Hogy fért be ez a sok minden abba a pici táskába? – kérdezték már nem egyszer utazásaim során. Mondhatnám, hogy amúgy varázsló vagyok, de úgyse hinné el senki, úgyhogy maradok inkább a saját kis bevált pakolós praktikáimnál, és így sosincs lehetetlen küldetés, csak majdnem szétrepedésig pakolt kézipoggyász.

A Ryanair és Easyjet egész nagy kézipoggyászokat felenged ingyen a gépeire, a Wizzair 42*32*25 cm-es poggyászainál viszont eléggé trükközni kell. De mostmár sitty-sutty bepakolok bármit bárhova, 4-5 napra, bármilyen évszakban. Eddig Szicília volt a legnagyobb kihívás; Budapestről indultunk mínusz 10-ből, megérkeztünk a 11 fokos, néhanapján kicsit esős Cataniába, az Etnán 1 fok volt és óriási hó, és 16-18 fokban jöttünk el.

Ruhák, cipők

1. Utazós kapszulagardrób

Avagy minden ruha illik egymáshoz. Bármelyik nadrágot felveheted bármelyik pólóval, bármelyik cipővel, és működik. Pár ruhadarabot viszel magaddal csak, de bárhogy variálhatod őket. Utazásnál különösen hasznos az ilyesmi (már ha legalább egy kicsit is érdekel, hogy nézel ki). Korábban már írtam a kapszulagardróbról, Caroline és Lee blogját lehet tanulmányozni a témában. Sőt Caroline-nál van pár bejegyzés pont ilyen utazásos-pakolásos kategóriában is. Nehezebb a helyzet, ha esetleg hivatalos, elegánsabb eseményeken is részt kell venned a kiruccanás alatt. Egy tipikus turistás, pár napos városnézéshez viszont tényleg pár perc alatt összeválogathatók a ruhák.

2. Nem gyűrődő ruhák

A gyűrött ruhák nem a barátaink, vasaló meg már luxuscikknek számít sok szálláson, ígyhát a legcélszerűbb, ha csak olyan ruhákat pakolok, amik nem gyűrődnek.

3. Felcsavart ruhák

Korábban a zacskózás híve voltam. Egy óriási szatyorba behajtogattam az összes ruhát, aztán azt próbáltam egyben betuszkolni valami alkalmatos táskába. Na, ez egy teljesen értelmetlen dolog. Szakítottam a zacskókkal, és áttértem a göngyölgetésre. Összehajtod a ruhákat és felcsavarod őket, így kevésbé gyűrődnek, majd szépen egymásra pakolod. Alvós cucc, farmer, egyáltalán nem kényes dolgok mennek a táska legaljára. Arra rá pedig fokozatosan a többi.

Lisszaboni kövek és a váltócipő

4. Váltócipő

Megszívtam már párszor, mire rájöttem, hogy a váltócipő az bizony kell. Az esőt elkerülni lehet, de nem mindig sikerül. Jó az, ha van egy száraz cipőd is.

5. Zoknit a cipőbe

Hát igen, erre a lépésre is szükség van, ha maximalisták akarunk lenni. Ugye azt mondtam, hogy viszek egy váltócipőt. Ez bizony mindig tele van tömve zoknikkal, illetve esetenként harisnyákkal. Hajtogattam már bele övet is egyébként. Igény szerint más holmik eltüntetésére is használható, ha épp sehol máshol nem akad hely.

6. Pulcsit a derékra

Megszokássá vált számomra, hogy a legvastagabb pulóveremet mindig a derekamra kötöm repülésnél, csak hogy ne foglalja el a táskám felét. A gépen már betuszkolható a fenti tárolóba is, biztonsági ellenőrzésnél meg a poggyászon felül ugyebár bármilyen pulcsi-kabát-sapka-sál gond nélkül átvihető. Ennyit igazán megér a dolog.

7. Télen legyen fűtés

Külön szoktam ügyelni rá, hogy mindegyik szálláson legyen fűtés, ha ősszel vagy télen utazom (vagy bármikor máskor, de hidegebb országba). Spórolunk az alvós ruházattal is, ha nem kell tetőtől talpig eszkimónak öltözni. Ez az olyan európai országokra is vonatkozik, ahol napközben szinte nyár van. Egy őszi Barcelona meg egy téli Szicília is tartogathat meglepetéseket.

