Mint kiderült, elég olvasottak a természetes arc- és testápolásos bejegyzéseim, ezért úgy gondoltam, írok egy amolyan összefoglalót a témában. Szintén saját tapasztalatok alapján, of course.

face2.jpg

Tehát főszerepben az arc, amit én csak és kizárólag természetes olajokkal, virágvizekkel és vajakkal ápolok. Igen, abszolút furcsán hangozhat, de nem használok éjszakai krémet, nappali krémet, sminklemosót, tonikot, bolti arcmaszkot, bolti arcradírt, ecsetelőt, meg ki tudja még mennyi mindent kapni… Évek óta nem figyelem a boltok ilyesféle kínálatait.

De ha te is elkezdesz természetes olajokat használni, a bőröd előbb-utóbb meghálálja, és rájössz, hogy tulajdonképpen nincs is szükséged semmi bolti kencére. Persze meg kell találnod azt, amit a te bőröd legjobban szeret, és ehhez bizony utána kell olvasni, meg kísérletezgetni. Nem kell egyszerre beszerezni a világon fellelhető összes olajat, elég ha kezdésnek veszel mondjuk egy jojobát/mandulát, olívát, meg shea vajat. Most nem részletezem külön, melyik bőrre milyen olajat ajánlok, de lehet, hogy egy későbbi bejegyzést majd ennek szentelek:)

Viszont azt leírom, hogy a magam vegyes bőrére jelenleg miket használok előszeretettel. Ez persze későbbi tapasztalatok alapján változhat, most is tervezem sok-sok új olaj beszerzését.

macadamia_nut.jpg

Arcápoló:

Jelenleg a makadámia dió olaj a kedvencem arcápolásra. Magában használom, lefekvés előtt, vizes vattakoronggal viszem fel a bőrre, majd hagyom megszáradni. Igazából sokszor arclemosásra is ezt használom. Nappal általában nincs szükségem semmiféle olajra az arcomon, de ha száraznak látom, reggel is viszek fel rá kicsit. 

Sminklemosó:

A szemsmink lemosását korábban mindig vizes vattakorongra csöpögtetett ricinusolajjal oldottam meg, ugyanis nagyon jót tesz a pilláknak. De mivel kicsit nehéz olaj, manapság ezt is a makadámiával rendezem le, igazán sokoldalú olaj:) És nagy előnye, hogy nem nehezíti el a bőrt, könnyen beszívódik.

olives.jpg

Arcradír:

Heti egyszer radírozni is szoktam. Erre korábban kevertem recept alapján arcradírt, de fogalmam sincs, milyen recept volt, és nem is volt a kedvencem. Mostanában ezzel nem volt kedvem babrálni, ezért csak egy kis olívaolajba belekevertem búzadarát, és tádámm, kész a radír. Bedörzsölöm az arcomat, rajtahagyom úgy 15-20 percig, lemosom vízzel, majd óvatosan felitatom a vizet, úgy, hogy az olaj rajtamaradjon az arcon. Persze ezt olyankor alkalmazom, ha nem készülök menni sehova, hadd szívódjon be az olaj. Használható egyébként barna cukor, só, mák is. 

rosewater.jpg

Arconik:

A reggeli arcápolás összesen pár csepp rózsavizet tartalmaz. Felkelés után vattára rózsavizet öntök, és végigtörlöm az arcot. Egyrészt frissít, másrészt hidratál, harmadrészt isteni rózsaillatom lesz tőle:) De aztán nehogy azt a gagyi, indiai boltokban is kapható olcsó rózsavizet használjátok, mert akkor egy adag tartósítószert is kentek magatokra…

Arctisztító:

Általában vízzel és makadámia dióval lerendezem a tisztítást, de ha esetleg nem érzem elég tisztának a bőrt, kecsketejszappant használok. Itt is csak azt hangsúlyoznám, hogy nehogy mindenféle bolti szappanokat kenj magadra, mert azok szétszedik a bőrt. Őket használom, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek mind a szappanokat, mind a Zöldboltot. Amúgy a drogériákban is fellelhetőek ezek a szappankák, de megsúgom, ott dupla ennyibe kerülnek…

teatree.jpg

Problémás bőr:

Ha esetleg megjelenik egy-egy pattanás az arcon, azt valamiféle illóolajjal szoktam lerendezni, így viszonylag hamar eltűnik. Erre a teafa a legjobb megoldás. Fülpiszkálóra cseppentesz 1 cseppet, majd rákened a problémás területre. Ha nincs teafád, megteszi a grapefruit, a kakukkfű, rozmaring, pálmarózsa is. Ügyeljünk, hogy egy csepp legyen, és tényleg csak a pattanásra alkalmazzuk magában, különben bőrpírt okozhatnak, és csíphetnek is. Ha nagyon félünk az ilyesmitől, keverjünk bele egy csepp illóolajat egy kávéskanál bázisolajba (mandulába, olívába, jojobába…), és utána kenjük az arcra.

***

A bázisolajokat és a rózsavizet be tudod szerezni pl. a COSMIOnál

Az illókat és a kecsketejszappant pedig drogériákban, vagy pl. a ZÖLDBOLT-ban. Itt egyébként bázisolajokat is lehet kapni, csak Cosmiónál jobb áron vannak. 

Hozzászólás

Back to Top