Másfél éve vetettem bele magam a zero waste témába, és azóta folyamatosan próbálok egyre kevesebb és kevesebb szemetet termelni. Nem mondom, hogy pikk-pakkra megy minden rögtön, de lelkesedésem mit sem csökkent azóta, úgyhogy nincs megállás.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem 10 olyan terméket/termékcsoportot, amit én már nem veszek meg többet. És persze azt is leírom, miket használok helyettük. 

Műanyag flakonos üdítő és víz

Az első lépéseim között volt, hogy lemondtam a műanyag flakonos üdítőkről és vízről. Korábban is csapvizet ittam otthon, de útközben előszeretettel vásároltam fél literes vizeket, smoothie-t, gyümölcslevet. Egy éve beszereztem egy üvegkulacsot, amit csapvízzel megtöltök, és magammal viszem szinte mindig. Azóta egyszer sem vettem műanyag palackos vizet, sem üdítőt. Egyszer-kétszer előfordult, hogy bubis víz kellett a nyári fröccsözésekhez, de olyankor is üvegest választottam.

Eldobható kávés bögre

Hordozható kávés bögét vettem, hogy ne kelljen többet eldobható poharat használnom. Írtam már egy bejegyzést ebben a témában, itt találjátok.

Tusfürdő és folyékony szappan

Több mint egy éve vettem meg az utolsó tusfürdőmet és folyékony szappanomat. Helyettük kézműves szappanokat használok fürdésre és kézmosásra is. Helyi márkáktól szerzem be őket, és figyelek arra is, hogy pálmaolaj-mentesek legyenek, ezen kívül, hogy ne legyenek műanyagba csomagolva. Még ezekkel a kritériumokkal is több márkából válogathatok, szóval nekem ez így bevált. Budapesten a Pom-pom volt a kedvencem, Kanadában pedig a Savonnerie des Dilligences.

Vattakorong

Ezeket leginkább a szemsmink eltávolítására használtam, de mióta kiköltöztünk, alig sminkeltem a szemem. Átszoktam a rúzsra, az lejön magától is. Így még időt is spórolok:) Arcot mosni a kis kézműves szappankáimmal szoktam, ahhoz pedig nem is kell vatta. Pár darab mosható, pamut korongot beszereztem még korábban, úgyhogy amikor épp szükségem van rá, azokat tudom használni. Eldobható vattát már legalább 4 hónapja nem vettem, és nem is szeretnék többet.

Zacskós kenyér

Montréalban nem kapni csomagolásmentesen kenyeret a boltban. Legalábbis ahova mi járunk, ott ilyen opció nincs. Mindegyik be van csomagolva. A bagett papírba, a kenyér műanyagba. Minden más pékáru is csak csomagolva kapható. Rosszul éreztem magam, hogy ennyi papírt meg műanyagot elhasználok a kenyerek miatt, tehát azóta a szemközti pékségbe járunk saját szütyővel. Abszolút működőképes a rendszer. Finom a kenyér, csomagolva sincs, a helyieket is támogatom, és még közel is van. Már egy ideje tervezem, hogy kipróbálom a kenyérsütést is…

Pamut szütyőt már nagyon sok helyen lehet kapni. Én annó a ZöldBoltból rendeltem őket, a Sorting Bagsnél pedig mindenféle cuki mintásat tudsz beszerezni. Nagymamám is varrt párat régi párnahuzatokból. Igazán egyedi vagyok errefelé a kék pöttyös párnahuzat-szütyőimmel:)

Csomagolt zöldség és gyümölcs

A friss zöldségeket és gyümölcsöket műanyag nélkül veszem. Ez a boltban is könnyen kivitelezhető, de kb. 2 hetente járunk piacra is, ahol kapok málnát, cseresznyét, áfonyát, koktélparadicsomot műanyag nélkül. Ezeket a boltban csak csomagolva kapnám meg sajnos. A piacra úgy járok, hogy viszem a szütyőimet, dobozaimat, és abba pakolok mindent. Van egy vízálló zsákom is a Kiwibagstől. Levet eresztő zöldségeknél és gyümölcsöknél kifejezetten hasznos.

