Sok helyen olvastam az elmúlt hónapokban arról, hogyan növesztenek újra zöldségeket vízben. Én is belevágtam a dologba május elején. A főzéskor keletkezett zöldségvégeket egytől egyig megpróbáltam kinöveszteni. Némelyik túlélte, némelyik nem. Íme a tapasztalataim.

Próbálkoztam zöldhagymával, póréhagymával, szárzellerrel, sárgarépával, bordáskellel, jégsalátával és korianderrel.

Az erkélyre való kiültetés után életben maradt a zöldhagyma és a zeller. A póréhagyma épp hajt, még nem jutott el az ültetésig, tehát arról nem tudok nyilatkozni.

Beltéren, vízben, ablak mellett boldogan növögetett a bordáskel és a koriander, de amint földbe kerültek, elrohadtak. Nem tudom, hogy a klímát nem bírták-e, a földdel volt-e bajuk vagy csak egyszerűen nem jól ültettem el. A sárgarépa szára egy ideig nőtt a vízben, majd az is elrohadt. A saláta el se kezdett hajtani, egyből kimúlt. De ettől még tovább próbálkozom.

Még azzal együtt is, hogy csak kevés élte túl, így is élmény volt, hogy saját magam által növesztett zellert és hagymát rakhatok a salátámba.

Ha nincs kerted és erkélyed, beltérre is ültetgethetsz. Ablak mellett szerintem jól elvannak.

Ha szeretnél emailben értesülni az új blogbejegyzésekről, iratkozz fel!


Hogy működik az újranövesztés?

Főzésnél, mikor levágod a zöldség alját (kb. 3-4 cm), nem a kukába vagy a komposztba teszed, hanem egy tál/pohár vízbe, és keresel neki egy világos helyet.

A vizet naponta-kétnaponta cserélni kell, mert különben büdös lesz, nyálkás, és elrohad a növény. Ha gyökereket eresztett, lehet ültetni. Amit gyökerestül tettél vízbe (pl. zöld hagyma), várd meg, míg szépen kihajt, és utána ültesd el. Én 5-10 centis hajtásokkal ültettem el az eddigieket.

Egyes zöldségeknek földre sincs szükségük, vízben is boldogan éldegélnek. A zöldhagyma egészen nagyra ki tud hajtani egy pohár vízben, de a többivel is lehet kísérletezni. Nekem ezzel csak az a problémám, hogy egy idő után unom a napi vízcserélgetést, tehát próbálok minél többet elültetni.

A zöldségeket egyébként tavalyi virágföldbe ültettem. A Nagy Otthonmaradás alatt nem vettem olyasmit, hogy virágföld, ezért azzal dolgoztam, ami volt itthon. Pár cserép, joghurtos pohár és tavalyi föld.

Hamarosan beszerzek friss földet is, hátha azzal nagyobb sikerrel járok.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top