Anyukám panaszkodott a múlt héten, hogy apukám valami használhatatlan mosogatószert vett a teszkóban. Mivel holnap találkozom velük, gondoltam keverek egy mosogatószert nekik, meg persze magamnak, ha elfogy a jelenlegi. 

Több receptet megnéztem, tulajdonképpen egy afféle „mindent bele” típus lett. A jelenlegi arányokkal abszolút használható, de lehet még próbálkozni egyéb megoldásokkal is.

Mivel van itthon egy csomó mosódió porom, azt használtam alapanyagnak. Ha már a 30 fokos mosáshoz nem vált be annak idején, használjuk valami hasznosra. A többi hozzávaló is mind van itthon, még korábban vásároltam őket a krémkeveréses projektjeimhez.

Hozzávalók 

1 kávéskanál mosódió por
0,5 l víz
6 kávéskanál decil-glükozid
2 kávéskanál xantán gumi*
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
8 csepp illóolaj (5 cs. grapefruit*, 3 cs. rózsafa*)

Magyarázat

A mosódió tisztítóhatásáról ismert, a decil-glükozid pedig egy enyhe cukortenzid, ami bőrbarát, de kellően jó tisztítóhatása van, és még habzik is. A xantán gumit* az állagjavítás céljából raktam bele, mert nem akartam teljesen folyós mosogatószert. A citromlé és szódabikarbóna zsíroldók, fertőtlenítők, szagtalanítók. Sót csak azért raktam bele, mert egy másik receptben is láttam:) Illóolaj pedig grapefruit* és rózsafa*, mindkettő fertőtlenít, és tartósítanak is, és nem mellesleg finom illatot alkotnak együtt.

Elkészítés

A mosódióport felforralom a fél liter vízben, majd hagyom forrni 5-10 percig. Közben belerakom a sót is, hogy a még meleg vízben szépen elolvadjon. Mikor letelt a 10 perc, leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni, majd leszűröm. Mivel nekem nem volt annyira pici lukú szűrőm, hogy ne menjen át rajta a por, egy régi nejlonharisnya segítségével szűrtem át kétszer. A nejlonharisnyás trükk apukám és nagypapám érdeme, akik régen mindig azon keresztül öntötték az olajat az autóba. És milyen jó, hogy eszembe jutott!

Egy befőttesüvegbe szűrtem át a mosódiós vizet, majd ehhez először a szódabikarbónát adtam hozzá, majd a citromlevet, aztán decil-glükozid, illó. Kézi mixerrel jól összekevertem. Majd ezután szép lassan, folyamatos (lehetőleg mixeres) keverés mellett hozzáadtam a xantánt. Még úgy 10 percenként megkevertem egyszer. Hagytam állni vagy 1 órát, majd beletöltöttem egy üres macimézes flakonba:)

Használat közben

Érezhetően oldja a zsírt és olajat. Ugyan nagyon zsíros edényekkel még nem próbálkoztam, de egy átlagos mosogatáshoz bőven jó. Extra igényekre mehet bele több mosódió, tenzid meg szódabikarbóna is, csak vigyázzunk, nehogy a kezünk bánja.

Aztán kipróbáltam és egész jó. Ha nagyon habosat akarunk, még egy kicsit több decil-glükozidot rakhatunk bele, ha meg túl folyósnak találjuk, mehet bele még egy kicsi xantán. Nekem a jelenlegi minőség már megfelel. Habzik is, és a macimézes flakonból pont könnyű adagolni. De tölthetjük samponos vagy kiürült mosogatós flakonba is. 

***

*Ez a poszt affiliate linkeket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogyha bármilyen terméket veszel a *-gal jelölt linkeken keresztül, akkor valamennyi jutalékot kapok a vásárlásod után, és ez neked nem kerül plusz költségbe. A blogomon csak olyan termékeket ajánlok neked, amiket én is szeretek, használok, és szerintem te is szeretnéd őket. Köszönöm, hogy támogatod a munkámat!


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top