Tulajdonképpen, ha az ember vesz pár teljesen tiszta, bio alapolajat a házi kelléktárához, bármiféle test- és hajápoláshoz használhatja azokat. A legtöbb olaj igazán sokoldalú, de persze mindig kis mennyiségekkel kell kezdeni, senki se szeretne elnehezült, olajban úszó bőrt vagy sörényt. 


Korábban próbálkoztam már olajos hajpakolással, akkor olívát* használtam, talán ricinussal* vegyítve, de picit elvetettem a sulykot, és túl sokat raktam belőle. Ez egészen a lemosásig nem is lett volna baj. Csak mikor már harmadjára samponoztam, és még mindig ott csücsült az olíva a fejem tetején, akkor annyira nem voltam boldog. Persze mikor végül sikerült lemosni, hiper-szuper selymes haj lett a végeredmény, de úgy gondoltam, ez túl macerás ahhoz, hogy még egyszer végigcsináljam.

Na de! Tegnap újrapróbálkoztam, kínosan ügyelve az apró mennyiségekre. Most még mellőztem is szegény olívát, pedig ő igazán nem tehet semmiről…

Hozzávalók

🟢 1 kávéskanál kókuszolaj* (szilárd állapotban)

🟢 2 kávéskanál ricinus olaj*

🟢 2 kávéskanál makadámia dió olaj*

Ricinus olaj – róla tudjuk, hogy mindenféle jó tulajdonsága van, főleg a hajon.

Makadámia dió olajsok helyen nem írnak hajra gyakorolt hatásáról, ahol pedig igen, ott csak pozitívakat 😊 minden hajtípusra ajánlott, de kifejezetten a száraz, töredezett haj ápolója. A és E vitamint tartalmaz, továbbá gyorsan beszívódik, így a hajat sem nehezíti el.

Finomítatlan kókuszolaj (kókuszzsír): kókuszolajból finomítottat eddig csak sütéshez használtam, de mióta megvettem ezt a kókuszillatú csodát, amit finomítatlannak hívnak, azóta a rabja lettem. Bioszállítónál* tudod beszerezni.

Egyébként tényleg nincs egy kötelező recept, hogy „neked csak ezt meg ezt az olajat szabad használnod” hajpakolásba. Sőt, a leírásokban még azt sem kötik ki, hogy csak száraz vagy zsíros hajra alkalmazhatod őket. Lehet próbálkozni! Aztán eldöntöd, hogy neked melyik verzió vált be leginkább. Jó persze, ne egy fontos esemény előtt próbálgasd őket, hanem mikor nyugi van, és ráérsz 5-ször megmosni a hajad, ha baj lenne.

Elkészítés

1. Melegítés vízfürdőben

Fogod az olajaidat, és összekevered. Mivel a kókuszolaj szobahőmérsékleten nem teljesen folyékony (kivéve a nyári 40 fokban), a ricinust pedig melegen ajánlatos a hajra kenni, ezért szükség lesz egy kis gőzfürdőre/vízfürdőre. Kérlek, ne mikrózd meg azokat a szerencsétlen olajokat! Ha már arra vetted a fáradságot, hogy szerezz magadnak egy csodálatos bio olajat, legalább méltasd annyira, hogy nem mikrózod🙂

Így néz ki a vízfürdő hőálló pohárral, de nem a fent említett olajokkal

Tehát a gőzfürdőnk rendkívül egyszerű. Fogsz egy kis csészét, meg fogsz egy olyat, amibe ez a kicsi kényelmesen belefér (vagy kis tálat, hőálló poharat, bármit). A nagyobb csészébe/edénybe raksz forró vizet. A vízforralást már mikróval is csinálhatod, mert nem fog érintkezni az olajainkkal, tehát nyugodtan gyilkolhatod a sugárzással 😆 De persze, ha van otthon vízforralód, akkor azzal a legegyszerűbb.

A nagyobb csészébe/edénye belerakod a kicsit, persze úgy, hogy a víz ne menjen bele. Aztán a kicsibe szépen beletöltögeted az olajkákat. Aztán ők ott szépen olvadoznak, te meg közben kicsit megkevergeted őket.

A mennyiségek nálam körülbelül úgy alakultak, hogy 1 kávéskanál kókuszolaj (még szilárd állapotban), ricinusból és makadámiából pedig 2-2 kávéskanál.

2. Olajat a hajra

Amint minden elolvadt és összekeveredett egymással, jöhet a kenegetés. A hajadat vizezd be, „törölközőszáraz” állapotban mehet rá az olaj. Az ujjaiddal mindig egy kicsit kiveszel a csészéből, és a fejbőrödbe masszírozod. Aztán ha ez megvan, mehet a hajvégekre is, meg az egész hajra. De itt tényleg figyelj, hogy ne rakjál túl sokat. Csak ujjal pár húzás a vizes sörényen, és kész is vagy.

Nekem speciel még maradt is a csészém alján egy kis olaj. Úgy gondoltam, a hajamon már pont elég van, ezért a maradékkal végigkentem a bőrömet. A kókusztól úgyis puha meg selymes lesz a bőr 😊

3. Végkifejlet

Ezután fogsz egy törölközőt és körbetekered vele a fejed, lehetőleg úgy, hogy ne essen le róla az elkövetkezendő 1-2 órában. Ezután beülsz a meleg szobába és vársz 🙂 Majd ha letelt, akkor legalább 2 samponozással megmosod a hajad. Ha még ezután is olajosnak érzed, mehet egy harmadik mosás. Aztán megszárítod, és tádámm, gyönyörű haj!

Én csak 1 órát hagytam rajta, de ha éppen időmilliomos vagy, rajta hagyhatod addig, amíg tudod. Annál jobb lesz a hatás, több ideje van beszívódni az olajoknak.

***

*Ez a poszt affiliate linkeket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogyha veszel egy terméket a *-gal jelölt linken keresztül, akkor valamennyi jutalékot kapok a vásárlásod után, és ez neked nem kerül plusz költségbe. A blogomon csak olyan termékeket ajánlok neked, amiket én is szeretek, használok, és szerintem te is szeretnéd őket. Köszönöm, hogy támogatod a munkámat!


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top