A fenntartható karácsony jegyében több lehetőségünk is van, ha még mindig nem szimpatikus a minden évben elsütött „Idén nem ajándékozunk!” megállapodás.

Készíthetünk saját magunk valamit, vagy kutathatunk másodkézből származó tárgyak után. Ajándékozhatunk közös élményeket, illetve a helyi tervezők, kézművesek termékeit is érdemes végigböngészni.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem nektek pár, általam kedvelt magyar márkát, akiktől bájos kis apróságokat vásárolhattok a fa alá.

Gyertya

Bevallom, évek óta az egyik kedvenc ajándékom a gyertya. Adni is, kapni is szeretem. A téli időszakban extra mennyiséget képes vagyok elhasználni belőle, törekedve az igazi hygge hangulatra minden este. Mióta fenntartható életmódra váltottam, gyertyából is próbálok szójaviaszból vagy méhviaszból készültet vásárolni. Illetve, maradékokból vagy méhviasz tömbből is szoktam gyertyát önteni. De ha te nem érzed magadban az erőt, hogy a tűzhely mellett álldogálva öntögesd a viaszokat kis tégelyekbe, akkor szerencsére több magyar márka kézzel készített gyertyája közül válogathatsz.

A Peony és a GreenWay szójaviasszal és természetes illóolajakkal dolgozik. Igazán szemrevaló illatgyertyák születnek náluk. Tavaly az adventi gyertyáimat a Peony-tól rendeltem. A GreenWay-t még ugyan nem próbáltam, de ami késik, nem múlik.

Füzet, naptár

Ha a megajándékozott olyan írószermániás, mint mondjuk én, akkor bizonyára örülne egy füzetnek vagy naptárnak.

Egy Papetri határidőnaplót és egy Slow anti-határidőnaplót már elhasználtam az évek során, és folyamatban van egy Malinovka vázlatfüzet feltöltése is. Ez utóbbit afféle scrapbookként használom, utazások emlékeit gyűjtöm benne. Imádom a minimalista stílusát és a minőségi lapokat. De persze a macskás határidőnaplóért és az élménygyűjtő füzetért is jár a plusz pont a tervezőnek.

Ha szeretnél emailben értesülni az új blogbejegyzésekről, iratkozz fel!


A DOT for You-val évek óta szemezek. Venni még nem vettem semmit tőlük, de mindenképp ezen a listán a helyük. Ők is a minimalista vonalon mozognak. Naptáraiknak és ponthálós füzeteiknek különösen csinos, ezüst vagy arany fóliával nyomott borítója van. A ponthálós darab tökéletes bullet journal-höz.  

Ékszer

A fenntartható divat fontosságát már egy korábbi bejegyzésemben hangsúlyoztam. Említettem azt is, hogy míg a ruhatáram nagy része second hand ruhákból áll, a kiegészítőimet szeretem helyi tervezőktől beszerezni.

Tehát ezen a listán csak olyan ékszertervezők szerepelnek, akiktől legalább egy terméket már vásároltam, így boldog tulajdonosként, nyugodt szívvel tudom őket ajánlani:)

Leginkább a fülbevalókért rajongok, ezért az itt felsorolt márkák mindegyikénél gyakoriak a csodaszép fülbevalók. De ne aggódjatok, kapni náluk nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket, sőt némelyiknél egyéb kiegészítőket is.

A Stampp sárgarézből készült termékeivel évekkel ezelőtt találkoztam először az Allee-ban, ahol ideiglenes standjuk volt a karácsonyi szezonra. Akkor még a tervező, Schall Eszter nevén futott a márka. Aznap egy rókás nyaklánccal tértem haza. Párszor már sikerült leszakítanom magamról egy-egy óvatlan mozdulattal, de eddig mindig össze tudtam szerelni. A rókán kívül mindenféle állatkás mintával találkozhatunk náluk, többek között cicával, szarvassal, nyuszival. Ezenkívül egyéb minták is előfordulnak, például ananász vagy bolygó.

A Personal Perception sárgaréz fülbevalóiba hamar belezúgtam. Választani persze nem tudtam, ezért kettőt is vettem. De mindkettőt hordom, úgyhogy semmiképp sem döntöttem rosszul. Mivel azonos kollekció részei, néha aszimmetrikusan is szoktam párosítani őket. Az egyik egy szimpla karika-fülbevaló, amit a korábbi, 10×10 gardróbkihívásos cikkemben már láthattatok, a másik egy icipicit karakteresebb. A réz mellett egyébként üvegből, fából és szénből készült modellek is megtalálhatók náluk.

A Delacier alapvetően extravagáns márka, de lehet találni letisztultabb darabokat is. A termékek acélból és bőrből készülnek. Én egy mini méretű, ezüst színű PETU fülbevalót választottam magamnak tavaly egy bemutatótermi látogatás alkalmával. A Personal Perception fülbevalóhoz hasonlóan, ezt is hordtam a gardróbkihívás során.

Kincses Zsanett betonból készít fülbevalókat és nyakláncokat. A geometrikus formák és pasztell színek kedvelőit könnyen rabul ejthetik az imádnivaló kollekciók. Én a WAMP-on találkoztam a márkával először. Akkor egy pici, rózsaszín háromszög fülbevalót vettem, később pedig visszatértem egy nyakláncért is.

the Mama Kin fülbevaló

A the Mama Kin arannyal és rozé arannyal bevont ékszereiről híres. Bár az oldalukon bóklászva néha szembejöhet pár ezüst darab is. A letisztult, nőies vonalak uralják a termékpalettát, de emellett helyet kapnak barokkos, fehér gyöngy fülbevalók és nyakláncok is. Engem a hullámos fülbevalójuk varázsolt el tavaly télen. Ez az a darab, amit még Montréalban is megdicsértek az egyik kávézóban.


Kapcsolódó termék a Patreonon

Karácsonyi bakancslista bingó 2023

2023.12.12.

Készítettem egy új karácsonyi bakancslistát! Fenyőfa, kandalló a háttérben, tea és könyv a kézben, kutyus a fotelben. Az a pillanat ihlette a dizájnt, amikor a decemberi hajtásban találunk valahol az időbeosztásunkban pár órácskát, amit magunkra fordíthatunk. Amikor leülünk egy könyvvel, és csak élvezzük a csendet, nyugalmat, a pihenést.


Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top