A májusban startoló, tavaszi-nyári ruhatáramat tervezgetve óriási késztetést érzek, hogy csupa-csupa színes darabot hordjak a szezonban. Fagyi színekbe akarok öltözni. Lehetőleg úgy, hogy még kényelmes is legyen.

Olyan ruhákat és cipőket válogatok össze, amikben lehet sokat sétálni, biciklizni, fűben üldögélni. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a stílust, akkor ezt mondanám: Bő, gumis derekú nadrágok és szoknyák, természetes anyagú, szellős felsőkkel kombinálva.

Hol tartok a gardróbtervezéssel?

  • Átnéztem és felpróbáltam az eldobozolt nyári ruháimat
  • Kiselejteztem, ami nem kell
  • Kitaláltam, a maradékból melyeket szeretném belerakni a kapszulába
  • Majd átgondoltam, mi az, ami hiányzik
  • Beszereztem 1 felsőt
  • Kinéztem 1 cipőt, de még nem vettem meg

Hány darabos lesz a gardrób?

Tavaly megállapítottam, hogy a 35 ruhadarabos nyári gardrób túl sok. Utólag kb. 25-ben határoztam meg azt a mennyiséget, ami mindenképp szükséges a szezonra.

Jelenleg úgy néz ki, idén is többet fogok belerakni, mint 25. De ez csak azért van, mert túl sok nyári ruhámat szeretem hordani és csak a számok miatt nem akarom túlzottan lekorlátozni magam.

A saját szabályaim szerint játszom. Nekem tökéletes kihívás az is, ha 30 és 35 közé redukálom azt a ruhamennyiséget, amit 5 hónapig hordok.

Ebbe persze továbbra sem számítanak bele a dzsekik, itthon hordott ruhák, fehérneműk, táskák, sálak, ékszerek.

Színek

Amíg télen inkább minimalista az öltözködésem, nyáron szeretek színeket keverni, néha még mintákat is. Évek óta tartom magam a kékekhez, zöldekhez, csipetnyi rózsaszínnel fűszerezve. Ezek mellett pedig tavaly bejött a képbe a halvány sárga.

Illetve idén egy új szereplője is lesz a színpalettának, a halvány lila. És tényleg, halvány lila gőzöm sincs, honnan jött hirtelen ez a lilamánia. Utoljára általános iskolában hordtam a lilának ezt az árnyalatát. Azóta pedig a padlizsánlila az egyetlen, amit hajlandó voltam elviselni magamon. De most mégis, valami bekattant, és elkezdtem sóvárogni a halvány lila ruhadarabok után.

És mivel egy darab zoknin kívül az egész ruhatáramban semmi, de semmi nincs ebben az árnyalatban, és hetekig nem tudtam lekattanni a lila utáni vágyról, sürgősen kezdenem kellett valamit a helyzettel. Úgyhogy egyik napsütéses délután elsétáltam a közeli second hand boltba azzal a céllal, hogy szeretnék valamit, ami ilyen színű. Végül sikerült hazatérnem egy jóganadrággal, meg két kardigánnal. Mindegyik világos lila.

Az egyik kardigán és a jóganaci az itthoni ruháimhoz csatlakozik majd, a másik kardigán pedig természetesen, a kapszulagardróbomhoz.

Minták

Ugyan azt mondják, hogy a kapszulagardrób egyik lényege, hogy minden darab passzoljon mindenhez, de én sosem vettem túl komolyan ezt a szabályt. Van 2 kedvenc, mintás nyári nadrágom és van pár kedvenc, mintás nyári felsőm. Ezeket nem szeretném csak azért kihagyni, mert nem mennek egymáshoz. Szóval nálam az a szabály, hogy MAJDNEM minden megy mindenhez.

Minták tekintetében leginkább az apró virágos, botanikus minták a kedvenceim, de jöhet csíkos is, egy kis kockás és persze az absztrakt. Ebbe a kapszulába még magamhoz képest is sok mintás darabot válogatok majd be, de közben azért arra is figyelek, hogy egyszínű felsők is legyenek.


Kapcsolódó cikkek a Patreonon

Nyári gardróbtervek – Mit, miért és hogyan változtatok a tavalyi ruhatáramhoz képest?

2024.02.19.

Tavaly májusban Európába utaztam egy hónapra, és bepakolásnál rá kellett döbbennem, hogy a nyári ruháim nagyon nem passzolnak a jelenlegi stílusomhoz. Ebben a cikkben elmesélem, hogy mi volt a baj a nyári ruháimmal és az utazós gardróbommal. Illetve azt is, hogy ezen hogyan változtatok idén, és hogy miféle darabokat szerzek be, és miért.

Hogyan állítottam össze utazós kapszulagardróbot egy több hetes, kézipoggyászos nyaraláshoz?

2024.03.23.

Mikor Európába utaztam 30 napra egy kézipoggyásszal, az útra összeállítottam egy kapszulagardróbot. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan választottam ki a ruhákat, és leírom lépésről lépésre a folyamatot, így remélem neked is tudok segíteni abban, hogy összerakd a következő utazós gardróbodat!


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top