Már 2015-ben a bullet journal módszerrel volt tele az internet. Én azért csak most írok róla, mert most telik be az első bullet journalöm. Emellett még év vége is van, és ez bizony az új naptárak beszerzésének ideje.

Ryder Carroll, aki egy New York-i dizájner, évekkel ezelőtt alkotta meg magának ezt a naplózási módszert, amely segített neki produktívabbnak, rendszerezettebbnek lenni.

Nekem abszolút bevált, hogy a fejemből kiírok mindent, ami csak kavarog benne. Ha a gondolataim, feladataim a papíron figyelnek, utána az agyam ráér mással is foglalkozni, például új ötletek kitalálásával. Olyan ez, mint a selejtezés.

Persze, ugyanezt megtehetném egy online naplóban is. De nekem, meg a többi papírkedvelőnek „az nem ugyanolyan„.

Napi kérdés: Ti hogy ejtitek a bullet journalt?

Én egy időben mindig bullet zsurnált mondtam, pedig tudtam, hogy nem helyes. Azóta próbálok figyelni, hogy jól ejtsem. Persze, a zsurnál egy nagyon szép francia szó, csak a bullet mellett furán hangzik.

Igen, én a díszítgetős csapatba tartozom

Mivel ez egy új téma a blogon, vacilláltam, hogy kezdő journalözőket célozzak-e meg vele, vagy csak a tapasztalataimat írjam le. Végül írtam tippeket kezdéshez is, amellett, hogy elmesélem, én hogyan és mire használom a naplót.

Az eredeti bullet journal rendszer

A Carroll-féle napló a következőket tartalmazza: tartalomjegyzék, éves tervező, havi tervező, napi tervező, gyűjtemények.

Ha még esetleg új vagy a témában, kezdetnek ajánlom ezt a videót, melyben Carroll szemlélteti a rendszerét:

Kinek jó a bullet journal?

  • Annak, aki nem szereti a nyomtatott naptárak beosztását vagy kinézetét, se az online naptárakat
  • Annak, aki post-itekre és cetlikre írja a gondolatait, de amikor valamelyiket keresi, sosem találja
  • Annak, aki nem szeretne határidőnaplót venni, de valahol otthon kallódik egy üres füzete, amit használhat erre a célra
  • Annak, aki szeret papírra írni mindenféle tollakkal és filcekkel
  • Annak, aki szeret alkotni, rajzolni, dekorálni, kreatívan tervezni
  • Annak, aki szeret listákat írni, és szeretné, hogy egy füzetbe beleférjenek a listái meg a heti teendői is
  • Annak, aki szeretne egy kicsit lassítani. A mindfulness avagy tudatos jelenlét és Slow életmód terjedésével nem kérdés, hogy van létjogosultsága a kézzel írt naplóknak. A naplóírás része lehet a reggeli és/vagy esti rutinodnak, az énidődnek, az önismereti folyamatnak, a befelé figyelésnek.

Ha tetszik ez a cikk, extra írásokért,
letölthető tervezőkért és bakancslistákért
látogass el a Patreon-oldalamra!


Mivel lehet dekorálni?

Meghagyhatod a naplód teljesen minimalista dizájnját, de ha mégis inkább kreatívkodnál és rajzolgatnál kicsit, többfelé is indulhatsz. Használhatsz magazinból kivágott képeket, kinyomtatott képeket, matricákat, washi tape-et, filcet, színes ceruzát. Ha emlékmegőrzés is szóba jöhet, akkor lehet ragasztgatni belépőjegyeket és egyéb, útközben gyűjtött papír apróságokat. Inspirációhoz tudom ajánlani a Pinterestet és Instagramot, ahol #bujo és #bulletjournal hashtagekre rákeresve több millió kép között böngészhetsz.

Arra figyelj, hogyha filceket használsz, a füzetpapír legyen elég vastag. Én egy ponthálós Nuuna noteszt használok, és összességében elégedett vagyok a papír minőségével. Néha átütnek az ecsetfilcek, de nem szokott nagyon zavarni. Ezen a heti tervezőn pont látszik, ahogy átütnek az előző oldal kis filcpöttyei:


Tippek az elkezdéshez

Ahhoz, hogy te is elkezdd a bullet journalözést, nem kell rajztehetséggel meg tengernyi matricával rendelkezned. Díszítés nélkül is tökéletesen ellátja feladatát. Persze, ha te pont az alkotás részét szeretnéd élvezni, akkor hajrá!

  • Kezdd el bármilyen füzettel, amit otthon találsz. Előny, ha kockás, de sima és vonalas is megteszi. Így a maximalizmusod kicsit lenyugszik, és nem az van, hogy nem mered elkezdeni a szép füzetet, nehogy elrontsd. Nálam legalábbis így működött.
  • Gondold át, milyen listák és milyen elrendezések jöhetnek szóba. Írd le az ötleteidet. Ha nem jut eszedbe semmi, akkor tartsd magad a Carroll-féle elrendezéshez és később kitalálod a többit.
  • Ceruzával rajzold meg először. Sőt, írhatsz is bele ceruzával egy ideig, ha attól nyugodtabb vagy. És ha már úgy érzed, biztos vagy az elrendezésben, a következő hetet rajzolhatod tollal is.
  • Ha elrontottál valamit, ne ess kétségbe! Ki lehet javítani. Lehet rá ragasztani matricát, lehet rá filccel rajzolni, színezni, lehet rá ragasztani washi tape-et. És persze a jó öreg hibajavító is segíthet.
  • Egy hetet rajzolj csak meg először. A havi terveződ már megvan, a heti tervezőből elég egyszerre egy is. Nem kell rögtön kitalálni mindent. Rajzold meg kezdetnek az adott hetedet. Utána már okosabb leszel, hogy mit formáznál máshogy a következő héten.

