Csak szabadon” – olvastuk mindenhol a 2015-ös, Velencén rendezett EFOTT szlogenjét, miközben kínkeservesen megtettük A-ból B-be jutásunk fáradságos köreit legalább tízszer naponta, a kordonok közt, amiket a poros fesztiválnépnek állítottak a kedves szervezők. Ennyi indokolatlan kerítéssel és kordonnal egész életemben nem találkoztam, nemhogy egy fesztiválra bezsúfolva.

Bolyongj egy kicsit, és még többet

Már látod a nagyszínpadot, tulajdonképpen alig van tőled pár méterre, de gyalogolhatsz még húsz percet, mert a szervezők azt akarják, hogy te csak kerülővel juthass el oda. Vegyél ám útközben hideg sört meg lángost is, ülj le, csacsogj a barátaiddal a világbékéről, és közben igyál még többet. Csodáld a naplementét, a holdat meg a csillagokat, vegyél a Rossmannban gumit meg napszemüveget, gyűjt pár rekorsót a porból, aztán költs el még egy kis pénzt, mert a nagyszínpadig mostanában ugyan biztosan nem fogsz eljutni. Ha esetleg mégis odaérnél, már vége a koncertnek, amire indultál. De útközben úgyis annyit iszol, hogy már azt is elfelejted, hogy mire és hova indultál.

Sétáljál csak órákig

Minden fesztiválnak van valami bibije, de az nagyon rossz, ha túl sok van egyszerre. Hát EFOTT-nak sikerült rendesen leszerepelnie a listán, ami a fejemben él az ország számtalan fesztiváljáról. Én idén dolgozni mentem, a staffes karszalag sok mindenben segített, de a sima hetijegyeseket, napijegyeseket nem irigyeltem. Mi már rég bent sétálgattunk első nap, mikor még kint ücsörgött a fesztiváltömeg, szerintem több órán keresztül, holott már ezer éve be kellett volna engedni mindenkit. Előbb-utóbb – óriási kerülőkkel – megtaláltuk a kordonok végét is, majd egy-két gazdasági bejáratot, amiken könnyebben császkálhattunk a kemping, a tópart és a fesztivál között. De ugyanezt nem tehettük volna meg mondjuk sima jeggyel. Még ki se engedtek volna, nemhogy be. 

Boltba nehogy menj

A legközelebbi nagyobb bolt a Spar volt, „fél napi sétára” a fesztiváltól, ezt is csak a többiektől tudom. Mindig járt arra valaki bringával, és egyszerre bevásároltak mindenkinek. Kisebb boltot ugyan találtunk, az is csak a gazdasági bejárathoz volt közel, plusz tizenöt perc, ha megkerülöd a fesztivált. Nem tudom, mihez kezdtem volna dolgozói ingyen reggeli és ebéd nélkül, valószínűleg az egész napomat sétálással és sorban állással töltöttem volna, mindezt a hőségriadó kellős közepén. Egyetlen egyszer álltam sorba fesztiválkajáért, de ott meg elfogyott, amit kértem, majd letettek elém 1700-ért egy akkora adagot, hogy éhes maradtam, pedig igazán nem eszem sokat.

Szerintem inkább ne is pisilj

Valamiért a fesztivál területére egyetlen vécés-kézmosós konténer sem fért be (nyilván inkább kerítés állt a helyén), úgyhogy koncertek előtt-után-közben csak az undorító toitoi-ok jutottak, a legközelebbi normális vécét a kemping területén találhattuk meg, úgy húsz perc sétára, of course. Napijegyeseket tudtommal be se engedtek a sátrakhoz, úgyhogy nekik csak a toitoi maradt. A hidegvizes zuhanyokat persze minden fesztiválba bele kell kalkulálni, a sorban állásra meg a mocsokra is számít az ember, de hogy napokig nem képesek kiüríteni egy kukát, és folynak ki belőle az undorítóbbnál undorítóbb dolgok, azt annyira nem értem. Személyzeti zuhanyzó előnyben. Bár ott még kuka se volt.

Ti meg aztán főleg ne szervezzetek fesztivált

Rettentő zavaró volt még, hogy a fesztivál bármelyik koncertjén próbáltam magam jól érezni, még 2-3 helyről áthallatszott a dübörgés. Kedves szervezők, miért nem lehetett a kerítések helyére inkább színpadokat építeni, egymástól megfelelő távolságra? Legközelebb inkább építsetek csirkéknek karámot, vagy kísérleti egereknek labirintust. Tök jó lenne, ha nem a szerencsétlen fesztiválozókon élnétek ki aberrált, kerítésépítős hajlamaitokat. 


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top