Épségben hazaértem életem első bringatúrájáról. Bánkitóra tekertünk meg vissza.

Mikor először szántam rá magam, hogy nekiinduljak első túrámnak, ráadásul egy egysebességessel a dimbes-dombos Nógrádba, akkor azért volt bennem egy kis félsz. De a kalandvágy hajtott, úgyhogy hajtottam én is.


Mi van, ha?

Fontos kérdések merülnek fel, ha az ember ilyesmire szánja el magát. Hogy pakolom fel a cuccaimat? Hogy fogok beférni a táskába? Hogy bírok én ennyit tekerni? Hova fogom tenni a bicót a fesztivál területén? Mi van, ha ez, mi van ha az…? Most megmondom, mi volt.

Kezdő túrásként nem igazán rendelkeztem a szükséges eszközökkel, úgymint megfelelő túrabicikli, csomagtartóra szerelhető táskák, normális hátizsák, kulacstartó, láthatósági mellény, defektcucc, kis méretű sátor. Előző napi, hirtelen döntést hozva indultam a többiekkel Vácról Bánkra, így esélyem se volt beszerezni a dolgokat.

A megoldás az, hogy olyan emberekkel tekertem le, akik képben vannak a túrákkal, van náluk minden, aztán csak menni kell utánuk (meg az, ha valaki leviszi a sátradat kocsival). Persze legközelebb már okosabb leszek én is.

Kalandozások, felmerülő problémák

Volt rossz vonatra szállás (persze, ezt csak én egyedül követhettem el), vonathoz rohanás és utolsó pillanatban felszállás, defekt, elhagyott kulacs, kedves emberek, kedves kalauzok, nemkedves emberek, nemkedves kalauzok, útszéli bú- és emelkedőfelejtő italozó, a másik csapatnál pedig váztörés is. Volt rengeteg domb, és nem, nem csak én nem bírtam végigmenni, még a váltósok közül is tolták páran! Nógrád megye egy ilyen hely.

Mit vigyek magammal?

A fent említetteken kívül jól jön a kényelmes öltözet és cipő, ami aránylag vízálló is, egy csomó ivóvíz, működő első-hátsó lámpa (+pótelem), vázra szerelhető lakattartó, megbízható lakat, esőkabát, sárvédő, szerszámok, pumpa, napszemüveg, esetleg takarófólia vagy szemeteszsák, szigszalag. Na én ennek a felét nem vittem magammal, ugyanis nem fértek volna be, de másoknál volt, és jól jött:) Esetleg még gyorskötöző és madzag, ami szintén hasznos lehet cuccok ide-oda felszereléséhez.

Magára a fesztiválra elég kevés cuccot tudtam csomagolni. Csak a mini tisztálkodószerekre számíthattam, plusz a kevés, de mindenhez passzoló és strapabíró ruhákra. A hálózsákot megpróbáltam házi módszerekkel a hátizsákomhoz rögzíteni, de ez nem jött be. Ezek amolyan „legközelebb már tudni fogom” jellegű problémák.

Hol lakatolok a fesztiválon?

Szerencsére, ha egy teljes mértékben biciklibarát fesztiválon vagy, kevesebb az esélye, hogy megfosztanak féltett tulajdonodtól, mint mondjuk Budapest egyes kerületeiben. Ha van egy jó lakatod, úgyis mindig találsz valamit, amihez ledobhatod, végső esetben összelakatolsz a barátaiddal két-három járgányt, úgyse egyedül fesztiválozol. A Magyar Kerékpárosklub tárolója elég jó helynek bizonyult az ilyesmihez, este 7-ig felügyelték a lakatolt bicókat, így ha épp nem közlekedtél vele, itt bármikor biztonságban volt.

Mi van, ha nem bírom a távot?

Jó, hát én sem egy 30-40 km-es túrával kezdeném kerékpáros pályafutásomat, de azért ha rendszeresen tekersz, már rég megszoktad az autókat, nem rémülsz halálra, ha elhajt melletted egy busz vagy egy rád vizet fröcskölő kamion, nincsen hátráltató egészségügyi problémád, és normálisan eszel túra előtt és közben (fél tábla csoki csodákra képes!), akkor azért nem vészes letekerni ezt a távot, persze pihenőket kell tartani. Meg jól jön, ha bírod a nyári melegben mozgást, az aszfalton nincs éppen hideg. Kivéve, ha szembeszélben és szakadó esőben tekersz a napraforgómezők mellett az emelkedőn fölfele. Na akkor nincs meleg, viszont már kínodban röhögsz, de attól még bírni kell:)

Azért azt nem mondom, hogy rendszeres túrázó leszek, de a sík vidékek bármikor jöhetnek, dimbekre-dombokra meg majd kerítek egy arra alkalmas járgányt.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top