Megtöröm a csendet gasztro témában, ugyanis a kávén kívül más ihatóról és ehetőről nem írtam évek óta. Mivel kreatív, kísérletezős időszakomat élem, így gyakran pattannak ki a fejemből új ötletek. Most épp receptek formájában. Következzék tehát két őszi recept, makrélával töltött cukkini és a Gorgonzolás-körtés saláta. Elfogyasztásukat külön-külön ajánlom.

Az egész úgy indult, hogy gondolkodtam, mit főzzek/süssek a hűtőben árválkodó makréla maradékából. Gondolkodás közben éppen egy erdőben kirándultunk, szóval biztos ezért volt különösen kreatív az agyam. Kitaláltam, hogy bizony hallal töltött cukkini lesz a vacsi. Illetve, szerettem volna összedobni egy kéksajtos-körtés salátát is.

Elolvastam pár receptet, majd létrehoztam a saját verziómat. A töltött cukkini annyira ízlett, hogy még kétszer megsütöttem azon a héten. Csak ekkor már lazaccal töltöttem meg, és úgy is isteni lett.

Makrélával töltött cukkini

Hozzávalók

  • 2 db cukkini (a jénaimba másfél-két darab cukkini fér bele egyszerre, de számoljunk mondjuk kettővel)
  • 1 kis vörös hagyma (egy óriási vörös hagymából vágtam le egy kisebb részt)
  • kb. 50 g natúr makréla (Grillezett, konzerves makrélát használtam, következő alkalommal pedig füstölt lazacot. Bármilyen más, natúr hal is megfelel. Ha olajos hallal van dolgunk, az olajat előbb öntsük le róla)
  • só, bors, rozmaring, Garam Masala (más fűszerekkel is bizonyára ugyanilyen finom lesz)
  • sajt a tetejére (elhagyható)
Mennek a cukkinik a sütőbe

Elkészítés

A megmosott, két végétől megtisztított cukkinit vágd félbe hosszában. Vájd ki a közepét úgy, hogy hagyj egy-egy kis peremet a két végén, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A cukkinikat tedd bele a jénaiba/tepsibe.

Egy serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott hagymát, a cukkinik belsejét, és a halat. Add hozzá a fűszereket. Miután a hagyma átpirult, illetve már a cukkini belseje is puhább, leszedheted a tűzről a serpenyőt. Kanalazd bele a zöldségeket a kivájt cukkinikba. A tetejére reszelhetsz sajtot, ha szeretnél. Ezután mehet az egész a sütőbe. Süsd addig, amíg megpuhul a cukkini, illetve megpirul a sajt a tetején.

Én nem melegítettem elő a sütőt. Felmelegedéssel együtt összesen 40 percig sütöttem. A sütőt kb. 200 fokra állítottam (400 Fahrenheit).  Az egyik receptben, amit találtam, 180 fokra előmelegített sütőben sült 30 percig.

Tálalhatjuk bármilyen körettel. Mi csicseriborsóból készült tésztával ettük, mivel épp az volt itthon. Szerintem jól illik hozzá köles vagy bulgur is.  

Gorgonzolás-körtés saláta

A kéksajtos-körtés saláta ötlete pár éve éve jutott eszembe egy balatoni hosszú hétvége alatt, amikor is a nyaraló kertjében érett a körte. Akkor végül nem készítettem el a receptet. Most viszont újra körteszezon van, és eljutottam a megvalósításig is. Sőt, legközelebb szőlővel is kipróbálom!

Hozzávalók

  • 2 db körte
  • 150 g Gorgonzola (más kéksajt is megteszi)
  • fél fej saláta (egy egész túl sok lett volna, ezért csak a felét tettem bele)
  • aszalt vörös áfonya
  • kb. 20 szem mandula
  • só, bors, rozmaring

Elkészítés

Vágd fel a körtét 1-2 centis darabokra, vágd fel a sajtot is (vagy villával törd össze), tépkedd pici darabokra a salátát, törd össze a mandulát (egy nagyobb kés oldalával), szórj rá tetszőleges mennyiségű áfonyát és a fűszereket. Keverd össze! Kész:)


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top