Írtam régebben egy 10 dolog, amit nem veszek többet című bejegyzést a blogra. Mivel azóta folyamatosan fejlődöm a csomagolásmentességet és a fenntarthatóságot illetően, itt az ideje, hogy újabb 10 dolgot gyűjtsek nektek.

1. Műanyag flakonos sampon

Több, mint egy éve vásároltam az első szilárd samponomat, még Magyarországon. Azóta egy darab flakonos sampont sem vettem. Több bio márka termékét is próbáltam azóta, és nem különösebben érzékeltem különbséget köztük. Talán a habzása némelyiknek kicsit erősebb. Nekem mindegyik bevált. Nem kell lemosni őket ecetes vízzel vagy citromlével, nem hagynak zsíros érzetet maguk után, nem kell gyakrabban hajat mosnom.

Egyetlen dolog zavar csak: ha már kicsi a szappan, apró darabokra hullik szét és úgy nehezebb használni. Az a tervem, hogy szappanzsákba vagy régi nejlonzokniba gyűjtöm ezeket a darabkákat és úgy mosok hajat vele.

2. Műanyag flakonos dezodor

Üveges dezodort használok, melyet egy helyi alkotótól vásároltam. Ezt a dezodort kézzel kell felvinni, és csak kicsit kell használni belőle egyszerre. Nagyon-nagyon régóta használom, és még mindig van benne. Ha kiürül, az üvegét újra fel tudom használni.

3. Műanyag fogselyem

Bizony-bizony, a fogselyem tulajdonképpen egy nejlon szál. Ráadásul a csomagolása is műanyag. Bambuszból készült fogselyemre cseréltem le, ami egy kis üvegben érkezett. Az üveget első nap eltörtem, de a fogselymet szerencsére tudtam használni. Legközelebb inkább papír vagy fém csomagolást keresek.

4. Műanyag flakonos mosószer

2020-ban több alternatív mosószerrel is kísérleteztem, hogy ne kelljen vennem több flakonosat. Egy ideig csomagolásmentesen vásároltam a folyékony mosószert, majd mosódióval próbálkoztam. Egyszer vásároltam egy fém dobozos, természetes anyagokból készült mosóport is. Ennek a dobozát azóta is használom egyébként. Végül pedig egy helyi márka mosótablettáit kezdtem használni. Eddig ez vált be legjobban. Ezt online rendelem és papír csomagolásban érkezik hozzám.

5. Fast fashion ruhák és kiegészítők

Erről a témáról született már egy egész blogbejegyzés. Sőt, azóta podcast epizód is. Nem vásároltam fast fashion boltokban már jó régóta. Helyette használtruha-boltokban vagy fenntartható helyi márkáknál vásárolok, illetve ismerősöktől is kerül hozzám pár ruhadarab.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, és arról, hogy mi a probléma a fast fashionnel, illetve, hogy miről ismered fel a fenntartható ruhamárkákat, hallgasd meg a podcastunkat Youtube-on, Spotify-on, Apple Podcasts-on, vagy a kedvenc podcast appodon.

6. Bolti tisztítószerek

Az elmúlt 2 évben összesen 1 műanyag flakonos tisztítószert vásároltam, wc tisztítót. Ennek meg fogom tartani a flakonját, miután kiürül, és házi készítésű tisztítószert töltök bele. Az összes többi tisztítószer helyett ecetet, mosószódát, szódabikarbónát, szappant, mosószappant használok. Mindenre. Néha teafaolajat és citrom olajat is. Ezeket legtöbbször a csomagolásmentes boltban szerzem be, néha pedig papírba csomagolt változatot veszek. Kivéve az illóolajok, mert azok ugyebár üvegesek.

7. Eldobható menstruációs termékek

2019 nyarán váltottam eldobható menstruációs termékekről újrahasználható, mosható termékekre. Először vettem pár pamut betétet, majd 3 darab menstruációs bugyit ugyanattól a helyi márkától. Azóta nem vásároltam eldobható betétet, se tampont. Nekem tökéletesen beváltak ezek a mosható verziók. Nyilván macerásabb, hogy nem dobom ki őket minden használat után, hanem mosni kell, de már nem bírtam nézni, mennyi szemetet termelek az eldobható termékekkel. Tehát én mindenképp boldogabb vagyok így. Ja, és azóta már szemetes kukánk sincs a fürdőszobában.

8. Műanyag flakonos mosogatószer

Eleinte folyékony mosogatószert vásároltam a csomagolásmentes boltban. Viszont az elmúlt pár hónapban rászoktam a szilárd mosogatószerre, azaz mosogatószappanra. Célnak megfelel, és mivel nem tartalmaz vizet, fenntarthatóbb, mint az, amit a csomagolásmentes boltban vettem. Egy darab papírba csomagolva érkezik hozzám, és helyben gyártják.

9. Alufólia

Régen leginkább szendvicsek csomagolására használtam alufóliát, meg arra, hogy letakarjam az ételt, amit berakok a hűtőbe. Már évek óta nem használok ilyet. A szendvicsek méhviaszos kendőbe vagy cipzáros, textil szütyőbe kerülnek. Az edények tetejére is vagy a méhviaszos kendő kerül, vagy egész egyszerűen, egy fedő.

10. Papír alapú könyvek

Tudom, tudom. „Úristen, hogy lehet nem vásárolni könyvet?!” Elmesélem.

Pár éve, mikor még Magyarországon laktam, egy másfél szobás lakásban, annyi könyvem volt, hogy tele lehetett volna rakni velük a kisebbik szobát. Aztán rájöttem, hogy zavar a könyvespolc látványa. Jobban szerettem volna üres, fehér falakat és üres padlókat, üres teret.

Szerettem volna mással tölteni az időmet, mint azzal, hogy egyszer olvasott könyveket pakolgatok ide-oda és portalanítom őket. Megfogadtam, hogy a költözés után nem lesz könyvespolcom, és hogy nem veszek papír alapú könyveket magamnak. És ehhez tartottam magam.

Azóta e-könyveket olvasok. Ja, és kísérletezem a hangoskönyvekkel is. Bár járhatnék könyvtárba is persze, de az több idő meg energia, mint e-könyveket letölteni.

Mindig azt gondoltam, hogy én, a bölcsészlány soha nem leszek hajlandó lemondani a papír könyvekről. Pedig de. Gond nélkül. Csak könyveket pakolgatnom meg portalanítanom ne kelljen soha többé.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top