Valamikor régen írtam egy blogbejegyzést azzal a címmel, hogy Inspiráló bloggerlányok Európából. Nos, a mai posztban is inspiráló nőket gyűjtöttem össze nektek, ezúttal nem csak Európából. Olyanokat, akiket Youtube-on követek, és fenntartható divat témában készítenek videókat. Amellett, hogy inspirálnak, tanítanak, szórakoztatnak, még az angolt és a különböző akcentusokat is gyakorolhatod velük 🙂

Naja Sierra

Legújabb kedvencem a dán Naja, aki Svájcban él, és minimalista ruhatárat tart fenn. Videóiban tanácsokat ad a kevés, de minőségi ruhából álló gardrób felépítéséhez, fenntartásához, stílusunk megtalálásához, és a vásárlási kényszer legyőzéséhez. Komolyan veszi a cost per wear (ár/viselet) tényezőt, ami azt az árat jelenti, amennyibe a ruhadarab egyszeri viselése kerül. Ha lebontod egy termék árát annyi alkalomra, amennyiszer viseled, kapsz egy összeget. Ez a cost per wear. Ha például van egy 10 ezres nadrágod, amit 10-szer hordasz, akkor a cost per wear = 1000 Ft, de ha már 100-szor hordod, akkor csak 100 Ft.

Naja vezet egy listát arról, hogy melyik ruháját hányszor viseli, így mindről tudja, hogy mennyibe kerül az egyszeri viseletük. Minél jobb minőségű a ruha, annál többször tudod viselni, és így alacsony összegeket kapsz a végén. A cost per wear tényezőről mi is beszéltünk a podcastunk fenntartható divatról szóló epizódjában.

A hideg színtípusba tartozók vannak előnyben, ha Naja stílusát szeretnék követni, ugyanis ő abszolút csak hideg árnyalatokat használ; feketéket, fehéreket, kékeket, szürkéket, de olykor egy-egy halványrózsaszín vagy hideg bézs is megjelenik a palettájában. Sőt, még egy hideg árnyalatú narancssárga pulcsit is látunk rajta.

Signe Hansen – Use Less

A szintén dán Signét már nagyon régóta követem. Mióta anyuka lett, kevésbé aktív Youtube-on, de ha posztol valamit, akkor azonnal megnézem 🙂 Stílusa letisztult, minimalista, és egyébként eléggé hasonló, mint Najáé. Le se tagadhatnám, hogy rajongója vagyok a skandináv stílusnak.

Nagyon-nagyon szeretem Signe kapszulagardróbos tartalmait, na meg a vlogokat. Amellett, hogy blogot ír és videózik, stílustanácsadóként is dolgozik. Angol nyelvű, online kurzusaira itt tudsz jelentkezni, ha szívesen vennél egy kis segítséget a stílusod megtalálásához, vásárlási szokásaid megváltoztatásához, selejtezéshez, stílustrükkökhöz, vagy ahhoz, hogyan viseld gondját a ruháidnak.

Alyssa Beltempo

Kitörve a skandináv minimalizmusból, az olasz felmenőkkel rendelkező, Kanadában élő Alyssa egy kicsit más stílust képvisel. Stílusát leginkább klasszikusnak, elegánsnak, nőiesnek nevezném, de videóiban szeret játékosan öltözködni, variálni a minimalistát a bohóval, a romantikussal. Kever színeket, fazonokat, anyagokat. Jelmondata az “Öltözködj a szekrényedből”, amit én is hangoztatok időről időre. Mert amíg a saját, már meglévő ruháiddal kreatívkodsz, addig sem veszel új ruhákat, és így a legfenntarthatóbb az öltözködésed.

Alyssának sok videója szól arról, hogy a már meglévő ruháit hogy variálja, és hogy állít össze mindenféle stílusoknak megfelelő outfiteket. Emellett támogatója a használt ruháknak és cipőknek, mivel ez a második legfenntarthatóbb dolog amit tehetsz, azután, hogy a szekrényedből öltözködsz.

Van egy workshopja is, illetve egy “Öltözködj a szekrényedből” virtuális stílustanácsadást is vásárolhatsz tőle. A Zoomon keresztül tartott, 1 órás stílustanácsadásban Alyssa segít neked a ruháid párosításában, outfitek összeállításában.

Ja, és a slow fashionnel kapcsolatos hírlevelét is szívből ajánlom 🙂

Justine Leconte

A francia Justine jelenleg Németországban él, és van egy saját fenntartható divatmárkája. Leginkább azokat a videóit szeretem, amikben rossz és jó minőségű ruhákat hasonlít össze, és elmagyarázza, megmutogatja, mire figyeljünk a vásárlásnál, azaz hogyan vegyünk jó minőségű ruhákat. Aktuális trendekről, színtípusokról is szokott beszélni, sőt még a zöldre festésről is. Az öltözködésen kívül újabban életmód témában is tevékenykedik, csatornáján előfordulnak produktivitással, motivációval kapcsolatos tartalmak is.

Patricia The Small Wardrobe

A két Youtube-csatornával rendelkező ausztrál videós a legminimalistább a listámon. 10-15 perces videóinak középpontjában elsősorban a kevés, de jó minőségű darabokból összeállított gardróbja áll. Emellett találunk nála összefogóbb, minimalizmusról szóló tartalmakat is. Újonnan létrehozott csatornája is a minimalista stílusrólt célozza meg, viszont ott csak ezzel foglalkozik, nincsenek mellette egyéb témák.

Patrica létrehozott egy online kurzust is nemrég, amely abban segít, hogy hogyan öltözz stílusosan kevesebb ruhával, hogyan építsd fel a számodra tökéletes ruhatárat.


Leave a Reply

Back to Top