Tulajdonképpen, ha az ember vesz pár teljesen tiszta, bio alapolajat a házi kelléktárához, bármiféle test- és hajápoláshoz használhatja azokat. A legtöbb olaj igazán sokoldalú, de persze mindig kis mennyiségekkel kell kezdeni, senki se szeretne elnehezült, olajban úszó bőrt vagy sörényt. 

Korábban próbálkoztam már olajos hajpakolással, akkor olívát használtam, talán ricinussal vegyítve, de picit elvetettem a sulykot, és túl sokat raktam belőle. Ez egészen a lemosásig nem is lett volna baj. Csak mikor már harmadjára samponoztam, és még mindig ott csücsült az olíva a fejem tetején, akkor annyira nem voltam boldog. Persze mikor végül sikerült lemosni, hiper-szuper selymes haj lett a végeredmény, de úgy gondoltam, ez túl macerás ahhoz, hogy még egyszer végigcsináljam.

Nade! Tegnap újrapróbálkoztam, kínosan ügyelve az apró mennyiségekre. Most még mellőztem is szegény olívát, pedig ő igazán nem tehet semmiről…

Hozzávalók

Ricinus olaj – róla tudjuk, hogy mindenféle jó tulajdonsága van, főleg a hajon.

Makadámia dió olajsok helyen nem írnak hajra gyakorolt hatásáról, ahol pedig igen, ott csak pozitívakat:) minden hajtípusra ajánlott, de kifejezetten a száraz, töredezett haj ápolója. A és E vitamint tartalmaz, továbbá gyorsan beszívódik, így a hajat sem nehezíti el.

Finomítatlan kókuszolaj (kókuszzsír): kókuszolajból finomítottat eddig csak sütéshez használtam, de mióta megvettem ezt a kókuszillatú csodát, amit finomítatlannak hívnak, azóta a rabja lettem. Cosmiónál tudod beszerezni.

Egyébként tényleg nincs egy kötelező recept, hogy neked csak ezt meg ezt az olajat szabad használnod hajpakolásba. Sőt, a leírásokban még azt sem kötik ki, hogy csak száraz vagy zsíros hajra alkalmazhatod őket. Lehet próbálkozni:) Aztán eldöntöd, hogy neked melyik verzió vált be leginkább. Jó persze, ne egy fontos esemény előtt próbálgasd őket, hanem mikor nyugi van, és ráérsz 5-ször megmosni a hajad, ha baj lenne.

Koncepció

1. Melegítés

Fogod az olajaidat, és összekevered. Én kb. 1-1 arányban használtam őket. Mivel a kókuszolaj szobahőmérsékleten nem teljesen folyékony (kivéve a nyári 40 fokban), a ricinust pedig melegen ajánlatos a hajra kenni, ezért szükség lesz egy kis gőzfürdőre/vízfürdőre [Kérlek, ne mikrózd meg azokat a szerencsétlen olajokat! Ha már arra vetted a fáradságot, hogy szerezz magadnak egy csodálatos bio olajat, legalább méltasd annyira, hogy nem mikrózod:) ].

Tehát a gőzfürdőnk rendkívül egyszerű. Fogsz egy kis csészét, meg fogsz olyat, amibe ez a kicsi kényelmesen belefér (vagy kis tálat, hőálló poharat, bármit). A nagyobb csészébe raksz forró vizet. Ezt viszont mikróval a legegyszerűbb, de ez nem fog érintkezni az olajainkkal, tehát nyugodtan gyilkolhatod a sugárzással:D

A nagyobb csészébe belerakod a kicsit, persze úgy, hogy a víz ne menjen bele. Aztán a kicsibe szépen beletöltögeted az olajkákat. Aztán ők ott szépen olvadoznak, te meg közben kicsit megkevergeted őket.

A mennyiségek nálam körülbelül úgy alakultak, hogy 1 kávéskanál kókuszolaj (még szilárd állapotban), ricinusból és makadámiából pedig 2-2 kávéskanál.

2. Pakolás

Amint minden elolvadt és összekeveredett egymással, jöhet a kenegetés. A hajadat vizezd be, „törölközőszáraz” állapotban mehet rá az olaj. Az ujjaiddal mindig egy kicsit kiveszel a csészéből, és a fejbőrödbe masszírozod. Aztán ha ez megvan, mehet a hajvégekre is, meg az egész hajra. De itt tényleg figyelj, hogy ne rakjál túl sokat. Csak így ujjal pár húzás a vizes sörényen, és kész is vagy.

3. Végkifejlet

Ezután fogsz egy törölközőt és körbetekered vele a fejed, lehetőleg úgy, hogy ne essen le róla az elkövetkezendő 1-2 órában. Ezután beülsz a meleg szobába és vársz:) Majd ha letelt, akkor legalább 2 samponozással megmosod a hajad. Ha még ezután is olajosnak érzed, mehet egy harmadik mosás. Aztán megszárítod, és tádámm, gyönyörű haj!

Én csak 1 órát hagytam rajta, de ha éppen időmilliomos vagy, rajta hagyhatod addig, amíg tudod. Annál jobb lesz a hatás, több ideje van beszívódni az olajoknak.

Nekem speciel még maradt is a csészém alján egy kis olaj. Úgy gondoltam, a hajamon már pont elég van, ezért a maradékkal végigkentem a bőrömet.  Kókusztól úgyis puha meg selymes lesz a bőr:)


Leave a Reply

Back to Top