A kávéspohár-probléma azóta kezdett el nagyon zavarni, mióta Észak-Amerikába költöztem. Ha kilépek az utcára, minden második ember szorongat a kezében egy eldobható poharat. Kukákban, áruházak polcain, kirakatok ablakában, utcasarkokon, metróalagútban félig megivott, szívószálas, papír és műanyag poharas üdítők, turmixok és kávék hevernek szanaszét.

Itt Montréalban ugyanis 4 millió eldobható poharat használnak el HETENTE.

Egész Kanadában évi 5 milliárd kávét kérnek elvitelre, az USA-ban pedig évi 120 milliárd eldobható pohár landol a kukákban (vagy a kukák mellett).

Sajnos magyarországi adatokat nem találtam a témában, pedig érdekelne, ott mennyi az annyi. Feltételezhetően ott a sörös korsók vezetnek a kávés poharakkal szemben.

Az USA és a „kávé elvitelre” kultúra

Eddig csak párszor jártunk az USA-ban (csak a keleti parton), de egy kávézót sem találtunk jártunkban-keltünkben, ahol porcelán vagy üveg pohárban kaptam volna kávét. Étteremben igen. De kávézóban nem, annak ellenére, hogy a helyszínen, asztalnál ülve fogyasztottam el. Sikeresen berendezkedtek az elviteles kultúrához. Nincs bögre, nincs tányér, nincs evőeszköz, nincs mosogatógép, nincs mosogatóember se. Semmi nincs, csak borzasztó sok szemét, ami se nem újrahasznosítható, se nem komposztálható.

Az a bizonyos finom kávé a nemzeti parkban

Kávét szerettem volna inni, anélkül, hogy órákig kelljen bolyongani egy normális bögrés kávézóért. Végül elhasználtam kb. három darab papír poharat feleslegesen. Mivel másfél éve tudatos hulladékcsökkentő vagyok, rosszul éreztem magam emiatt. Washingtonban ráadásul nagyon rossz kávékat ittunk, így duplán triplán megbántam, hogy valaha is kikértem őket.

Szóval pár ilyen amcsi kiruccanás után jobban fel kellett készülnünk. Panzi vett magának egy hordozható kávésbögrét. A következő utunkon már ebbe kértük a kávét. Maine-ben, egy nemzeti parkban amerikai viszonylatokhoz képest nagyon fincsi kávét találtunk, úgyhogy három napig oda jártunk vissza a hordozható bögrénkkel. Persze egy bögre kevés két embernek, szóval inkább én is vettem egyet. Végre nem kell félnem attól, hogy utazásaink során feleslegesen termelek egy csomó szemetet, mert egyes kávézók képtelenek nekem bögrét adni.

 Szóval mi a baj az eldobható poharakkal?

Az eldobható papír poharakkal az a probléma, hogy nem dobhatjuk őket a szelektív kukába.

Sajnos a szeméttelepen végzik. A pohár belsejében van egy műanyag réteg, amit irtó bonyolult leválasztani a papír rétegtől. Észak-Amerikában csak három darab erre alkalmas gép van. Környezeti szempontból sem ideális ide-oda furikázni a használt poharakat. Továbbá költséges és időigényes, ezért senki sem hasznosítja újra őket még akkor sem, ha véletlenül a szelektív kukába kerültek. A Starbucks tavaly kísérletezett a kávéspoharak újrahasznosításával, de ehhez el kellett küldenie jó messzire a szétválasztó üzembe a poharakat, majd innen a papír rész átutazott egy másik üzembe, ahol újra pohár lett belőle, innen pedig továbbutazott egy újabb üzembe, ahol logót nyomtattak rá.

A műanyag pohár sem indul jobb esélyekkel. Kanada például nem áll túl jól műanyagok újrahasznosításával. Jelenleg a keletkező műanyag szemét kb. 10%-át tudja újrahasznosítani. A műanyag poharak egyrészt koszosak, és beszennyezik a papír szemetet is, ha esetleg bedobják a szelektív kukákba, másrészt ha olyan típusú műanyagból készülnek, ami nem újrahasznosítható, akkor szintén a szeméttelepre kerülnek.

Csak viszonyításként megjegyzem, Európában 42% a műanyag újrahasznosítási átlaga.

Újdonsült Contigo kulacsom, ami a legkisebb válltáskámba is befér

Alternatívák a kávézóknak

A kávézóláncok világszerte törhetik a fejüket (már amelyiket érdekli), mi lenne a legalkalmasabb alternatíva. Szóba jöttek a visszaváltható poharak, a növényi rostokból készült, komposztálható poharak, illetve az is, hogy a vásárlókat árkedvezménnyel veszik rá, hogy a saját, hordozható bögréjükbe kérjék a kávét. Itt Kanadában tudtommal nem találtak még fenntartható megoldást. Németország viszont például a visszaváltható poharaival hódít Freiburg városában, ahol a helyi kávézók nagy része használja a FreiBurgCup-ot. 1 Eurós letétet kell fizetni a pohárért, és 100 kávézóba visszavihető.

Kép forrása: https://zerowasteeurope.eu

Alternatívák a kávéfogyasztóknak

Ha gyakran veszel kávét elvitelre, zavarnak az eldobható poharak, de nincs kedved megvárni, míg a kedvenc kávézód bevezet valami környezetbarát megoldást, akkor annyit tehetsz, hogy beruházol egy hordozható bögrébe vagy egy kisebb termoszba. Amint ez megvan, már csak arra kell figyelned, hogy bedobd a táskádba reggelente. Sokféle hordozható bögrét lehet kapni: bambuszt, műanyagot, kerámiát, üveget, fémet. A bambuszról olvastam, hogy nem ideális forró italokhoz, tehát azt nem javaslom. A legeslegolcsóbb bögre díját pedig az IKEA nyerte el, ezzel a kis háromdecis pohárkával.

Kép forrása: https://www.urbanoutfitters.com
Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top