A téli Szicília pálmafái

Higiénia, kozmetikumok

1. Törülköző nem kell

MINDIG olyan szállást választok, ahol adnak törülközőt. Ez lehet hostel, hotel, apartman, airbnb, ami épp jön, de legyen benne törülköző, és ne kelljen érte egy centet se külön fizetni. És láss csodát…mennyi-mennyi hely megspórolható ezzel. Ha te esetleg mindenképp ragaszkodsz a saját törülköződhöz, akkor vegyél olyan picire összehajtogathatós verziót.

2. Sampon nem kell

Sose viszek sampont. Normál esetben a hajam boldogan elvan 4-5 napig, ha utazás előtt megmosom. Ha kényszerhelyzet van, tusfürdővel mosok hajat. Problem solved.

3. Minden mini

Mini fogkrém, mini tusfürdő, mini parfüm, mini kontaktlencsefolyadék. A kiürült tusfürdős tubus pedig könnyen utántölthető, ezért nem kell mindig megvenni, elég ha beletöltöd a sajátodat.

Firenzei nyár

4. Makeup nem kell

Egy kompakt alapozóra redukáltam az utazós sminkkészletemet, mert rájöttem, hogy nem használok semmi mást. Kedves utazó lány, szerintem 5 napra neked sincs szükséged nyolc alapozóra, három púderre, kilenc körömlakkra, meg négyféle vízálló spirálra. Szép vagy anélkül is. Pakolj a helyükre inkább hazafele pár hűtőmágnest a mamának meg a papának.

5. Krémek, kencék

Na ez a másik sarkalatos pont a lányoknál. Én egy kis tubusos, saját magam által kevert arcápoló krémet szoktam vinni (5-10 ml), továbbá egy kis üveges természetes olajat (20-50 ml). A lényeg, hogy egy üveg olaj megfelel sminklemosásra, arckrém helyett és testápoló helyett is.

Krémek porciózásához régi kontaktlencse tokokat is használhatsz. Kicsi és praktikus. Annyit pakolsz át a kedvenc krémeidből, amennyire szükséged lehet, nem kell az egész tégelyt magaddal cipelned.

Napfelkelte Lisztferihegyen, a milánói gépünk indulása előtt

Egyéb dolgok

1. Gyógyszer nem kell

Európa országaiban könnyen kivitelezhető, hogy besétálsz egy gyógyszertába, ha fáj valamid. Mivel Európán kívül még nem jártam, így eddig ez a szokás tökéletesen bevált. Tehát nem kell a sok felesleges gyógyszer, csak a helyet foglalja. Kivéve persze, ha kötelező szedned.

2. Ragtapasz

Egyetlen dolog, ami afféle elővigyázatosságból nálam van, az a ragtapasz. Bár szintén megvehető bármilyen gyógyszertárban, de valamiért ahhoz ragaszkodom.

3. Válltáska

Van a táskád, amivel utazol. Ebben tulajdonképpen el kell férnie annak a kisebb méretű táskának is, amivel mondjuk később a városban császkálsz. Ha kényelmes az utazós táskád, persze használhatod azt is városnézésre, de mégiscsak jobb, ha van nálad valami kistáska. Ezt én egy összehajthatós vászontáska segítségével oldom meg. Úgyis gyűjtöm az ilyeneket, majdnem minden országból van egy. Összehajtom, befér a kabát zsebébe, és még a repülőgépen gyorsan előkapva is bele tudom pakolni mondjuk az útikönyvet, ásványvizet, meg persze a derekamra kötött pulcsit is.

Valahol a francia hegyek fölött

4. Kabátzseb

Ó, ha a kabátzseb mesélni tudna. Annyi mindent tuszkoltam már kabátzsebbe az utazások során. Igazi jolly joker. Az összes zsebedet megtömheted mindenfélével, ahelyett, hogy a táskádban foglalná a helyet. Telefontöltő, zsebkendő, minifésű, útikönyv, szuvenír tea, csoki, süti, mágnes, kulcstartók, kavicsok a tengerből. Bármi jöhet, ami nem folyékony. Hidd el, te sem gondoltad volna, hogy a zsebeidbe belefér a fél életed. Kivéve ha fiú vagy, és azt sem érted, minek van a női táska.

5. Ne-hagyd-otthon dolgok

A sok-sok felsorolton kívül ami még biztosan velem jön minden utazásra: papucs (a közös zuhanyzók örömére), fogkefe, fotógép,+töltő, füzet+toll, jó esetben napszemüveg, meg persze a személyi, bankkártya, telefon+töltő, powerbank.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

1 thought on “Utazás kis kézipoggyásszal

Hozzászólnál?

Back to Top