Néha vannak ilyen kattanásaim, hogy „most ezt meg ezt szeretnék enni”. Égből pottyant, furcsa ötletek. Most épp bulgurt akartam enni, meg rukkolát. Soha az életben nem vettem magamnak se bulgurt, se rukkolát, mindig csak máshol kóstoltam.

A bulgursalátáról sajnos nincs képem, de találtam egy rukkolásat az újabb fotóim közt 🙂

Ha már megvan két alapanyag, akkor legyen salátás vacsi, paradicsommal, uborkával, fokhagymával. Fűszer csak a szokásos: só, bors, kakukkfű, oregánó. Mindezt meglocsoltam egy kis tökmagolajjal, ami egy zseniális extra ízt adott az egésznek. Még a rukkola keserűségét is pont eléggé elnyomta, így a végeredmény egy abszolút finom, és az átlagosnál laktatóbb saláta lett.

A bulgurnak magas a B vitamin- és vastartalma. Egyébként szerintem sokkal finomabb is, mint például a rizs – ami helyett előszeretettel használható –, csak jól meg kell fűszerezni, vagy összekeverni az étellel, ugyanis nagyon jól átveszi és tartja az ízeket. Legközelebb biztosan curry-vel készítem.

A rukkola „vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is” (forrás), emellett nagyon jó hatással van az emésztésre.

A tökmagolaj tartalmaz E-, F-, B1-, B2-, B6- és D-vitamint, továbbá kalciumot, nátriumot, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, rezet, szelént. Kiemelik, hogy fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében, bár ez rám annyira nem vonatkozik, tekintve, hogy nincs prosztatám. Mindenesetre jó tudni, Kedves Olvasók, hátha nektek van. De nőknek is hatásos, többek között felfázás esetén. Védi az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, a szellemi teljesítőképességet fokozza, javítja a keringést, és még az öregedést is lassítja. Okos kis olajnak tűnik, lehet gyakrabban kéne salátákra borítanom.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top