Amolyan újévi fogadalomként idén szeretnék eddig nem kóstolt, egészséges finomságokat kipróbálni, beiktatni az étrendembe. Első ilyen az avokádó.

avocado.jpg

Annak ellenére, hogy hidegen sajtolt olaját már jó ideje használom bőr- és hajápolásra, gyümölcse eddig kimaradt az életemből. Aztán egyszer csak leakciózták az Aldiban, én meg gyorsan lecsaptam rá. Csak egy darabot vettem, ne essünk túlzásokba. Utána napokig hűtőben, illetve konyhaszekrényen tároltam, mivel azt olvastam, hogy puhulnia kell. Persze arról fogalmam sem volt, mégis meddig puhulhat a drágaság, mielőtt használhatatlanná válik. Valahol azt írták, hogy nagyjából érett őszibarack állagúnak kell lennie. Szerintem az enyém még annál egy kicsit keményebb volt, mikor végre rászántam magam, hogy kihámozzam a héjából, de nem volt problémám az ízével, tehát megállapítottam, hogy nyilvánvalóan ilyennek kell lennie.

Az avokádóban rengeteg vitamin található, állítólag “szuperétel“, mivel különösen egészséges és tápláló. A, B, C, E vitaminokat tartalmaz, továbbá  káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, rezet és mangánt. Magas a rosttartalma és könnyen emészthető.

A neten jó pár recept található, nekem sok kedvem nem volt szöszölni, gyártottam belőle egy szimpla avokádókrémet. Villával összetörtem a húsát, hozzákevertem egy pohár joghurtot, belenyomtam egy fokhagymát, belevágtam egy zöld hagymát. Só, bors, kakukkfű. Minimálisan meglocsoltam olívaolajjal, majd belecsavartam fél citrom levét, ami nagyon-nagyon illett az ízéhez. A fokhagymával pedig különösen jó párost alkottak.

A teljes kiőrlésű kenyerem pont elfogyott, úgyhogy úgy döntöttem, magában bekanalazom a krémet, úgysem bírtam abbahagyni a kóstolgatását…:) Igazi vitaminbomba volt, rákaptam az ízére. Olyannyira, hogy a következő delikvens már remegve várja a puhulást a konyhaszekrényemen.

Hozzászólás

Back to Top