Volt idő, mikor naivan azt gondoltam, hogy a sütőtökös lattét azért hívják sütőtökös latténak, mert tököt tartalmaz. Aztán Kanadába költöztem és megismerkedtem a pumpkin spice fűszerkeverékkel és a tökmentes tökös lattéval. Nem hagyott nyugodni a pumpkin spice-kérdés, úgyhogy beleástam magam a témába, hogy eloszlassam a ködöt.

Mi az a pumpkin spice (tökfűszer)?

A pumpkin spice fűszerkeveréket ezen a néven 1950 körül kezdte árulni a McCormick élelmiszeripari cég, de a háziasszonyok meg a háziurak már előtte is előszeretettel használták a Hálaadásnapi sütőtökpitéhez. Az ikonikus fűszerkeverék valójában csak szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors és gyömbér keveréke.

Némelyik receptben kihagyják belőle a szegfűszeget vagy a szegfűborsot, de a végeredmény általában hasonló ízvilág. Nincs benne semmi ördöngösség és persze tök sem. Csupán azért kapta a pumpkin pie spice (‘sütőtökpite fűszer’) vagy leegyszerűsítve pumpkin spice nevet, mert a sütőtökpitéhez használták.

Amikor a Starbucks elindította a tökfűszer-lavinát

A pumpkin spice, azaz tökfűszeres vagy másnéven sütőtökös lattét a Starbucks tette híressé 2003-ban. Az ötlet egy őszi kávéváltozat kitalálásakor ötlött fel náluk. Először csak 100 kávézóban tesztelték az italt, de már az első héten tudták, hogy ezentúl helye van a menün.

Állítólag már a Starbucks előtt is használták kávés italokhoz a fűszerkeveréket, de a Starbucks marketingje adott egy óriási rúgást a tökfűszer-hagyománynak és meghódította a fél világot. Észak-Amerikában ma már mindent tökfűszer borít. Nemcsak pitét és kávét adnak el a pumpkin spice névvel, hanem például sört, teát, müzlit, tejszínt a kávéhoz, mályvacukrot, kókusztejet, vodkát, mandulát, rágót, hummuszt, illóolajkeveréket, gyertyát, tusfürdőt, de még pumpkin spice színű, azaz narancssárga hátizsákot is lehet venni.

Itt a tök, hol a tök

A Starbucks kávéja a kezdetekkor még véletlenül sem tartalmazott tököt, aztán mivel az emberek reklamáltak emiatt, 2015-ben egy csöppnyi tökpürét belecsempésztek a receptbe, csak hogy elmondhassák, tartalmaz tököt. Persze, a tökpürének is csak egy csöppnyi része a tök. Egy sima lattéba beleöntesz egy kis édes, fűszeres aromát tartalmazó szirupot és tádámm, kész a sütőtökös latte.

Persze, azt se várjuk, hogy a tökös lattéban valódi fűszereket használnak. Minden csak mesterséges. Kantha Shelke élelmiszertudós szerint egyébként sem lenne annyi fűszer az egész világon, amennyi az elfogyasztott tökös lattéhoz szükségeltetik.

Aki eddig nem merte kipróbálni a kávézók sütőtökös lattéját, mert irtózott a benne lévő töktől, annak üzenem, hogy nyugodtan igyon tökös lattét, ugyanis sok köze nincs a tökhöz. De ha inkább az egészséges életmód híve vagy, akkor inkább ne igyál.

Az otthon készített latte

Ha fűszerekkel elkészítjük otthon a tökös lattét, más íze lesz, mint a kávézókban kapható változatoknak. De ez ne riasszon vissza, így is finom kávét kapunk, ráadásul még az egészségünk is megköszöni, hogy nem traktáltuk feleslegesen egy vödörnyi cukorral, mesterséges aromával és színezékkel.

A saját verziónkba persze rakhatunk sütőtökpürét, ahogy például ebben a receptben is szerepel, de szögezzük le egyszer és mindenkorra, nem a sütőtöktől hívják tökösnek a tökös lattét, hanem a fűszerkeveréktől.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top