Habár a kapszulagardrób fogalma már rég nem újdonság, eddig nem sok figyelmet szenteltem a témának. Ez az állapot egészen idáig tartott, ugyanis rábukkantam egy amerikai lány, Caroline divatblogjára. Amellett, hogy tetszik, amit csinál, az öltözködési stílusa is nagyon közel áll az ízlésemhez. 

Mi a kapszulagardrób?

Olyan ruhatár, mely minimális számú, egymáshoz és viselőjéhez tökéletesen passzoló ruhából és cipőből áll.

Segítségével minden hétköznap könnyen-gyorsan kiválaszthatjuk szettünket anélkül, hogy felmerülne a „nem tudok mit felvenni” problémája, illetve anélkül, hogy szekrényünket kinyitva elvesznénk a rengetegben. A kollekció darabjai szezononként cserélődnek, így háromhavonta kell előzetes tervek alapján összeállítani a gardróbot. Ruhát a három hónap alatt nem vásárolunk, csak annak leteltével, akkor is a következő válogatáshoz mindenképp szükségeseket. Mennyiség helyett minőség, káosz helyett minimalizmus, letisztultság, tökéletesség és több kreativitás.

Caroline legfőképp annak ajánlja a kapszulagardróbot, aki a jelenlegi ruhatár-helyzetével nincs megelégedve, illetve annak, aki szeretne időt, pénzt és energiát megtakarítani (kevesebb vásárlás, kevesebb „mit vegyek fel” dilemmázás). Sőt annak is, aki egyébként imád új ruhákat venni, ugyanis a minimalizmusra koncentrálva bárki könnyen megtalálhatja stílusát, mindezt úgy, hogy csakis olyan ruhát visz haza a boltból, ami méretben, minőségében is illik hozzá és életmódjához.

Caroline szabályai a gardrób összeállításához

#1 Válassz ki 37 kedvenc darabot a ruhatáradhoz

Általában 30-40 darabos kapszulagardróbokról lehet olvasni, van aki tizenpár darabbal is megelégszik, Caroline a 37-et választotta ki magának mint tökéletes szám. Ebben hétköznap hordott ruhák (ősziben-téliben a kabátok is!) és cipők találhatók.

Ami nincs benne: sportoláshoz hordott ruhák, ékszerek, kiegészítők (táskák, sálak, sapkák, kesztyűk, napszemüvegek…), pizsamák, otthoni, játszós rucik, fehérneműk, fürdőruhák.

Ha a mindennapok öltözködése számodra mondjuk a kosztüm, akkor ezeket is célszerű beépítened, de két kapszulagardróbot is összeállíthatsz (pl. egy munkahelyit és egy mindennapit). Ha csak évente egyszer veszel fel tűsarkút meg koktélruhát, ezekkel nem kell foglalkoznod, de célszerű ha valamelyik doboz alján csücsül egy tökéletes kis fekete, egy tökéletes, „fancy” cipővel. 

#2 Csak ezt a 37 darabot hordd három hónapig

A szezonok a következőképp alakulnak: tél (január–március), tavasz (április–június), nyár (július–szeptember), ősz (október–december).

#3 A három hónap alatt ne menj vásárolni

#4 A szezon utolsó 1-2 hetében tervezd meg a következő gardróbodat, és szerezd be a szükséges ruhákat

#5 Törekedj minimális számú új dolog vásárlására

#6 Az előző évszak ruháit a „talán majd egyszer felveszem” kupaccal együtt dobozold el, véletlenül se legyenek szem előtt

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ürítsd ki a szekrényedet. Teljesen!

Ezután kezdd el visszapakolni a kedvenc ruhadarabjaidat. A „talán”-os és „nem is szeretem én ezt” (elajándékoz/adományoz/újrahasznosít!) cuccoknak itt nincs helyük. Ha még így is soknak tűnik, bizony tovább kell szelektálnod, annak megfelelően, hogy a három hónapban biztosan ezt az x ruhadarabot szeretnéd majd viselni. Én még mondjuk a kezdés előtt elugranék vásárolni:) 

Kérdésekre válaszok, Caroline-tól

A ruhatár nem szükségszerűen áll feketéből és fehérből.

Nem unja meg a ruháit a szezon alatt, minőségüktől fogva nem használódnak el hamarabb, és állítólag nem bonyolultabb a mosás sem. Az évszakról évszakra váltás az utolsó 1-2 hétben történik, folyamatosan adagolva az újakat, pl. egy darab nyári kimegy, a helyére pedig egy őszi bejön.

Ha kezdéskor nem akarsz megválni egy csomó mindentől, dobozold be és utána úgyis tudni fogod, hogy kell-e még vagy elhatározod-e magad a tényleges kidobás mellett. Ha nem vagy biztos a kezdésben, akkor is nekivághatsz, „kell egy kis kihívás” alapon, legfeljebb abbahagyod három hónap után, de akár meg is szeretheted.

Nekem egyelőre van némi fenntartásom ezzel a kapszulagardróbosdival, de ezt egy következő bejegyzésben szeretném kifejteni, azzal együtt, hogy Caroline őszi outfitjeiről elmélkedem:) Továbbá megpróbálkozom egy saját gardrób összeállításával, abban még nem vagyok biztos, hogy bele is kezdek a projektbe, de látok esélyt a kipróbálására.

Kapcsolódó cikk a Patreonon

Hogyan állítottam össze utazós kapszulagardróbot egy több hetes, kézipoggyászos nyaraláshoz?

2024.03.23.

Mikor Európába utaztam 30 napra egy kézipoggyásszal, az útra összeállítottam egy kapszulagardróbot. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan választottam ki a ruhákat, és leírom lépésről lépésre a folyamatot, így remélem neked is tudok segíteni abban, hogy összerakd a következő utazós gardróbodat!


Follow my blog with Bloglovin

Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top