája mindezek mellett nagyszerűen csillapítja a köhögést is.

A levelekben található olajakat számos kozmetikumban alkalmazzák, szájápoló készítményekben, samponokban, dezodorokban, narancsbőr elleni krémekben. Illóolaja párologtatva légtisztító és stresszoldó hatással bír. Zsíros és pattanásos bőrre is ajánlott a használata, krém formájában, bázisolajban elkeverve, de lehűtött teájával is borogathatunk.

Íze miatt kedvelt hozzávaló a konyhában is, a neten változatos receptekkel találkozhatunk, akár frissítő italokról van szó, akár szószokról vagy mentával megbolondított édességekről. ITT például elég sok mindent találhattok.

Hogyan gondozzuk a menta növényt?

A menta egészen könnyen beszerezhető akár az InterSparból vagy a CBA-ból is, de dugványról is szaporítható. Állítólag elég igénytelen növény (bár nálam így sem volt esélye az életben maradásra), de nagy a vízigénye, és a félárnyékot kedveli legjobban. Lakásban, kertben és erkélyen is jól elvan, gyorsan terjeszkedő típus. Leveleit frissen és szárítva is felhasználhatjuk.

Hogyan készítsünk olajos és alkoholos kivonatot?

A mentából készített kivonatok alkalmasak kozmetikumok összetevőjeként, valamint ételek, italok ízesítésére. A macerátum magában igen jól felhasználható bőrápolásra, helyi bedörzsölésre és fájdalomcsillapításra. Az alkoholos kivonat inkább a konyhában jeleskedik, de esetenként alkoholt tartalmazó kencéknél is jó szolgálatot tesz (pl. dezodor), de fejfájás vagy viszketés esetén ezzel is bedörzsölhetjük az adott részt.

Olajos kivonat (macerátum): Egy tiszta dunsztosüveget kb. félig töltsünk meg friss mentalevelekkel, majd töltsük fel egy szabadon választható olajjal, ajánlott pl. az olívaolaj*. Ütögessük ki a légbuborékokat a levelek közül. Ügyeljünk, hogy a mentalevelek fölött legyen legalább két ujjnyi vastagságú olajréteg, különben a maceráció ideje alatt megpenészedhet az egész. Tegyük a dunsztosüveget meleg helyre, hagyjuk ott két-három hétig, néha finoman forgathatjuk.

Alkoholos kivonat (tinktúra):  Öt evőkanál mentára öntsünk 100 ml tiszta alkoholt vagy pálinkát. Hagyjuk állni meleg, de félárnyékos helyen két hétig, majd szűrjük át a tinktúrát. A levélmaradványokból jól nyomkodjuk ki a maradék levet is. Sötét, tiszta és légmentesen zárható üvegben tároljuk – évekig eláll.

Szárított mentát beszerezhettek például a Bioszállítónál*, vagy egyéb bio boltokban.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top