Csomagolt tészta, rizs, kávé, tea…

Van egy csomagolásmentes bolthálózat, aminek egyik boltja viszonylag közel van hozzánk, így száraz terményekért oda járok havonta egyszer. Óóóóriási a választék. Ide is mindig a szokásos „befőttes üveg-dobozok-szütyők” trióval érkezem. Olyanokat szoktam venni, mint rizstészta, köles, fűszerek, méz, helyben őrölt kávé, mogyoróvaj, mandulavaj, szálas tea, szódabikarbóna, mosódió, aszalt gyümölcsök, magvak, lencse, sárgaborsó, kókuszreszelék, gabonapehely, zab, matcha tea, zöldség chips. Lehet kapni liszteket is, meg százféle rizst és babot, meg még ezen kívül is ezer dolgot. Szóval a piaccal meg ezzel együtt már remek vega fogásokat tudok itthon összedobni anélkül, hogy egyetlen műanyag vagy papírcsomagolást a kukába kellett volna dobnom.

Budapesten a piacokon kívül a Ligeti Boltban és a Nepazarolj-ban is tudtok csomagolás nélkül vásárolni.

Műanyag szivacs és rongy

Mikor beköltöztünk, sürgősen szükségem volt szivacsra, hogy tisztára suvickoljam a lakást, de a közeli drogériában csak műanyaból készültet találtam. Azt akkor és ott megvettem, de azóta figyelek rá, hogy többet ne kelljen. A mostani szivacsom cellulóz és kókuszrost keverékből készült, a rongy is cellulózból. Mindkettő komposztálható. Ezzel le van tudva a kézi mosogatás és a takarítás. Sőt, a rongyokat rá tudom tenni a lapos felmosómra is. Így még felmosni is tudok vele, anélkül hogy pluszban kellett volna vennem egyéb eldobható rongyokat. A portörléshez egy kidobásra ítélt régi pamut pólót használok, és így még a mikroszálas törlőkről is leszoktam.

Magyarországon a Hulladékmentes.hu-n lehet kapni luffa szivacsokat és lebomló anyagból készült törlőrongyot is, meg egyébként egy csomó hasznos dolgot a zero waste háztartásodhoz.

Öblítő

Már 8 éve is volt egy próbálkozásom az öblítő elhagyásával, mivel a legtöbb kemikáliától kiütéseim lettek. Ecetet és illóolajat használtam már akkor is, aztán egy időre áttértem a bio öblítőkre. Most pedig újra az ecethez. Sajnos olyan boltot még nem találtam itt Montréalban, ahol újratöltik nekem az ecetet, szóval ideiglenes megoldásként a létező legnagyobb kiszerelést szoktam megvenni belőle, ezzel is csökkentem a csomagolás mennyiségét. Az ecet a mosógépnek is jobb, a környezetnek is, a bőrömnek is, sőt még olcsóbb is. Mosásonként 0,5-1 deci ecetet beleborítok az öblítős rekeszbe, mellé még esetleg 5-10 csepp illóolaj és kész is. A ruháknak nem lesz ecetszaga, ettől nem kell félni.

Budapesten a Nepazarolj-ban lehet kapni ecetet kimérve.

Tubusos fogkrém

A tubus tulajdonképpen egy nagyon gazdaságtalan megoldás. Arra játszik minden cég, hogy a fogkrém fele úgyis benne marad, mert nincs türelmed kinyomkodni, és akkor gyorsan rohansz többet és még többet venni. Néhányszor szétvágtam a tubust és az utolsó cseppet is kikapartam belőle, de ez nagyon macerás. Másrészt a fogkrémes tubusok nem újrahaszosíthatóak, tehát boooorzalmasan sok szemét termelődik világszerte ebből is.

Én inkább áttértem az üveges kiszerelésre. Találtam egy kanadai márkát, aki 60 ml-s üvegekben árulja a fogkrémeit. Az üveget könnyen újra tudom használni. Ezekben fogok például fűszereket vásárolni. Emellett tökéletesen alkalmasak apróságok tárolására és rendszerezésére, sőt még házilag készített krémeknek vagy gyertyáknak is jók.

A Hulladékmentesen találtam egy üveges fogkrémet, de ha van kedved, házi receptekkel is próbálkozhatsz. Például ezzel itt.

***

A hulladékcsökkentés egy hosszú folyamat. Ha te is belekezdenél, próbálj valami apró lépéssel indítani, amit könnyen be tudsz építeni a napjaidba. Nem kell rögtön óriási áldozatokat hoznod. Nézd más szemmel a boltok kínálatát. Mit tudnál máshogy megvenni? Tegyél meg egy lépést. Aztán tegyél meg még egyet. Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs visszaút:) Minden egyes nap büszke leszel magadra, hogy ma is tettél valamit a Földért.

Tetszett a poszt? Extra cikkekért és letölthetőkért iratkozz fel a Patreonomra!
Become a patron at Patreon!

Hozzászólnál?

Back to Top