Előfordulnak napok, hetek, időszakok, mikor nem érzem magam annyira motiváltnak vagy kreatívnak, mint általában. Ilyen helyzetekben nem hatásos, ha bámulom a képernyőt és közben erőltetem az agyam, hogy „legyél kreatív, csináld!”. Ami viszont működik, az az, ha szünetet tartok.

Egyszer valaki egy könyvben azt írta, hogyha kreatív munkát szeretnél végezni, meg kell tanulnod akkor is kreatívnak lenni, amikor amúgy nem vagy. Például nem célszerű úgy könyvet írni, hogy csak akkor ülsz le írni, mikor épp megszáll az ihlet. Ha én ezt a felfogást követném, sosem készülnék el semmivel.

Mióta a fenti mondatot olvastam a nem-tudom-melyik könyvben, azóta tanítom magam arra, hogyan lehetek kreatív akkor is, ha épp nem vagyok kreatív. És ha nem úgy akarok reagálni minden ilyen időszakra, hogy hagyom az egészet és egy bödön jégkrémmel bekuckózok a kanapéra egy hétre, akkor ki kellett valamit találnom.

Megfigyeltem, hogy nálam is, mint sokaknál, a leghétköznapibb pillanatokban érkeznek az ötletek. Fogmosás, zöldségszeletelés, mosogatás, zuhanyzás közben. Ilyen rutinfeladatok alatt az agyamnak van ideje vándorolni ide-oda, és láss csodát, ötletek születnek benne. Tehát ha nincsenek ötleteim, és így nem tudom elvégezni a munkát, amit aznapra terveztem, akkor egyszerűen felállok az asztaltól és azokat a tevékenységeket végzem, amik közben szoktak lenni ötleteim. Hagyom az agyamat vándorolni.

Az alábbi lista otthoni munkavégzéshez készült, bár néhány eleme kisebb változtatásokkal átültethető irodai környezetbe is.

Jógázás

Mostanában mindenre a jóga a válaszom. Ideges vagyok? Jóga. Fáj valamim? Jóga. Nem vagyok motivált? Jóga. Többet kéne mozogni? Jóga. És működik. Fél óra énidő a nap bármelyik szakaszában, és mindig jobb lesz tőle. Izmok lazulnak, idegek nyugszanak meg, ötletek szárnyalnak.

Takarítás

Tárgyak ide-oda pakolgatása, porszívózás, mosás, teregetés, rendezgetés. Mind-mind olyan elfoglaltságok, amiktől jobban érzem magam. Persze, furcsán nézhet ki a takarítás a kedvenc tevékenységeim között. De amúgy mindig van olyan feladat, amit éppen szívesen elvégzek. Egyrészt minél tisztább a lakás, annál jobban tudok dolgozni benne, másrészt lehet, hogy kipattan pár ötlet is.

Sétálás

Néha még sétálni is lusta vagyok, tehát ez nem mindig működik. De ha épp elég erőt érzek a dologhoz, akkor utána mindig friss energiákkal és újra megtalált lelkesedéssel tudok belevágni a dolgozásba. Séta közben kitalálok mindent, és mire hazaérek, hirtelen a helyükre kerülnek a dolgok. És mikor egy állandóan autóval járó kanadai megkérdezi, hogy de hát miért járok gyalog mindenhova, legalább tudom válaszolni, hogy „így születnek a kreatív gondolataim”.

Főzés

A főzés az egyik hobbim, és ha épp nem nézek sorozatot, vagy nem hallgatok podcastot közben, akkor talán még meghallom a saját gondolataimat is. Ilyenkor történik olyan, hogy egyik percben még szeletelem az édesburgonyát a konyhában, a másikban pedig már rohanok vissza a szobába, hogy leírjam az ötleteket, amik épp kipattantak a fejemből.

Sminkelés

Sokszor hallottuk az elmúlt 1 évben, hogy az otthoni munkavégzéshez szükséges motiváció erősebb, ha rendesen felöltözünk és vállalható fejet varázsolunk magunknak akkor is, ha nem videózunk senkivel. Nálam ez amúgy nem függött össze. Rettentő kreatív tudok lenni macinaciban és kócosan is. De azért általában prezentálható formába szoktam vágni magam. Viszont, ami újdonság, az az, hogy újra elkezdtem játszani a sminkekkel. Tartok pár perc szünetet a napban, felrakom az alapozót, szemhéjfestéket, rúzst, és utána egyrészt jobban szeretek tükörbe nézni, másrészt dolgozni is több kedvem van.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top