Megsütöttem életem első banánkenyerét. Annyira egyszerű recept, hogy még nekem is sikerült elkészítenem, pedig soha nem sütök a sütőben semmit, ami nem zöldség vagy hal.

Kávé és tea mellé tökéletes választás a banánkenyér, de gyümölcsökkel tálalva is finom. Sőt, szerintem egy csokiöntet is elférne a tetejére. Lehet rászórni mandulát, kókuszreszeléket, esetleg belesütni egy kis vörösáfonyát.

Ezért gluténmentes

A vírushelyzet miatt hetekig nem jutottam hozzá liszthez. A maradék pár száz grammból palacsintát sütöttem, de utánpótlás nem érkezett. Online rendeltük az élelmiszereket, és lisztet már az elejétől kezdve nem is lehetett találni neten. Aztán több hét után meguntam, és elküldtem Panzit a boltba, hogy nézze már meg, van-e liszt, és csak az online vásárlókat szivatják-e. Hazatért egy csomag gluténmentes lisztkeverékkel, mert csak olyan volt. Na, hát ebből még annyira sem tudom, hogy kell sütni, mint a sima lisztből.

A tökéletes recept

Elkezdtem tehát gluténmentes édességrecepteket bújni. Akkor bukkantam rá a banánkenyérre. A probléma csak az volt, hogy mindegyik receptben találtam olyan hozzávalót, ami persze nem volt itthon. Mivel nem vagyok gyakorlott sütögető, nem kockáztattam, hogy változtatok a recepten és elrontom az egészet.

De végül megtaláltam a tökéletes banánkenyér receptjét. Annyira finom lett, hogy szerintem még sokszor fogok ilyet sütni. Bónusz, hogy az egész lakás órákig illatozik a fahéjtól.

Természetesen, sütőformám és semmilyen kenyérformám nincs itthon. Őzgerinc, sütőpapír meg ilyen úri huncutságok se. Úgyhogy egy egyszerű, ikeás, hőálló, üveg ételtárolóba került a tészta. És csodálatosan működött a dolog, bár kétszer annyi ideig kellett sütnöm, mint amennyi az eredeti receptben szerepel.

Gluténmentes banánkenyér hozzávalók

  • 5 érett banán (4 a tésztába, 1 a kenyér tetejére dekorációnak)
  • 250 gramm gluténmentes lisztkeverék (ezt a lisztet használtam)
  • 2,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 180 gramm cukor
  • 75 gramm vaj
  • 2 nagy tojás
  • 1 szelet citrom

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celcius-fokra (356 Fahrenheit).
  2. Tedd fel a vajat egy edényben a tűzhelyre, olvadni.
  3. Villával pürésítsd a 4 darab banánt, majd add hozzá a cukrot, tojásokat és a felolvasztott vajat. Botmixerrel dolgozd el a keveréket.
  4. Egy külön tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát és fahéjat, majd ezt lassan, folyamatos keverés mellett adagold a banánpüréhez.
  5. Keverd simára botmixerrel, majd töltsd bele a sütőtálba/kenyérformába.
  6. Az ötödik banánt hosszában vágd félbe és helyezd mindkét részt a tészta tetejére, a vágott oldallal felfelé. Majd kend be citrommal a banánok tetejét, hogy ne barnuljanak meg sütés közben.
  7. Süsd legalább 60 percig. Sajnos, nálam nem sült át a tészta 60 perc alatt, csak 120 perc alatt.

Azóta már sikerült szereznünk rendes lisztet is, úgyhogy sütögetős kalandjaim folytatódnak. A következő kiszemeltjeim a répatorta, a sajttorta és a kenyér.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top