Eszembe jutott, hogy az isztambuli gasztrós rész még várat magára…

A gyros, amit nem ettünk…

Hogy mondtam, hogy biztosan fogok gyrost enni. Hát biztosan nem ettem gyrost, de még bizonytalanul se. Mindössze egy hússal és zöldséggel töltött zsömle szerű izét ettem első nap olcsón, de az ugyan nem gyros volt, inkább csak egy száraz szendvics:D Viszont LÁTTUNK gyrost! Aztán valahogy mégis kimaradt. Úgyse pitában adják, én meg a pitát szeretem.

istanbul7.JPG

…kebabot annál inkább!

A hússal jól variálnak ezek a törökök, a kebabot nagyon szerettük. 

Az a kebab, amit mi ettünk, úgy nézett ki, hogy hoztak egy tálon 2 saslik kinézetű húsrudat, és köré kaptunk mindenféle zöldséget, hagymát is, meg paradicsomot, meg petrezselymet(!!). Na a petrezselymet többször is én ettem meg a többiek helyett:) Jó kis nyúlkaja, ide vele. Ja meg az ominózus paprika, mi egyszer erős volt, egyszer nem. Elsőre nem volt erős, másodikra igen. Én meg nyilván úgy haraptam bele, hogy nem erős, majd utána fél óráig hűtöttem a számat. A hűtésre például egészen alkalmasnak bizonyult az ayran nevű itóka. ami lényegében joghurt, csak sós. Kicsit gyros szószos állagú volt nekem, sőt, szerintem tipikusan a húsokhoz találták ki, meg a csípősekhez:)

Na aztán az “étteremben, ahol sokat fizettünk”, ettünk olyat, hogy egy cserépköcsögben összefőztek zöldséget meg birkahusit, felgyújtva kihozták, leütötték a tetejét, majd kiöntötték a tányérodra (meg a lábadra), aztán tökre finomat ehettél. Ezt, azt hiszem alibaba kebabnak hívták.

Tudni kell, hogy a törökök szeretnek előételeket kihozni a kebabok előtt. Ezekre leginkább nem számoltak plusz díjat, pedig mi nagyon számítottunk rá, és mindig jókat csalódtunk. Az előétel csípős-zöldséges szósz (ami mellesleg nagyon finom!), sok pitával, amit kenyér helyett esznek mindenhez.
istanbul8.jpg

Édességek

Szerettük a baklavát. Néhol nagyon finom volt, néhol kevésbé, néhol drága, néhol nem. Ha Isztambulban jó baklavát akarsz enni, menj a fűszerbazárba. A többiek arra esküsznek. Hát nekem pont ott kimaradt:( Bár ígyis ettem vagy 3 helyen…jó cucc ám:)

Meg hoztunk haza ilyen hajszerű-vattacukor szerű édességet, amit bevittem munkahelyre, megettük kollegákkal. 

jaaa a reggelit majdnem kihagytam!

Kaptunk fincsi kis reggelit a szálláson! Bár mikor már 4 napja ugyanazt etted, picit uncsi volt, de amúgy nekem tetszett.

Mini svédasztal. Volt ilyen buci szerű izé, meg muffin, meg még fura édes bucik, amiket én nem kóstoltam. És ezekhez volt fetasajtszerű sajt, amit szerettem. Meg kétféle olivabogyó, és paradicsom- meg uborkaszeletek, és vaj, méz, meg a lekvárnak nem nevezhető szörnyű ízű epres dzsem. Ja meg sajtkrém, aminek szerintem márványsajt íze volt. Aztán főtt tojás is volt (hófehér héjú tojás), meg valami fevágott is, de azt én nem kóstoltam.

Szóval határozottan jó dolog Isztambulban enni:)

Leave a Reply

Back to Top