Miért kezdtem el a bullet journalt?

Mert az aktuális határidőnaplómban nem volt elég helyem ahhoz, hogy listákat írjak és jegyzeteljek.

Egy kis alakú, A6-os Slow antihatáridőnaplót használtam akkoriban. Kedves kis naptár, és nagyon inspiráló is. Na, engem olyannyira inspirált, hogy hirtelen rengeteg dolgot szerettem volna feljegyezni, de nem volt hova. Igaz, pár üres oldalt azért tartalmazott a Slow is, de ez mit sem ért. Listákat akartam.

Tavaly októberi tervezőm, még a kockás füzetben

Úgyhogy az egyik fiók mélyéről előkotortam egy régi A5-ös, kockás füzetet, és a listáimat elkezdtem abban vezetni. Szerettem volna, ha egy helyen van minden, így rajzoltam pár kezdetleges heti és havi tervezőt is a füzetbe. Végül teljesen átszoktam rá, mert élveztem, hogy végtelen hely áll rendelkezésemre, és hogy kényem-kedvem szerint tervezhetek és dekorálhatok. Szeretem, hogy akár hétről hétre is változtathatom a beosztást, a kinézetet, vagy a listákat.

Mikor betelt a kockás, vettem egy szép ponthálós füzetet. Addigra már legalább volt némi fogalmam arról, hogy is kéne kinéznie egy ilyen naplónak.

Hogyan használom a bullet journalt?

A jelölésrendszert, tartalomjegyzéket, éves tervezőt én nem használom, mert nincs rá szükségem. Viszont használok havi tervezőt, napi tervezőt, illetve tematikus listákat.

Havi tervező

Két oldalas havi naptárakat szoktam rajzolni, változó dekorációval. A naptár mellett elfér egy havi „to do” lista, illetve alatta általában feljegyzem a könyveket, melyeket elolvasok a hónapban. És ha még valahol elfér, a hónap fontos momentumait is felírom.

Heti és napi tervező

Próbáltam már többféle elrendezést. Most épp a függőleges jön be. Nemrég rátaláltam az amerikai Happy Plannerre. Tetszettek a függőleges elrendezésű naptáraik, ezért elkezdtem magamnak olyat rajzolni.

A heteimet két oldalasra tervezem. Mellette a heti „to do” lista szerepel. Ezt általában vasárnap este szoktam összeírni, és mindenféle olyan teendőket tartalmaz, amelyek nem köthetők naphoz. Hét közben kialakul, hogy melyiket mikor tudom elvégezni. Akkor beírom az adott naphoz is. Ha nem végeztem el, átírom következő hétre, de nem nyilazgatok, mint Carroll.

A heti tervezőm tartalmaz még egy olyan részt, hogy „Mit szerettem ezen a héten”, de hívhatjuk heti hálanaplónak is. Ide feljegyzek mindent, aminek örültem, ami tetszett, ami felvidított. Leírni is jó, visszaolvasni is.

Az előre tervezésen kívül emlékmegőrzésre is használom a naplót. Ezt igazán nem viszem túlzásba, csak néha még utólag beírok pár fontosabb történést a napokhoz.


Ha tetszik ez a cikk, extra írásokért,
letölthető tervezőkért és bakancslistákért
látogass el a Patreon-oldalamra!


Tematikus gyűjtemények/listák

A listáim most épp így néznek ki:

  • Utazós bakancslista
  • Utazásokhoz csomaglista
  • Évszakonkénti bakancslista
  • Milyen könyveket szeretnék elolvasni?
  • Milyen ruhát kell beszereznem a következő szezonra?
  • Takarítási lista
  • Szokásnapló (habit tracker)
  • Hangulatnapló (mood tracker)
  • Bloghoz cikkötletek
  • Blogstatisztika
  • Gardrób-kihívások tervezése
  • Receptötletek

A szokásnaplóimban nagyon szeretem ikszelgetni naponta, hogy milyen tevékenységeket végeztem el aznap. Mindig motiválnak, szóval ezek állandó részét képezik a hónapoknak. Jelenleg ezeket tartalmazzák: sport, séta, blog, rajz, francia.

A hangulatnaplót meg leginkább csak azért vezetem, mert szeretem megrajzolni és kiszínezni.

Pár listát újonnan vezettem be, de például a bakancslistákat már évek óta írogatom.


Kapcsolódó cikk a Patreonon

Íme az idei fekete papíros naplóm! Hogyan és mire használom?

2024.01.14.

Minden év novemberében elkezd motoszkálni a fejemben a gondolat, hogy mégis milyen határidőnaplót szeretnék az új évre. Idén, hasonlóan a 3 évvel ezelőttihez, ismét egy fekete papíros füzetre esett a választásom.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

1 thought on “Bullet journal tapasztalataim és tippek kezdőknek

Hozzászólnál?

Back to Top