A minap rákényszerültem, hogy több fiókot és dobozt feltúrjak, mert egy bizonyos iskolai papírt kellett volna megtalálnom, melyen egy bizonyos kód található. Na mármost én hirtelenjében azt sem tudtam, merre keressem, mivel több helyen is tárolom a “fontos iratok” néven emlegetett papírhalmazt.

paper_organization.jpg

Banki papírok, sulis papírok, számlák-csekkek, szerződések, fizetési papírok, régi diákigazolványok, útlevél, anyakönyvi kivonat, érettségi, ilyen papír olyan vizsga. Emellett még esetleg használati utasítások és egyéb ilyesmik.

Ezek szomszédságában viszont gyakran tárolok egy csomó olyan papírt, amik fontosnak ugyan nem nevezhetők, de valahogy mégis képes vagyok őket több selejtezésen túl is megtartani…

terkepszivek2.jpg

Kedvenceim a régi vonatjegyek, fesztiváljegyek, karszalagok, múzeumbelépők, nosztalgikus érzést keltő listák külföldi utazásokról, tájékoztatók 5 évvel ezelőttről, képeslapok, húsvéti üdvözlőlapok, üres borítékok, sulis jegyzetek, fesztiválfüzetek, poszterek, plakátok, külföldi városok térképei, gimis rajzok és még kitudja mik.

Tegnap sikeresen kipakoltam ugyebár több fiókot és dobozt, kicsit selejteztem, kicsit rendszereztem, de ennek még koránt sincs vége, ugyanis egyre több ötletem van, hol kéne még papírokat selejteznem. Elindult a lavina. 

Nézzük csak!

Számlák: Villanyszámla, gázszámla, fűtésszámla, internetszámla, telefonszáma, vízszámla…Őket a saját borítékjukban szoktam gyűjteni. Nem dobom ki sose. Egy külön borítékja van mindegyiknek, és abba gyűjtögetem. Ha keresek valamit, rögtön látom, melyik borítékban kell keresni. Ha nagyon ráérsz, dátum szerint is rendezheted a borítékot, bár nekem ez már sok lenne:)

Vonatjegyek: Nem tudom, miért ez a vonzalom a szép emlékeket idéző kütyük iránt. Igazából idegesítő ennyi vackot tárolni, mégsem tudok megszabadulni tőlük csak úgy. De megnyugtató, hogy ahogy telnek az évek, egyre több vonatjegy landol a kukában.

organize paper.jpg

Fesztiváljegyek, karszalagok, belépők: Bevallom, ezektől nem tudom, mikor fogok megszabadulni. Gondosan gyűjtögetem őket, van egy boríték a karszalagoknak, külön egy boríték az egyéb fesztivál- és koncertbelépőknek. Addig már eljutottam, hogy 1-1 karszalag eljutott a kukáig, meg pár múzeumbelépő is.

Poszterek, plakátok: Elhangzik a nagy kérdés: Kirakod valamikor valahova? Nem? Kuka! 

Üdvözlőlapok: Van rajta egy karácsonyfa, meg 2 kedves sor a nagymamádtól? És már van 8 ilyen a fiókodban? Tartsd meg a kedvencedet. Többi kuka!

Tájékoztatók, katalógusok: Voltál pár éve valahol egy múzeumban, és nagyon jól érezted magad, ezért elhoztál 10 különböző tájékoztatót? Tudom, hogy szépek, de sok helyet foglalnak és feleslegesek. Lapozd át, ha találsz benne szép képeket, vágd ki, és tűzd ki a parafa- vagy mágnestábládra, vagy a falra, ahova szeretnéd.

Sulis jegyzetek: Hmhm, nehéz kérdés. Eddig megrögzött jegyzetgyűjtő hírében álltam, de minap elgondolkoztam, kell-e nekem 1000 oldal irodalomelmélet, meg 500 oldal ókori irodalom? Legalább 6 kapcsos dossziém van tele jegyzetekkel, továbbá azt hiszem, 2 doboz. A legtöbbjét valszeg soha többé nem veszem elő az életben. A nyomtatott verziók pedig megvannak a gépen és dvdn is. Ergó felesleges.

A legjobb amit tehetsz, nem feltétlen a kidobálás. Az egyoldalas nyomtatott lapokat felhasználhatod jegyzetelésre, vagy kevésbé fontos dolgok nyomtatására. De akár még törékeny dolgok becsomagolására is felhasználhatók, ha épp nincsen buborékos fólia a közelben. Nem mellesleg a macska alomtálcájának aljára is! De igazából, ha nagyon kreatív vagy, kiemelhetsz belőlük mondatokat és kiragaszthatod a tábládra, vagy hajtogathatsz belőle kishajót. 

inspirationboard.jpg

Blokkok: Oké, a ruhának és ékszernek a blokkját elrakom addig, amíg visszaváltható. Sosem lehet tudni. De a mi van a régi póló blokkjával, amit kb 2006-ban vettem és már a papír is megsárgult? Na az kuka, de gyorsan. Én meglepődtem, mennyi ilyen blokk került elő innen-onnan. Elbúcsúztam az összestől. A többit egy csokisdobozban gyűjtöm a befizetett csekkekkel együtt

+1 Ötlet

Ha nagyon ragaszkodsz a emlékeket őrző papírjaidhoz, javaslom egy emlékkönyv, emlékalbum, emlékfüzet (kinek mi) elkészítését. Ebbe aztán beragaszthatod az összes vonatjegyet, az összes karszalagot, koncertjegyet, katalógusokból kivágott képeket, régi rajzokat, térképrészleteket, blokkokat és egyebeket. Ezután még borítót is tervezhetsz neki. Összekötheted szalaggal, címet írhatsz rá. és minden egy helyen lesz, hidd el, sokkal szebb, mintha szanaszét heverne a fiókban ez a sok papír! Pozitív, színes, kreatív!

scrapbook2.jpg

Itt még tudsz képeket nézegetni az emlék-füzetekről

Hozzászólás

Back to Top