Tulajdonképpen ha az ember vesz pár teljesen tiszta, bio alapolajat a házi kelléktárához, bármiféle test- és hajápoláshoz használhatja azokat. A legtöbb olaj igazán sokoldalú, de persze mindig kis mennyiségekkel kell kezdeni, senki se szeretne elnehezült, olajban úszó bőrt vagy sörényt. 

wet_hair (2).jpg

Korábban próbálkoztam már olajos hajpakolással, akkor olívát használtam, talán ricinussal vegyítve, de picit elvetettem a sulykot, és túl sokat raktam belőle. Ez egészen a lemosásig nem is lett volna baj. Csak mikor már harmadjára samponoztam, és még mindig ott csücsült az olíva a fejem tetején, akkor annyira nem voltam boldog. Persze mikor végül sikerült lemosni, hiper-szuper selymes haj lett a végeredmény, de úgy gondoltam, ez túl macerás ahhoz, hogy még egyszer végigcsináljam.

Nade! Tegnap újrapróbálkoztam, kínosan ügyelve az apró mennyiségekre. Most még mellőztem is szegény olívát, pedig ő igazán nem tehet semmiről…

Hozzávalók

oils_for_hair.jpg

Ricinus olaj – róla tudjuk, hogy mindenféle jó tulajdonsága van, főleg a hajon. Bővebb infókért tudom ajánlani korábbi bejegyzésemet: ITT!

Makadámia dió olajsok helyen nem írnak hajra gyakorolt hatásáról, ahol pedig igen, ott csak pozitívakat:) minden hajtípusra ajánlott, de kifejezetten a száraz, töredezett haj ápolója. A és E vitamint tartalmaz, továbbá gyorsan beszívódik, így a hajat sem nehezíti el. 

Finomítatlan kókuszolaj (kókuszzsír): kókuszolajból finomítottat eddig csak sütéshez használtam, de mióta megvettem ezt a kókuszillatú csodát, amit finomítatlannak hívnak, azóta a rabja lettem. Cosmiónál tudod beszerezni.

Egyébként tényleg nincs egy kötelező recept, hogy neked csak ezt meg ezt az olajat szabad használnod hajpakolásba. Sőt, a leírásokban még azt sem kötik ki, hogy csak száraz vagy zsíros hajra alkalmazhatod őket. Lehet próbálkozni:) Aztán eldöntöd, hogy neked melyik verzió vált be leginkább. Jó persze ne egy fontos esemény előtt próbálgasd őket, hanem mikor nyugi van, és ráérsz 5-ször megmosni a hajad, ha baj lenne.

Koncepció

1. Melegítés

oil_melting.jpg

Fogod az olajaidat, és összekevered. Én kb. 1-1 arányban használtam őket. Mivel a kókuszolaj szobahőmérsékleten nem teljesen folyékony (kivéve a nyári 40 fokban), a ricinust pedig melegen ajánlatos a hajra kenni, ezért szükség lesz egy kis gőzfürdőre/vízfürdőre [Kérlek, ne mikrózd meg azokat a szerencsétlen olajokat! Ha már arra vetted a fáradságot, hogy szerezz magadnak egy csodálatos bio olajat, legalább méltasd annyira, hogy nem mikrózod:) ]. Tehát a gőzfürdőnk rendkívül egyszerű. Fogsz egy kis csészét, meg fogsz olyat, amibe ez a kicsi kényelmesen belefér (vagy kis tálat, hőálló poharat, bármit). A nagyobb csészébe raksz forró vizet. Ezt viszont mikróval a legegyszerűbb, de ez nem fog érintkezni az olajainkkal, tehát nyugodtan gyilkolhatod a sugárzással:D

A nagyobb csészébe belerakod a kicsit, persze úgy, hogy a víz ne menjen bele. Aztán a kicsibe szépen beletöltögeted az olajkákat. Aztán ők ott szépen olvadoznak, te meg közben kicsit megkevergeted őket. 

A mennyiségek nálam körülbelül úgy alakultak, hogy 1 kávéskanál kókuszolaj (még szilárd állapotban), ricinusból és makadámiából pedig 2-2 kávéskanál.

2. Pakolás

Amint minden elolvadt és összekeveredett egymással, jöhet a kenegetés. A hajadat vizezd be, “törölközőszáraz” állapotban mehet rá az olaj. Az ujjaiddal mindig egy kicsit kiveszel a csészéből, és a fejbőrödbe masszírozod. Aztán ha ez megvan, mehet a hajvégekre is, meg az egész hajra. De itt tényleg figyelj, hogy ne rakjál túl sokat. Csak így ujjal pár húzás a vizes sörényen, és kész is vagy. 

hair_washing.jpg

3. Végkifejlet

Ezután fogsz egy törölközőt és körbetekered vele a fejed, lehetőleg úgy, hogy ne essen le róla az elkövetkezendő 1-2 órában. Ezután beülsz a meleg szobába és vársz:) Majd ha letelt, akkor legalább 2 samponozással megmosod a hajad. Ha még ezután is olajosnak érzed, mehet egy harmadik mosás. Aztán megszárítod, és tádámm, gyönyörű haj!

Én csak 1 órát hagytam rajta, de ha éppen időmilliomos vagy, rajta hagyhatod addig, amíg tudod. Annál jobb lesz a hatás, több ideje van beszívódni az olajoknak.

Nekem speciel még maradt is a csészém alján egy kis olaj. Úgy gondoltam, a hajamon már pont elég van, ezért a maradékkal végigkentem a bőrömet.  Kókusztól úgyis puha meg selymes lesz a bőr:)

Hozzászólás

Back to Top